Meny

Mikrobrygget juleglede!

SNACKS FOR JULEØLELSKERE: Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir er sannsynligvis de mest kjente mikrobryggeriene blant norske ølelskere. Alle disse leverer smaksrike juleøl av høy kvalitet og et par flasker vil uten tvil bringe julestemningen frem. Foto: Arne Lindbach
I år er det flere norske juleøl på markedet enn noen gang tidligere.
ABC Nyheters øl-entusiast

De fleste bryggeriene leverer flere ulike varianter og det er ikke like lett å vite hva som passer til hva i det enorme utvalget. Denne gangen tester vi ut juleøl fra 3 av de store mikrobryggeriene i Norge.

Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir er sannsynligvis de mest kjente mikrobryggeriene blant norske ølelskere. Alle disse leverer smaksrike juleøl av høy kvalitet og et par flasker vil uten tvil bringe julestemningen frem.

Her er det mye godt og det er nesten bare å prøve seg frem til du finner ditt favorittøl. De sterkeste av disse kan du gjerne lagre til neste jul – da vil du garantert få et enda bedre juleøl!

Nøgne Ø – God Jul Dette er uten tvil det mest kjente juleølet fra det kompromissløse bryggeriet i Grimstad. Hvert år endres oppskriften litt og dermed er det alltid knyttet noe spenning til om årets versjon er like god som forrige år!

Veldig mørk i fargen og med et massivt brunlig skum. Kraftig melasseduft, litt sitrus, kaffe, rosiner, tørkede frukter og røyk. Smaken er preget av mye malt, kaffe, lakris, rosin og mye røyksmak. Et varmende, mektig og godt øl som bør nytes rundt 12 grader i et stort klokkeformet glass.

Passer fint til ost og nøtter – eller foran peisen en sen julekveld. God Jul er velegnet til lagring.

Nøgne Ø God Jul – Alkohol 8,5 % – 0,5 l – Kr. 77,50

Les også: Dansk julemoro på flaske

Julekake på flaske

Nøgne Ø – Underlig jul Bryggeriet omtaler dette selv som en bro mellom øl og gløgg! Nøgne Ø har krydret ølet med kanel, ingefær, kardemomme, koriander og nellik – og det skaper skikkelig julestemning.

Det brunrøde ølet har litt brunlig skum som holder seg godt. Duften er nærmest en blanding av pepperkaker, gløgg og litt kaffe. Man aner også et hint av lakris og appelsin. Smaken er svært preget av julekrydret, uten at det blir for mye.

Dette er julekake på flaske – og hvis du ikke kommer i julestemning av dette så liker du ikke julen! Bryggeriet har også stappet en god dose humle i ølet, noe som passer veldig godt til malt og krydderpreget. Underlig, men veldig god.

Nøgne Ø Underlig Jul – Alkohol 6,5 % – 0,5 l – Kr. 73,40

Nøgne Ø - Special Holiday Ale Dette ølet er et samarbeidsbrygg som Nøgne Ø første gang brygget med Jolly Pumpkin og Stone Brewing i 2008. Special Holiday Ale er tilsatt einebær, kastanjer og hvit Salvie. Ølet har en dyp mørk mahognifarge og et tett brunt skum.

Duften er preget av tørkede frukter, rosiner, mørk sirup, epler og blomster. Kraftig smak av mørke maltsorter, litt einebær, nøtter, litt portvinaktig og noe fatpreg.

Røyk og et fint hint av sjokolade kommer også frem etter hvert. Dette ølet åpner seg gradvis i glasset.

Nøgne Ø Special Holiday Ale – Alkohol 8,5 % – 0,5 l – Kr. 82,90

Nøgne Ø – Julesnadder Dette er bryggeriets butikkøl, og er kanskje det ølet fra Nøgne Ø som egner seg best til de tradisjonelle julerettene. Fin rødbrun farge og flott skum.

Dufter nokså krydret, fin humlepreg, litt kaffe og noe røyk. Et mykt, maltig og nokså fruktig øl med noe nøttepreg. Litt tørr ettersmak.

Denne er velegnet til julemiddagen, gjerne fulgt av en akevitt.

Nøgne Ø Julesnadder– Alkohol 4,5 % – 0,5 l

Les også: Multekrem og trappistøl

Pluss akevitt

Ægir – Ylir Mens en rekke mikrobryggerier ofte velger å stappe mest mulig smak i sine brygg har Ægir tydelig heller valgt å fremheve balansen mellom humle og malt. Fargen på ølet er dyp rød mahogni og ølet har et greit hvitt skum.

Dufter av karamell, røyk, julekrydder, rosiner og dadler. Smaken er noe karamellpreget, sitrus, julekrydder, litt honning, litt røyk. En fin og behagelig bitterhet.

Et balansert og behagelig juleøl som er lett å like.

Ægir Ylir – Alkohol 7 % – 0,5 l – Kr. 69,90

Ægir - Julebrygg Også Ægir leverer øl i butikkstyrke. Julebrygget er brunt/oransje med et flott hvitt skum. Duften er delikat krydret og bringer tankene mot pepperkake. Også litt appelsin og karamell.

Smaken er preget av pepperkake, appelsin, lys karamell, noe nøttepreg som blandes med en fin bitterhet i avslutningen.

Ægir Julebrygg er et velbalansert og godt juleøl som vil passe fint til lutefisk, gjerne med en god akevitt.

Ægir Julebrygg – Alkohol 4,5 % – 0,5 l

Les også: Nordiske kaloribomber

Hipp hurra for nissemor og nissefar

Haandbryggeriet – Nissemor Nissemor fra Haandbryggeriet er mørkt rødbrun med et massivt og flott lysebrunt skum. Dufter en del av sjokolade, mye mørke malttoner, litt gress og blomster, noe eple og treverk.

Smaken er preget av sjokolade, bitter kaffe, en del røyk, lær og anis. Litt tørr og en del bitterhet i slutten. En artig og litt uvanlig juleøl fra Haandbryggeriet som bør prøves.

Prøv det med nøtter og frukt – eller kanskje litt ost.

Haandbryggeriet Nissemor – Alkohol 6 % – 0,5 l

Haandbryggeriet – Nissefar Når nissefar kommer hjem sent på julaften så kreves det et skikkelig øl for å varme opp den forfrosne kroppen!

Nissefar fra Haandbryggeriet er brunlig og litt uklar med et mektig brunlig skum. Dufter masse melasse, røyk, sjokolade og julekrydder. Nissefar fremstår som fyldig og relativt mykt med kaffe, sjokolade, tørkede frukter og karamell. Noe sitruspreg og hint av anis.

Et aromatisk og kraftig juleøl som trenger litt tid i glasset før det åpner seg helt. Vil bli enda bedre ved lagring.

Dette ølet koser man seg med foran peisen!

Haandbryggeriet Nissefar – Alkohol 7 % – 0,5 l

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus