Nytt og spennende fra Hansa og Mack

- Med den nye satsingen til Hansa Borg og Mack ser det ut som om to av de store bryggeriene tar ansvar for å utvide ølutvalget sitt med nye og spennende smaker, mener vår øl-anmelder Arne Lindbach
- Med den nye satsingen til Hansa Borg og Mack ser det ut som om to av de store bryggeriene tar ansvar for å utvide ølutvalget sitt med nye og spennende smaker, mener vår øl-anmelder Arne Lindbach

Det er ikke så ofte at de store norske bryggeriene slipper nye øl på markedet. Men i høst kan alle ølelskere glede seg over 2 nye spesialøl fra Hansa Borg og en spennende nykommer fra Verdens nordligste bryggeri – Mack.

ABC Nyheters ølentusiast

Arne Lindbach er ølentusiast fra Vadsø, øl-blogger og lidenskapelig hjemmebrygger. Arne skriver om øl for ABC Nyheter.

Det har vært en dreining i ølsalget det siste året. Smaksrike øl som Bayer har hatt en betydelig vekst, og spesialøl fra mikrobryggerier tar stadig større markedsandeler. Dette har gitt de store bryggeriene i Norge en utfordring. Hvordan skal man møte en stadig økende interesse for nye smaker og øltyper?

Med noen få hederlige unntak oppleves vareutvalget av norske butikkøl som ensformig og direkte kjedelig. Bryggeriene sender ut sesongøl som sommerøl, høstøl og vårøl – uten at det er nevneverdige forskjeller i smak. Man kan nesten mistenke enkelte bryggerier for å selge det samme lyse lagerølet med ulike etiketter!

Juleølet er et hederlig unntak. Her er det mer variasjon, og her forlanger også kundene mere smak. Juleølet i Norge er godt og er tilpasset helnorske matopplevelser. I tillegg får juleølet massiv medieomtale gjennom tester i aviser, nettaviser og blogger. Dermed er det viktig for bryggeriene å få det beste terningkastet på juleølet – det generer gode salgstall!

Med den nye satsingen til Hansa Borg og Mack ser det ut som om to av de store bryggeriene tar ansvar for å utvide ølutvalget sitt med nye og spennende smaker.

Les også: Derfor blir folk pene når du drikker

Nordlys på boks

Mack har hentet inspirasjon fra et spektakulært naturfenomen – Nordlyset!

Turister fra hele verden betaler absurde norske priser for å stå ute under den arktiske himmelen og la seg trollbinde av fargesprakende lys på nattehimmelen. Det er dette verdens nordligste bryggeri har forsøkt å fange på boks, det er jo tross alt det eneste bryggeriet i Norge som jevnlig brygger øl under nordlyset!

Mack Nordlys er et mørkt pilsnerøl – og bryggersjefen har valgt å gi dette ølet en ekstra ”touch” i aromahumlingen med blant annet den amerikanske humlesorten Cascade. Samtidig ønsker bryggeriet å få frem et lettdrikkelig og friskt øl som vil passe til sesongens mat slik som vilt og fårekjøtt.

Nordlys er et sesongøl som vil være i salg i perioden august til mars. Dette ølet ble lansert 1. september i år.

Mack Nordlys Premium mørk Pilsner

Mack Nordlys er mørkt/rødlig i fargen og har et flott skum som holder seg godt. Dufter noe av eple, sitrus, karamell og har et krydret preg. Litt mindre duft enn forventet. Amerikanske humlesorter tilfører ofte mye aromatiske preg i duften, men i dette ølet er det et svakt hint av amerikansk humle.

Smaken er preget av en del maltsødme, karamell, fruktighet og litt sitrus. Mack Nordlys er nærmest en Bayer Light og fremstår som svært lettdrikkelig og balansert. Mack omtaler dette ølet som mørk pilsner, men personlig mener jeg det mangler litt bitterhet i avslutningen.

Hvis du liker Mack sitt Bayerøl eller Haakon så vil du garantert like det nye Nordlysølet. Mack Nordlys passer både som en tørsteslukker og til viltkjøtt.

Mack Nordlys Premium mørk Pilsner, alk. 4,5 %.

Les også: Er Lite-øl sunnere?

Spesialøl fra Hansa Borg

1.september lanserte også Hansa Borg Bryggerier en helt ny spesialølserie – Hansa Spesial. Med spennende varianter som Hansa Spesial Hvete og Hansa Spesial IPA vil gi spesialølsegmentet i dagligvare et solid løft.

Hansa har også tatt med den gode gamle klassikeren Bayer i sin nye spesialølserie.

Hansa Spesial Hvete

Dette hveteølet er ufiltrert og dermed fremstår ølet som litt slørete/uklart. Det kan være uvant for de som sjeldent drikker noe annet enn pilsner, men det er slik en ekte Hefeweizen skal være!

Hansa spesial Hvete er lys oransje og har et flott, kritthvitt og luftig skum. Duften er delikat med banan, nellik og epler. Dette ølet har en fin friskhet og er noe maltig og fyldig i kroppen. En behagelig bitterhet fra tyske humler, blant annet hallertauer, gir dette ølet et fint særpreg.

Smaker av banan, nellik, fersken dominerer – men også en del eple kommer frem etter hvert. Hansa spesial Hvete er et godt hveteøl for en veldig rimelig pris. Har du aldri smakt hveteøl så bør du prøve denne! Meget god, lett tilgjengelig – og til en veldig fornuftig pris. Hansa Spesial Hvete, alk. 4,5 %.

Hansa Spesial IPA

Dette er et øl som humleelskere har ventet på! Et billig IPA, produsert i Norge, som selges i butikk! Hansa Spesial IPA burde dermed være en perfekt øl for oss som liker humle.

Men, kan man lage en IPA med kun 4,6 %? IPA, eller India Pale Ale som det egentlig heter, har normalt et mye høyere alkoholinnhold. De fleste IPA har alkoholinnhold på 6 % eller høyere.

Bryggerimesteren ved Hansa har løst dette elegent ved å gi Hansa spesial IPA en litt mer fyldig maltprofil. Ølet er lyst kobberfarget og har et flott hvitt skum som holder seg lenge. Duften er først og fremst preget av amerikanske humler. Her dufter det massivt av sitrus, gresskar, melon, blomster og eng.

Smaken er også veldig preget av humlingen med melon og sitruspreg. Dette er en godt balansert IPA hvor humlen spiller hovedrollen, mens det litt fyldige maltpreget balanserer ølet utmerket. Et veldig godt øl som faktisk er billig.

Hansa Spesial IPA, alk. 4,6 %.

Med Hansa spesialøl viser bryggeriet at de er innovative og følger markedstrendene. Det norske folk drikker stadig mer spesialøl og det er på høy tid at også de store bryggeriene følger opp. Er det lov å håpe på et Porterøl neste gang?

Tidligere artikler:

Politimann brygget seg fra kjøkkenbenken til vinmonopolet

Øl er nam til påskelam

Gjenoppliver verdens eldste øl

Nordiske kaloribomber

Møt våren med Mack-øl og fylte egg

India Pale Ale - himmelsk humlesnurr

Piff opp pølsene med øl

På ølshopping i Frankrike

Test glutenfrie øl

Drømmer om å skåle i palestinsk øl

Havets sølv og øl er gull

Ingen Kim, men øl-kos fra Nord-Korea

Danske øl-nomader inntar Norge

Multekrem og trappistøl

Så enkelt sikrer du deg deilig skummende øl

Spontangjæret belgisk mesterøl

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus