De aller letteste tursekkene?

Stuff Pack veier bare 91 gram, og passer til dagsturer. Det finnes flere varianter av disse sekkene laget i det lette materialet Cuben Fiber. Foto: Produsenten
Stuff Pack veier bare 91 gram, og passer til dagsturer. Det finnes flere varianter av disse sekkene laget i det lette materialet Cuben Fiber. Foto: Produsenten

Veier det samme som to egg.

Ok, særskilt billige er de ikke, spesielt ikke per kilo. Men det er nettopp mangelen på kilo som er tingen her. Stadig flere ønsker seg superlett utstyr til turbruk. Noe av det letteste vi har sett, er sekker laget av Cuben Fiber.

Her er et eksempel fra produsenten Hyperlite Mountain Gear. Stuff Pack heter sekken som veier bare 91 gram. Det tilsvarer cirka vekten av to egg. En håndfull ryggsekk der, altså, som likevel skal romme cirka 27 liter. Det gjør den godt egnet for dagsturer.

Denne og andre produsenten har flere typer sekker i porteføljene. Større og dyrere varianter for lengre turer og mer oppakning.

Pen er den ikke, men hvem bryr seg når vekten knapt er merkbar? Foto: ProdusentenPen er den ikke, men hvem bryr seg når vekten knapt er merkbar? Foto: Produsenten

Her er flere lette og billige tursekker

Lett og vanntett

Materialet de benytter kalles CF11 Cuben Fiber, et USA-produsert plastprodukt som skal være svært slitesterkt selv om det er lett. Det er også relativt vanntett, men ikke pustende. Les mer om materialet i denne artikkelen (engelsk). Materialet har blitt ekstremt populært for lette produkter til turbruk.

Vær imidlertid klar over at selv om det er slitesterkt, er stoffet utsatt for punkteringsskader. Ikke for klatrere og deg som maser deg gjennom tett kratt og skog, med andre ord.

Forbud mot stoff som brukes i regntøy

Brukes til mer enn ryggsekker

Rulleløsning med klips skal holde sekken tett. Foto: ProdusentenRulleløsning med klips skal holde sekken tett. Foto: Produsenten

Det er langt fra bare ryggsekker som produseres i dette lette materialet. Regntrekk og vanntette poser til å beskytte turutstyr er gjengangere. Det finnes også regntøy i ulike varianter, og ikke minst brukes stoffet gjerne til å lage regnbeskyttelse for telt eller som en gapahuk-variant.

Hvor finner vi dem?

Stuff Pack som vi viser her, er priset til 96 dollar i den amerikanske nettbutikken, en pris som tilsvarer i underkant av 600 kroner før frakt, moms og fortollingsgebyr. Vi har sett lignende produkter og priser også hos andre leverandører. Søk etter Cuben Fiber products eller Cuben Fiber gear for mer. Vi finner også produkter både hos Amazon og på ebay. Vi har ikke funnet slike produkter i norske butikker, men tips oss gjerne om du har kommet over noe tilsvarende.


Handle fra utlandet? Se hva det koster

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus