Test av hamburgereTo av burgerne får terningkast 6
Grillkongens kingsizeburger fra Nordfjord kjøtt og Mr. Burger fra Grilstad får terningkast 6 i vår test av hamburgere.
Hamburgere er ofte populære blant både barn og voksne, kanskje spesielt i grillsesongen. Består hamburgere av utspedde slintrer og fett eller er dette så godt som rene kjøttprodukter?
Klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem har testet til sammen 13 forskjellige typer hamburgere som er til salgs i norske dagligvarebutikker.
Hun har tidligere testet blant annet yoghurt og salami for Foreldre.no
– De beste hamburgerne i denne testen er generelt sett like gode ernæringsmessig som et stykke marmorert kjøtt, for eksempel en entrecôte. De dårligste kan sammenlignes med grillpølser, sier Engelstad Kvalem.
Les også: Sjekk hvilke produkter som kom best ut da vi testet grillpølser.
Hamburgere av storfe, lam eller svin?
Hamburgere har det fellestrekket at de alle består av kvernet kjøtt. I denne testen har vi vurdert burgere av ulike typer kjøtt: laget av storfe, lam og svin. De to vinnerne i testen består utelukkende av kjøtt og salt, samt at Grillkongens kingsizeburger er tilsatt litt vann.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMange av de andre produktene er spedd ut, og det varierer hvor mye salt og krydder de er tilsatt. I enkelte burgere er det også tilsatt konserveringsmidler, antioksidanter og konsistensmidler for å gi burgerne bedre holdbarhet og for å binde kjøttet med det som det er spedd ut med.
– Jo mer bearbeidet kjøttet er, desto mindre bra er det for helsa, sier ernæringsfysiologen.
Les også: Sjekk hvilke fiskemiddager du bør velge
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenGraden av utspeing kan vi se på andelen rent kjøtt målt som proteininnhold og på ingredienser tilsatt kjøttet, som ikke er krydder. Dette kan være vann, karbohydrater fiber av forskjellige slag som stivelse, maltodekstrin, dekstrose, melkesukker og iblant melkeprotein. Stivelsestypene vises som karbohydrater i næringsdeklarasjonen.
– Kjøtt inneholder ikke karbohydrater, så da vet vi at eventuelle karbohydrater er tilsatt, forklarer Engelstad Kvalem.
Artikkelen fortsetter under annonsenEr hamburgere populært som lørdagskos? Finn ut mer om hva folk har på menyen i vårt foreldre-forum.
Fett nok
Er du opptatt av hvor mye fett du får i deg, er det greit å tenke på at fettinnholdet i burgerne vi testet varierer fra 12 til 20 %. Til sammenligning har nakkekoteletter cirka 16 %, grillpølser 20 % og entrecote cirka 12 %. Proteininnholdet varierte fra 14 – 22 %.
Til små barn er det også viktig å tenke på hvor salt det er i maten de spiser. Hamburgere kan være ganske salt mat og barn under 2 år bør ikke ha mer enn et par gram salt per dag i følge de nordiske næringsstoff-anbefalingene (0,5 g Natrium eller 1,25 g NaCl per 1000 kj). Dersom kun natriummengden er angitt kan du huske på at 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt. I denne testen varierte saltinnholdet fra 0,8 – 1,9 g NaCl per 100 g.
Les også: For mye salt til å gi toppscore
Artikkelen fortsetter under annonsenVelg sunt hamburgerbrød
Husk også at hvilken type burgerbrød barnet spiser og hva de har på og til burgeren har mye å si for om dette blir et bra måltid for helsa. Tomater, ketsjup, skiver av grillet eller rå squash, løk, tynne mangoskiver, salat og agurk og kanskje avokado kan være populære toppinger på barneburgeren.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Velg gjerne et usøtet, litt grovere hamburgerbrød med frø. Og det er helt greit å droppe de feite hamburgersausene, baconskiver og mye ost, råder ernæringsfysiologen.
Kanskje du vil bake ditt eget hamburgerbrød. Her er kjendiskokk Bent Stiansens beste oppskrift.
Les også:
En type leskedrikk knuser alle.
Fiskepinner til terningkast 6!
Denne frossen pizzaen er sunnest.
TEST AV HAMBURGERE: Vi testet 13 ulike typer hamburgere, ferske og fryste. © Foto: Tore Fjeld
Test av hamburgere
Artikkelen fortsetter under annonsenGrillkongens kingsizeburger av storfe
Det nærmeste du kommer rent kjøtt.
Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 59,00
Mr Burger m/brød
En redelig burger – rent kjøtt og salt, det er det.
Produsent: Grilstad Pris: 119,00
Rema1000 original sliders miniburger
Testens høyeste proteininnhold - 22 %.
Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 39,90
Charlies 4 beefburgers
En bra burger, men trekkes for at saltinnholdet ikke er deklarert.
Produsent: Grilstad Pris: 99,90
Grillgilde beefburger
En bra burger med mye rent kjøtt.
Produsent: Gilde Pris: 43,90
Nordfjord Hamburger
Testens laveste fettinnhold.
Produsent: Nordfjord Pris: 89,90
Grøstad gris skinkeburger
Økologisk burger av svinekjøtt.
Produsent: Grøstad Gris Pris: 76,41
Rema1000 lammesliders
Testens høyeste fettinnhold.
Produsent: Nordfjord Kjøtt Pris: 61,60
First Price rå hamburger med storfekjøtt
En helt OK burger, men ikke blant de beste.
Produsent: Unil Pris: 71,90
Stabburet hamburgere m/sesambrød
Testens laveste kjøttinnhold.
Artikkelen fortsetter under annonsenProdusent: Stabburet Pris: 62,90
Grilstad miniburger
Mye fett, lite protein og mange tilsetningsstoffer.
Produsent: Grilstad Pris: 59,90
Tulip Hamburgere
Minner om en industrifremstilt kjøttkake.
Produsent: Tulip Pris: 189,00
Rema1000 original sliders miniburger
Mye fett og lite protein.
Produsent: Grilstad Pris: 89,90
Saken er opprinnelig publisert på klikk.no