Test av potetmos:

Fryst mos får terningkast 6

ALLE PRODUKTENE: Kan jeg få smake på alle, lurer Sarah Tegler (7) på. © Foto: Tore Fjeld
ALLE PRODUKTENE: Kan jeg få smake på alle, lurer Sarah Tegler (7) på. © Foto: Tore Fjeld

Vi har vurdert ni forskjellige typer potetmos. De som ligner mest på hjemmelaget mos kommer best ut.

Potetmos fra pulver er en klassiker på hytta og på skogstur, kanskje fordi det er så enkelt å bære med seg og har en eventyrlig lang holdbarhet?

Også er den så billig at det er grunn til å tro at barna våre tar med potetmosposen inn i hybellivet når de flytter hjemmefra. Men de siste årene har pose-mosen fått frosne konkurrenter fra frysedisken, og disse ligner mer på hjemmelaget potetstappe.

Testet 9 typer

Klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem ved Bjørknes Høyskole har sammenlignet 9 ulike typer potetmos; 6 pulvervarianter og 3 frosne versjoner av bestemors klassiske tilbehør. Hun har tidligere testet blant annet yoghurt , grillpølser og nøttepålegg for Foreldre.no.

- Pulverpotetmosene er helt greie ernæringsmessige alternativer, men får ikke mer enn terningkast 3 på grunn av lange ingredienslister med ingredienser du ikke finner i butikkhyllene, sier Engelstad Kvalem.

Det er imidlertid ikke farlig å la barn spise ferdiglaget potetmos, i moderate mengder, selv om noen er uenige i dette i vårt foreldreforum.

Lyst på noe helt annet enn potetstappe? Sjekk vår ukemeny med lettvint mat

Ligner hjemmelaget

Etter mye hodebry og studering av både næringsinnhold og ingredienslister ligger følgende spørsmål til grunn for vurdering av potetmosene. Hvor nær hjemmelaget potetmos kommer produktene?

Når vi ser på innholdet av næringsstoffer (kun de energigivende næringsstoffene er deklarert) er produktene svært like – det er heller ikke så rart siden de først og fremst består av poteter. Derfor er det ingredienslisten som har havnet under lupen denne gang. Her skiller pulverpotetmosen seg fra de frosne variantene.

- Pulverpotetmos er tilsatt emulgatorer, stabilisatorer, antioksidanter og konserveringsmidler, ikke farlige stoffer i små mengder, men når det finnes alternativer som ligner hjemmelaget potetmos uten disse, kommer de tørre variantene dårligere ut. De frosne potetmosene er nær hjemmelagde ingrediensmessig, og det er grunn til å tro at de er sammenlignbare med hjemmelagd potetmos også når det kommer til mikronæringsstoffene (som tåler frysing bra), men det er en antagelse, sier ernæringsfysiologen.

Les også: Syv yoghurter får karakter 6

Lag mosen selv

Har du bedre tid en dag, går det også an å lage potetmosen selv. Hvis du allerede har noen kokte poteter klare, tar det ikke lengre tid enn å varme opp en ferdig-mos.

Det går fint an å oppbevare kokte poteter i kjøleskapet noen dager.

- Potetmos er laget av kokte poteter som moses forsiktig og tilsettes melk og eller smør og salt. Rører du for mye i potetmosen blir den seig, den skal være luftig og noen liker den best når den også har små biter av potetene i seg. En enda bedre potetmos får du om du har i litt sellerirot eller persillerot og du lager den fra bunnen av selv, sier Helen Engelstad Kvalem.

Les også: Tidenes største pizzatest

Har fått dårlig rykte

De siste årenes lavkarbobølge har gitt poteten et dårlig rykte, og den tradisjonsrike rotfrukten regnes heller ikke som en av ”5 om dagen”. Men liker du poteter trenger du absolutt ikke å ha dårlig samvittighet for det, poteter inneholder mange nyttige næringsstoffer.

Har du lite annen mat, kan du faktisk leve lenge på poteter. For eksempel inneholder poteter stivelse som gir energi, og også proteiner av høy kvalitet. Dessuten er det både C-vitaminer, kalium og jern i knollene, som har blitt spist og dyrket i Norge siden 1700-tallet.

Les også: Her er den beste tacoen

I snitt spiser hver nordmann 19 kilo poteter i året, ifølge direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også:

Her er de sunneste wienerpølsene

Fiskepinner til terningkast 6

Slik gikk det da vi testet ferdigpizza

Stor test av ketsjupBilde

6 points

Nora hjemmelaget potetstappe

Testvinner – inneholder kokte poteter, og bare det.

Produsent: Stabburet Pris: 32,90

Les hele testen


Bilde

5 points

Eldorado potetpuré

Ligner hjemmelaget potetmos, et bra produkt.

Produsent: Unil/Norgesgruppen Pris: 24,90

Les hele testenBilde

5 points

Jippi potetstappe

Barnepotetmos er et bra valg for store og små.

Produsent: Unil/Norgesgruppen Pris: 29,90

Les hele testen


Bilde

3 points

Mills klassisk potetstappe

Et helt ok alternativ på tur og til hytta.

Produsent: Mills Pris: 10,00

Les hele testen


Bilde

3 points

Mills potetmos gressløk

Lett å bære, svært lang holdbarhetstid.

Produsent: Mills Pris: 10,00

Les hele testen


Bilde

3 points

Maggi potetmos – vanlig type

Klassisk potetmos som tilberedes med melk.

Produsent: Nestlé Pris: 11,50

Les hele testen


Bilde

3 points

Maggi potetmos med purre

Nyhet med tilsatt purre.

Produsent: Nestlé Pris: 14,10

Les hele testen


Bilde

3 points

Toro potetmos

Toros potetmos er verken bedre eller dårligere enn annen pulvermos.

Produsent: Rieber & Søn Pris: 9,90

Les hele testen


Bilde

2 points

Gardner potetmos

Testens taper – merking som gjør at det er håpløst for forbrukeren å regne ut hva den inneholder.

Produsent: ICA Norge Pris: 4,90

Les hele testen


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus