Så mye dyrere er mat på tube

ALLE DYRERE: Alle disse tubene er dyrere enn sine mer tradisjonelle søsken. Emballasjen er en forklaring, priskonkurranse en annen. Foto:  Ole Petter Baugerød Stokke
ALLE DYRERE: Alle disse tubene er dyrere enn sine mer tradisjonelle søsken. Emballasjen er en forklaring, priskonkurranse en annen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du spise billigst mulig, bør du styre unna tubene. Hvorfor er det slik?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av årets nye produkter er Tines brunost på tube. Du kan kjøpe den for rundt 30 kroner, i stedet for en tilsvarende tradisjonell brunost for rundt 55 kroner.

Men tuben er på ingen måte et billigere alternativ, selv om prisen ved første øyekast ser lavere ut.

Tvert i mot er tuben et langt dyrere produkt, og den er ikke alene.

Les også: Slik kan du spare 10.000 kroner på matbudsjettet

Lavere pris, lavere vekt

DinSide har sjekket prisforskjellen mellom tubeprodukter og samme produkt i annen emballasje.

Her er hva vi fant:

40 PROSENT DYRERE: Brunost på tube gir deg langt mindre ost per pakke, og blir dermed også betraktelig dyrere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke40 PROSENT DYRERE: Brunost på tube gir deg langt mindre ost per pakke, og blir dermed også betraktelig dyrere. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Selv om tubeproduktene ofte er billigere i seg selv, er de langt dyrere når man ser på kiloprisen. For eksempel koster den nye tubevarianten av Gudbrandsdalsost rundt 30 kroner, mot den tradisjonelle pakken til opp mot 55 kroner. Men da den vanlige utgaven inneholder en halvkilo, mot tubens 200 gram, blir tuben nesten 40 prosent dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snittprisen per kilo erher 145 kroner for tubeprodukter, og 103 kroner for ikke-tubene. Tubene er altså 40 prosent dyrere totalt i snitt.

Les også: Vet du hva alle de rare ordene som homogenisert, stabilisator og aseptisk betyr? Dette putter du i munnen!

Produsenten: – Butikken bestemmer!

Ett produkt skiller seg ut: Makrell i tomat på tube. Tubeutgaven av Stabbur-Makrell er nemlig over dobbelt så dyr som den tradisjonelle metallboksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide har forsøkt å få Orkla Foods Norge, selskapet bak Stabburet, til å forklare oss hvorfor. Men etter flere forsøk får vi ikke giganten til å gi oss mer enn et kort sitat på e-post:

– Det er handelen som setter prisen i butikken, skriver kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge til DinSide.

DYRERE FOR DEM: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen sier tuber er dyrere for butikkene, og dermed dyrere for deg. Foto: NorgesGruppenDYRERE FOR DEM: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen sier tuber er dyrere for butikkene, og dermed dyrere for deg. Foto: NorgesGruppen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Butikken: – Produsenten bestemmer!

Men selv om butikkene setter sine egne priser, settes de ikke ut av ren fantasi. De forholder seg til innkjøpsprisene, satt av produsentene.

– Og overordnet er det slik at prisene i butikk gjenspeiler innkjøpsprisen, lover kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen, som står bak mange norske matvarekjeder.

Og innkjøpspriser på tubeprodukter skal være «langt høyere» enn på tradisjonelle pakker. Nøyaktige priser, og dermed nøyaktige prisforskjeller, vil ikke selskapet ut med.

Slik ser du om du kan bruke boksen til mat, eller sette den i mikroen

65 PROSENT DYRERE: Mills Ekte Majones koster 85 kroner kiloen i plast, og 140 kroner kiloen i metall. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)65 PROSENT DYRERE: Mills Ekte Majones koster 85 kroner kiloen i plast, og 140 kroner kiloen i metall. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Dyr tube, eller billig plast?

OVER 100 PROSENT DYRERE: Makrell i tomat får dobbelt så høy pris i tube. Orkla vil ikke svare på hvorfor. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeOVER 100 PROSENT DYRERE: Makrell i tomat får dobbelt så høy pris i tube. Orkla vil ikke svare på hvorfor. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Søyland er åpen om at innkjøpspris ikke alltid er grunnen til de høye prisforskjellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enkelte produkter har over tid vært ekstremt konkurranseutsatt, og har en historikk med «for» lave priser. Det er nok noe av forklaringen med makrell i tomat, hvor 170-gramsboksen har vært kunstig lavt priset, sier kommunikasjonssjefen til DinSide.

Dermed mener hun altså at det ikke alltid er tubeproduktene som er dyre, men de tradisjonelle utgavene som er billige.

Tuber er dyrere å lage

Et annet produkt som har en høy prisforskjell, er Ekte Majones fra Mills. Den koster 85 kroner kiloen i papp og plast, men nesten 140 kroner kiloen på tube.

– Emballasjekostnaden er betydelig høyere for aluminium enn plast og papp, noe som påvirker hvordan tubene prises, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills til DinSide.

Tipset for å handle billigst mulig er med andre ord enkelt: Hold deg unna tuber, om du ikke har behov for dem. Ikke bare koster de mer å produsere, men de kan også ha sluppet unna prispresset som har gjort deres eldre søsken billigere.

Stemmer det når chipsposen hevder å inneholde «40 prosent mindre fett»?