Meny

Dårlig kvalitet på laken

TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste. © Illustrasjonsfoto: Istockphoto
TEST AV LAKEN: Ingen av lakenene i testen var av spesielt god kvalitet. Det er heller ikke slik at de dyre alltid er bedre enn de billigste. © Illustrasjonsfoto: Istockphoto

Vanskelig å finne bomullslaken som ikke nupper eller mister formen. Men testvinneren er overlegen på slitestyrke.

Testmetode og kriterier
Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal har på oppdrag fra Testfakta sammenlignet 10 laken fra ulike produsenter.

Testen omfatter følgende deler:

Slitestyrke (slitasje):

En rund prøvelapp av stoffet festes til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster mot en ullvev. Prøvelappen får rotere til stoffet går i stykker (to trådbrudd). Motstanden angis i antall rotasjoner til trådbrudd. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er minst 10 000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Nuppedannelse:

Stoffet er festet til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster, dels mot samme stoff, dels mot ullvev. Med jevne mellomrom bedømmes om og hvordan stoffet har nuppet seg, eller dannet lo. Visuell vurdering. Totalt 5000 slitasje-rotasjoner. Krav ifølge sertifiseringsstandard er lite til moderat dannelse av overflate-lo eller nupper etter 2000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Rivestyrke:

En prøvelapp klippes av tøyet. I denne blir det klippet et snitt, og laboratoriet måler hvilken kraft som kreves for å rive stoffet i stykker fra snittet. Begge retningene til stoffet testes. Dette viser styrken til trådene.

Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er at trådene skal klare en rivekraft på minst 10 N.

Dimensjonsendring etter en våtvask og tørring:

Laboratoriet måler lengden og bredden på en prøvelapp for å se hvor mye stoffet har krympet etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer en 5 prosent krymping.

Laboratoriet måler lengden og bredden på hele lakenet etter en vask for å se hvor mye målet da skiller seg fra de mål som deklareres ved kjøpet: Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 1,5 prosent skille fra oppgitte mål.

Laboratoriet måler hvor mye lakenet har vridd seg etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 2 prosent.

Innehold fritt formaldehyd

Ble bestemt ifølge SS EN ISO 14 184-1:2011

Ifølge kravene i standarden Øko-tex 100 skal inneholdet være max 75 prosent mg/kg for klasse II, hudnære tekstiler. Høyest målte innehold (Hemtex) i testen var 44 mg/kg.

Innehold alkylfenoler (AP) og alkylfenoletoxylater (APEO)

Ble bestemt ifølge Øko-tex. Summen av flere ulike alkylfenoler (AP) og alkylfenolethoxylater (APEO) skal ikke overstige 500 mg /kg.

Høyest målte innehold har Södahl med 22 mg/kg nonylfenoletoxylater.

En god og lang natts søvn er noe mange småbarnsforeldre drømmer om.

Og når barnet først sover om natten, finnes det knapt noe bedre enn å legge seg i nyvasket sengetøy og hvite underlaken. Laken som nupper eller krøller seg sammen som en pølse midt i sengen fordi lakenet har krympet i vask, kan gjøre det vanskelig å finne søvnen.

Men slitesterke bomullslaken som verken nupper seg eller mister formen er vanskelige å finne i norske butikker.

Prislappen gir heller ingen god veiledning.

Det dyreste lakenet absolutt best, men det billigste lander på en god andreplass, viser testen av bomulls-laken som er utført av svenske Testfakta i samarbeid med Foreldre.no.

Testfakta har latt Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal sammenligne kvaliteten på ti hvite bomullslaken av ulike merker.

Trist resultat

Resultatet var ikke imponerende. Ingen av lakenene i testen levde opp til den kvalitetssertifiseringen som laboratoriet har kommet frem til i samarbeid med representanter fra bransjen.

– Det er trist. Dette er jo ikke kriterier som vi har funnet på, men som vi ble enige om som et minimumsnivå for hva et laken bør tåle, sier Helena Hjärtnäs, testleder ved Swerea IVF.

I testen har laboratoriet undersøkt slitestyrke, hvor mye nupper som dannes, rivestyrke og hvordan størrelsen og formen på stoffet forandres etter en vask.

Det viste seg at de ulike lakenene gjorde det bra på ulike ting.

Overlegen slitestyrke på vinnerlakenet

Testvinneren fra Lexington var helt overlegen med tanke på slitestyrke.

Stoffet tålte ti ganger mer slitasje før trådene brast enn hva lakenet fra Hemtex gjorde.

Med tanke på krymping var Hemtex bedre, og minst nupper fikk lakenet fra Himla.

– Det kan komme an på bomullskvalitet, fiberlengde, hvor grove trådene er, og hvor tett garnet er tvunnet, sier Helena Hjärtnäs.

Ifølge henne er det umulig å avgjøre hva som er et godt laken bare ved å kjenne på stoffet.

– Du kan selvsagt kjenne tykkelsen, men det sier ingenting om det kommer til å bli nuppete eller skeivt. Det var derfor vi tok frem en kvalitetssertifisering for laken, som en hjelp for forbrukeren. Men vi ser jo at produsentene har et stykke å gå før de oppfyller alle krav.

To laken inneholder farlige kjemikalier

I tillegg til å teste stoffets egenskaper, målte laboratoriet også inneholdet av noen av de farlige kjemikaliene som kan forekomme i tekstiler.

Det gav to treff: Hemtex og Prinsesse Easy Care (NO) viste seg å inneholde formaldehyd, og i lakenet fra Södahl (DK) fant laboratoriet nonylfenoletoxylater.

Nivåene lå imidlertid under grensene som den utbredte miljø- og helsestandarden som Øko-tex 100 krever.

– Det er svært små menger, og det er positivt at de ikke fant mer. Vi vet at tekstilbransjen er veldig kjemikalietung, sier Marcus Hagberg, inspektør ved Kemikalieinspektionen.

Formaldehyd brukes i tekstiler for å motvirke krymping og krøller. Det er allergifremkallende og mistenkes å være kreftfremkallende.

Nonylfenoletoxylat er et stoff som blir brukt under produksjonsprossessen av stoff, som er giftig for vannorganismer.

Vask nye tekstiler før bruk

I Sverige, hvor testen er gjennomført, finnes det i dag ingen obligatoriske regler som sier hvor mye av disse kjemikaliene et stoff kan inneholdet. Derimot finnes den frivillige merkingen Confidence in textiles, som er en standard som Øko-tex 100 sine mange produsenter forholder seg til.

Selv om ingrediensene ifølge Marcus Hagberg er ikke skadelig for brukerne i de nivåene som Testfakta fant, er rådet fra Kemikalieinspektionen likevel å alltid vaske nye tekstiler før bruk.

– Det vi ennå ikke vet så mye om er cocktail-effekten, hva små mengder av ulike kjemikalier kan gjøre når de blandes. Derfor er det bra å unngå det man kan.

Kvalitetskrav for sengetøy

Swerea IVF :s kvalitetssertifisering for sengetøy ble vedtatt i 2011 i samråd med representanter fra tekstilbransjen. For sertifiseringen stilles det krav på nuppedannelse, slitestyrke, rivestyrke og maks forandring av stoffet etter vask.

Enn så lenge finnes det ingen sertifiserte sengetøy på markedet.

Øko-tex / Confidence in textiles:

Øko-tex Standard 100 e er verdensomspennende helsemerking for råvare-tekstiler og sluttprodukter. Merket skal garantere at det ferdige produktet ikke forårsaker allergi eller andre helseproblemer.

For at et produkt skal få merket, må det slås fast at ingen helsefarlige kjemikalier finnes i tekstilen. Øko-tex 100 stiller ikke krav om økologisk produksjon eller arbeidsvilkår.

Kilde: Sveriges Konsumenter

Les også:

Test av yoghurt: Noen av disse bør du styre unna

Stor test av grillpølser

Test av kofferter: Så lite tåler koffertene

Stor test av solkrem


laken Lexington Sheet
4 points

TEST: Lexington Sheet

Lexington Sheet

Best i test!

Produsent: Lexington
Pris: 825

Les hele testen

Kronborg of Denmark Gold

4 points

TEST: Kronborg of Denmark Gold

Kronborg of Denmark Gold

Testens billigste.

Produsent: Jysk Pris: 100

Les hele testen

Soft Satin Sheet

4 points

TEST: Soft Satin Sheet

Soft Satin Sheet

Sterkt laken som ikke krymper, men nupper mye.

Produsent: Hemtex Pris: 230

Les hele testen

Easy Care

4 points

TEST: Easy Care

Easy Care

Lakenet med dårligst slitasjestyrke, men som ikke krymper eller vrir seg i vask.

Produsent: Princess Pris: 100

Les hele testen

Drottningholm

4 points

TEST: Drottningholm

Drottningholm

Testens lengste og bredeste laken, som ikke nupper.

Produsent: Himla Pris: 699

Les hele testen

100 % bomull

4 points

TEST: 100% Bomull

100% Bomull

Et middels bra laken.

Produsent: Princess Pris: 100

Les hele testen

Percale

3 points

TEST: Ellos Home Percale

Ellos Home Percale

Vrir seg ikke etter vask, men ellers i dårlig kvalitet.

Produsent: Ellos Pris: 200

Les hele testen

Percale

3 points

TEST: Percale

Percale

Vrir seg ikke etter vask, men er ellers av dårlig kvalitet.

Produsent: Åhlens Pris: 200

Les hele testen

Soft Sateen

3 points

TEST: Soft Sateen

Soft Sateen

Krymper og nupper, men tåler relativt mye. Forekomst av nonylfenoletoxylater.

Produsent: Södahl Pris: 300

Les hele testen

Gäspa

3 points

TEST: Gäspa

Gäspa

Testens taper.

Produsent: Himla Pris: 170

Les hele testen

Saker vi tror du vil like:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:57 LSK vant «hatkampen» mot VIF15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Avhøret av Manshaus er ferdig12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong11:44 Rødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08 Sjefstrateg spår valutasjokk10:59 Avis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37 Høyt elsket sjøku døde i Thailand10:14 Siktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53 Politiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19 Varsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31 «Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23 Forsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21 Politiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02 Neville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45 Savnet krabbefisker funnet i god behold06:45 Sjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45 Mann siktet for drap på turist på New Zealand06:36 Ung mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11 Hurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10 Dette skjer i dag06:00 Real Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39 Dette skjedde i natt05:24 KCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42 Oslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15 USA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41 Politiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56 Golf: Motgang for Hovland i Ohio02:04 Skuespiller Peter Fonda er død02:03 Mindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56 Ap, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00 USA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26 Galatasaray tapte med Linnes på benken00:22 Moské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19 Huddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04 38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33 Oppgang på Wall Street23:03 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46 Manshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40 Epstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40 Jarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13 Sykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09 Forsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08 Barcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52 Har tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22 Solberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17 Trump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00 Politiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54 Minst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32 Ekstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24 Imam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59 – Bør låne oss ut av bomknipa19:15 Northug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01 Pilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23 Lundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47 Manshaus i avhør hos politiet17:22 Påstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11 – Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08 Imam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06 Mos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46 En person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28 Hopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27 Ikke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11 Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42 Stefaren får ikke bistandsadvokat14:49 – Norge kan tjene 210 milliarder14:28 Kåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01 NTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42 Nederlandsk prinsesse er død13:33 G-Sport legges ned13:32 Fant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05 Ebola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47 MDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34 Moske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26 Klopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17 Utenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17 Iransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise
Siste nytt
16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:57SportLSK vant «hatkampen» mot VIF15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:23SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenAvhøret av Manshaus er ferdig12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong11:44PolitikkRødgrønn frykt for «krig mot byene» i regjeringens bomløsning11:08PengerSjefstrateg spår valutasjokk10:59PolitikkAvis: Boris Johnson skal møte Merkel og Macron10:37VerdenHøyt elsket sjøku døde i Thailand10:14NorgeSiktet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra aksepterer varetekt09:53NorgePolitiet varsler ny informasjon i forsvinningssaken09:19NorgeVarsler gjennomgang av politiets prosjektstyring08:31Politikk«Kommunisme»-måling: – Rødt har blitt mer spiselig08:23PengerForsvaret bidro med vel 30 milliarder til samfunnet i fjor08:21NorgePolitiet brukte 15 minutter til moskeen i Bærum08:02SportNeville garanterer at Salah forlater Liverpool06:45NorgeSavnet krabbefisker funnet i god behold06:45SportSjakkekspert: – For Carlsen er det kun førsteplasser som gjelder06:45VerdenMann siktet for drap på turist på New Zealand06:36NorgeUng mann til sykehus etter voldshendelse i Kristiansand06:11ReiseHurtigruten nektes å seile til Frans Josefs land06:10NorgeDette skjer i dag06:00SportReal Sociedad-sjefen om Ødegaard: – Han lever og tenker fotball 24 timer i døgnet05:39NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenKCNA: Kim Jong-un ledet ny rakettoppskyting04:42NorgeOslo SV vil at elsparkesyklene skal bli en del av Ruter04:15VerdenUSA oppfordrer til dialog om Kashmir03:41NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av Sandnes-drapet02:56SportGolf: Motgang for Hovland i Ohio02:04KulturSkuespiller Peter Fonda er død02:03NorgeMindreårig gutt til sykehuset etter slåsskamp i Aust-Agder01:56NorgeAp, Høyre og Frp sier fortsatt nei til innsyn i regnskap01:06NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør01:00VerdenUSA har sendt ut arrestordre på iransk tankskip00:26SportGalatasaray tapte med Linnes på benken00:22NorgeMoské-helten: – Jeg visste at jeg ville dø om jeg slapp ham00:19SportHuddersfield sparket Siewert etter tap mot Fulham00:04Sport38-årig innbytter senket Barcelona i serieåpningen23:33VerdenOppgang på Wall Street23:03SportJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:46NorgeManshaus med «viktige detaljer» i omfattende avhør22:40VerdenEpstein tok livet sitt, konkluderer rettsmedisinere22:40NorgeJarstein og Skjelbred med sterkt poeng i München22:13SportSykkelikonet Gimondi døde av hjertesvikt22:09NorgeForsvareren: – Han har vært samarbeidsvillig22:08SportBarcelona leier ut Coutinho til Bayern München21:52PengerHar tapt Fredriksen-gaven på ett år21:22PolitikkSolberg etter varsel om Frp-møte: – Vi jobber med løsninger om bompenger og statsbudsjettet21:17VerdenTrump-administrasjonen vil selge jagerfly til Taiwan21:00NorgePolitiet: Terror- og drapssiktede Manshaus erkjenner de faktiske forhold20:54PolitikkMinst fire drept i bombeangrep i moské i Pakistan20:32PolitikkEkstraordinært landsstyremøte i Frp: regjeringsdeltakelse er tema20:24NorgeImam: – Manshaus hadde på seg sko med spiker19:59Bil– Bør låne oss ut av bomknipa19:15NæringslivNorthug tilbake på langrennslandslaget som sponsor19:01VerdenPilothelten reddet 233 mennesker: – Jeg følte ingen frykt18:23SportLundanes vant mellomdistansen i o-VM, bronse til Dæhli17:47NorgeManshaus i avhør hos politiet17:22PolitikkPåstander om samrøre øker i hvert fall ikke tilliten til mediene17:11Verden– Norge har ingenting med å være et eksempel for oss17:08NorgeImam om Manshaus: – Han er en fiende av islam og menneskeheten17:06SportMos til Sarpsborg, Salvesen til Strømsgodset16:46NorgeEn person innbrakt etter bråk ved valgbod på Karl Johans gate16:28SportHopp: Tande ute med skade i opptil seks uker16:27NorgeIkke nye funn av E. coli i vannprøver i Bergen16:11PolitikkGrønland til Trump: – Vi er ikke til salgs15:42NorgeStefaren får ikke bistandsadvokat14:49Penger– Norge kan tjene 210 milliarder14:28Helse og livsstilKåre (94) og Ingebrigt (94) får flytte sammen med konene14:01NorgeNTNU-rektor slutter på grunn av forhold til kollega13:42VerdenNederlandsk prinsesse er død13:33PengerG-Sport legges ned13:32VerdenFant bisarr bilde hos avdød, sexsiktet milliardær13:05VerdenEbola har spredd seg til ny provins i Kongo12:47PolitikkMDG frykter at unge velgere skal svikte dem12:34NorgeMoske-helt hedret: – Føler sorgen til Manshaus sin far12:26SportKlopp bekrefter mulig keeperkrise for Liverpool12:17NorgeUtenlandske pengespillselskap tapte søksmål mot Norge12:17VerdenIransk oljetanker forbereder seg på å forlate Gibraltar11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus