Årets beste kameraer

Når bildekvalitet teller mest

GODE BILDER: Mobilkameraet er ikke alltid bra nok. Men hvilket kamera gjør jobben for deg? Lyd & Bilde har funnet fram til årets beste kompakt- og systemkameraer. Foto: NTB scanpix

Etterspørselen etter nye kameraer faller, men det gjør ikke kravene til kvalitet. Her er de beste kameraene i år.

Fordeler og ulemper med kameratypene

Enkle kompaktkameraer – fra 800 kroner:

Med synkende etterspørsel blir også utvalget mindre. Men superzoom- og allværskameraer holder stand. Et allværskamera til et par tusenlapper tåler tøff bruk, mens superzoomkameraet er et fint reisefølge. Med 15 til 20 x zoom rekker man lengre enn med andre kameraer. Ulempen er ofte beskjeden lysstyrke, som kan gi grumsete bilder i lite lys.

Proffkompakter – fra 2.500 kroner:

Optikken er lyssterk, bildebrikken bedre og funksjonsnivået langt høyere enn på andre kompaktkameraer. Proffkompakter kan lagre råfiler for etterbehandling, og de får plass i lomma. Ulempen er at optikken ikke er utskiftbar.

Systemkameraer– fra 3.000 kroner:

Selv de billigste systemkameraene leverer mye bedre bildekvalitet enn kompaktkameraer. Speilreflekser og kompakte systemkameraer (hybridkameraer) har utskiftbar optikk som gjør det mulig å velge objektiver etter behov. Ønsker man å fotografere fugler og dyr, kan man kjøpe et teleobjektiv med brennvidde opp til 600 mm. Reiser man mye, kan et zoomobjektiv være midt i blinken. Til portretter er en 80mm brennvidde super, mens en 24 eller 28mm passer fint til landskapsfoto. Tilbehørsutvalget er stort. Systemkameraet er det beste valget når bildekvalitet er viktigst. Størrelsen og vekten er ulempen.

Salget av kompaktkameraer fortsetter å falle, og på to år er antallet solgte kameraer nesten halvert. Folk flest tar bildene med smartmobilen, som fortsatt har langt igjen til samme kvalitetsnivå som et godt kamera

Les test av mobilkamera her: Kameragiganten

Samtidig øker etterspørselen etter de såkalte proffkompaktene og de kompakte systemkameraene. Dette kan vi skrive på kontoen for økende krav til bildekvalitet.

Bedre brukervennlighet

Mange kameraer har fått pekeskjerm som man bruker omtrent som en mobilskjerm. De fleste kameraer er dessuten trådløse og laster bilder direkte til mobilen. Men de er ikke alltid like brukervennlige. I våre tester vektlegger vi brukervennlighet nesten like tungt som bildekvalitet, derfor er nåløyet for å komme med blant årets beste blitt mindre i år.

ÅRETS BESTE KAMERAER:

Kompaktkamera:

Olympus Stylus TG-2 iHS

Olympus tøffeste allværskamera kan du ta med i krigen. Det vet hvor du har vært, og bildekvaliteten er best i klassen.

Det lille kameraet kan dykke til 15 meter, eller 45 meter med et undervannshus, og tar fine bilder både over og under vannflaten. Det kan ta opp full HD-video, har lyssterk zoomoptikk, og man kan endre innstillinger ved å banke lett (nyttig når man har hansker på). Også videoopptakene blir bra i godt lys, med relativt høy skarphet, god detaljgjengivelse, presis autofokus. Lydkvaliteten er av god kvalitet. Kort sagt, det blir ikke bedre enn dette for et kamera i allværsklassen.

Pris: kr 2900


Proffkompakt:

FujiFilm X100S

Retrodesign-kameraet FujiFilm X100S har en uvanlig vellykket kombinasjon av bildebrikke og optikk som får frem detaljer vi vanligvis forbinder med dobbelt så mange megapiksler – og en helt annen type kamera.

X100S kan faktisk levere bildekvalitet på linje med – eller høyere enn – speilreflekser i proffklassen. Det har selvsagt ikke zoom eller vanvittig skuddtakt, men innbyr til en annen tilnærmingsmetode når man fotograferer.

Den nydelige, praktiske søkeren kan veksle mellom optisk gjennomsiktssøker og elektronisk søkerbilde. Betjeningen er forbilledlig, og for fotografer som er opptatt av at verktøyet ikke skal stå i veien for kreativiteten, er X100S et ypperlig valg. Kameraet er likevel ikke egnet for alle, men er fortrinnsvis for fotografer som ikke trenger utskiftbar optikk.

Pris: kr 9900


Systemkamera, budsjettklasse:

Samsung NX-300

Samsung har forsøkt å gjøre NX300 like enkelt å bruke som en smartmobil. Det er på mange måter et unikt kamera. For eksempel har det den praktiske iFn-knappen på objektivet, som gir umiddelbar tilgang til de viktigste innstillingene. Kameraet har også nærfeltskommunikasjon – NFC – og wi-fi som gjør trådløs overføring til en lek.

NX300 er en sterk utfordrer til Sonys, Olympus' og Panasonics kompakte systemkameraer. Brukervennligheten er svært god, og bildekvaliteten i toppklasse. Hva mer kan man forlange? Det måtte være litt bedre gripevennlighet i neste generasjon.

Pris: kr 5500 kr


Systemkamera, avansert speilrefleks:

Nikon D7100

Ved å oppgradere der det betyr mest, og beholde resten, har Nikon skapt en ny vinner i D7100. Innvendig har Nikon byttet til en 24 Mp bildebrikke uten lavpassfilter for maks skarphet, raskere bildeprosessor, full 1080 HD-video i 30/25/24p kvalitet, stereomikrofon og et utvidbart lysfølsomhetsområde til 25600 ISO. Kameraet kan også skyte bildeserier på seks bilder/s.

Med merkbart bedret fokuspresisjon, ekstrem detaljskarphet og nær plettfri betjening er Nikon i førersetet. D7100 er ikke bare det beste kameraet i klassen, men blant de aller beste uansett klasse. Kameraet fortjener og yter sitt beste med Nikons mer påkostede optikk, men 18-105mm VR er et bra objektiv å starte med.

Pris: kr 8500 (kun kamerahus)


Systemkamera:

Panasonic Lumix GX7

Alt stemmer når man får Lumix GX7 i hånden. Det gummierte håndgrepet er perfekt, responsene lynraske. Med både NFC, wi-fi og pekeskjerm er kameraet så komplett som det er mulig å bli. Det har en praktisk vippbar elektronisk søker innebygget, og bildekvalitet i toppklasse.

Lumix GX7 er på ingen måte noe actionkamera. Kanskje er det heller ikke førstevalget for dem som krever at kameraet er værtettet. Eller dem som fremdeles foretrekker et stort kamera med optisk søker, som en speilrefleks. Men det er også de eneste begrensningene av vesentlig art. Bildekvaliteten, betjeningsvennligheten, brukeropplevelsen – alt sammen gjør det til en fest å jobbe med GX7, som er det beste av de speilløse kompakte systemkameraene vi har testet så langt i 2013.

Pris: kr 9000 (kun kamerahus)


Systemkamera, proffkamera:

Sony Alpha SLT-A99

Sonys A99 med 24 megapiksler bildebrikke i såkalt fullformat (36 x 24 mm) har alt som skal til for å slåss med de beste: en stor høyoppløst kvalitetssøker med OLED-panel, doble kortspalter, værtettet kamerahus, 15 bilder/s skuddtakt, 1080p/50fps/28M HD-video og 14-bits råfiler.

Sony har lyktes over all forventning. Bildekvaliteten står ikke tilbake for noe vi har testet, på enkelte områder er den bedre enn det meste. Designet og brukervennligheten er gjennomført, og fotografen har nesten uendelige muligheter til å fininnstille og tilpasse kameraet. Action og sport er omtrent det eneste andre kameraer kan beherske bedre. På alt annet er Sony A99 så nær det komplette systemkameraet man kan komme i denne prisklassen. Særlig for dem som vektlegger videokvalitet på lik linje med stillbildekvalitet.

Pris: kr 19.500 (kun kamerahus)


Personvernpolicy