Meny

Balder brygg – Vestnorsk Nisjeøl

De to gründerne bak Balder brygg: Knut Njøs og Øystein Meland.
I 2012 gikk startskuddet for mikrobryggeriet Balder i Leikanger og i løpet av kort tid gjorde de seg bemerket også utenfor lokalmiljøet.
ABC Nyheters øl-kjenner

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Mens de aller fleste mikrobryggerier i Norge velger å produsere overgjæret øl (ale-øl) så har Balder lagt sitt fokus på undergjæret øl (lagerøl). Med andre ord har de funnet seg en egen nisje innenfor den norske ølfaunaen.

I Leikanger i Sogn har det i blitt brygget øl gjennom svært lang tid. Den lokale bryggekunsten er tuftet på lokal entusiasme og videreutvikling av mer enn tusen års gammel vestnorsk tradisjon.

I følge den eldste norske lovgivningen, Gulatingslova, var det et brudd på kristenretten å unnlate å brygge øl. Dette var et viktig grunnlag for at øltradisjonen holdt seg oppe i dette området gjennom tider med pietisme og fordømming.

Gründerne Knut Njøs og Øystein Meland i Balder brygg henter sin inspirasjon fra disse gamle bryggetradisjonene og kombinerer ølbryggingen med moderne produksjonsmetoder og råvarer.

Les også: Mack satser på spesialøl

Balder – den beste av gudene

Det er ikke bare gjennom bryggingen at Balder brygg henter inspirasjon fra vestnorsk kultur og historie. Etikettene på flaskene er prydet av den 8 meter høye Baldersteinen som står i Balderhagen i Sogn. Rundt denne steinen trådde selveste Harald Hårfagre sine barnsben.

Navnet på bryggeriet er hentet fra guden Balder som knyttes til skjønnhet, kjærlighet og lykke. I Den yngre Edda skriver Snorre Sturlason dette om guden Balder:

Balder er Odins sønn, og ham er det mye godt å si om; han er den beste og ham roser alle. Han er så fager av utseende og så lys at det lyser av ham; ja, en blomst er så hvit at den sammenlignes med øyenvippene til Balder.

Med historiske referanser til både lokale bryggetradisjoner og norrøn mytologi legges listen høyt for forventningene til innholdet i de små brune flaskene fra Balder brygg.

I Vinmonopolets utvalg finner man 4 sorter fra Balder: Bergensk Pale Ale, Sognapils Extra, Porter og Julebokk. Bryggeriet produserer også Sognapils som er i butikkstyrke.

Les også: Prøv tungrock-øl

Balder Sognapils

Dette er et dypt kobberfarget øl med et fint skum som har en anelse bruntone i seg. Man merker umiddelbart at dette ikke er som den ordinære butikk-pilsen.

Duften er preget av karamell, litt eple og nybakt brød. Munnfølelsen er frisk og myk, med en fin bitterhet i avslutningen. Litt crispy og krydrete.

Flott maltfylde og fin balanse med en litt bitter avslutning.

En fin tørsteslukker med smak.

Balder Sognapils - Alkohol 4,7 – 50 cl - butikkøl

Balder Sognapils Extra

Dette er «storebroren» til Sognapilsen og den har mer av alt.

Fargen er dypere kobberfarget og ølet har et litt lavere skum.

Dette ølet har mer duft av gress, urter og en nøtteaktig maltduft blandet med ferskt brød. Smaker mer av karamell, krydder og litt bær.

Et mektigere og fyldigere øl som virkelig ikke minner det minste om det man normalt kaller pils, men som er veldig god.

Balder Sognapils Extra - Alkohol 6,0 – 33 cl – kr 59,10

Les også: Gamle damer reddet øl-drømmen

Balder Bergen Pale Ale

En undergjæret Ale er vel strengt tatt en selvmotsigelse, men at ølet er godt er det ingen tvil om. Dette er et gyldent øl som er en anelse tåkete og har et hvitt og litt lavt skum. Duften er preget av appelsiner og grapefrukt fra humlen.

En del karamell finner man også i duften. Fremstår som relativt myk med honning og maltig karamell.

Ølet har en fin, og ikke for markant humling. Et øl som fint kan serveres til litt lysere kjøttretter.

Balder BPA - Alkohol 5,7 – 33 cl – kr 54,90

Balder Porter

Bryggeriet fokuserer på øl av lagertypen, men de har funnet plass til en Ale i sitt sortiment: Balder Porter.

Dette er et mørkt rødsvart øl med fint brunt skum. Duften er preget av kaffe, sjokolade, bær, melasse og røyk. Smaken er kraftig preget av kaffe/espresso, sjokolade, lær og karamell. En mektig øl med en litt tørr finish. Meget smaksrik.

Balder Porter er et øl man kan kose seg med. Prøv den gjerne til en sjokoladekake.

Balder Porter - Alkohol 6,0 – 33 cl – kr 59,70

Balder brygg er et ungt, nyskapende og lovende bryggeri. Den spennende satsingen på undergjærede øl kombinert med et tydelig fokus på maltbalanse gir øl som er både smaksrike og harmoniske. I løpet av høsten vil bryggeriet også lansere Balder Gammel Ole hvor det loves kompleksitet og mye smak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus