Meny

Dette er nyttig om du har Android-mobil

NYTTIG FOR ANDROID: Kan du disse Android-tipsene? © Dreamstime

Her er ti tips som både er nyttige og som gjør deg mer effektiv om du bruker en mobil med Android.

Er du som folk flest bruker du telefonen din til å ringe med, sende tekstmeldinger og bildemeldinger, surfe og lese e-post. Men vi kan bruker mobilen vår enda smartere. I forrige uke kunne iPhone-eiere lære seg ti nyttige funksjoner i iOS , nå er det Android-eierne som får en solid dose tips til nyttige funksjoner på sin mobil.

Installer apper fra nettleseren

Visste du kan installer apper på din Android-mobil direkte fra nettleseren? Skal du installere flere apper eller søke/surfe etter nye apper er dette en effektiv måte å gjøre det på.

Gå til play.google.com og logg deg på med samme Google-konto som du bruker på mobilen (normalt din Gmail-konto). Søk eller surf etter de appen(e) du vil installere og trykk installer (blågrønn knapp oppe til venstre). Har du flere Android-enheter i drift, kan du også velge hvilken enhet som skal få den aktuelle appen. Trykk «Installer» og «OK» og den valgte appen vil i løpet av kort tid lastes ned til din Android mobil/nettbrett. NB! Pass på om du har tillatt nedlasting via mobilnettet – da vil mobilen bruke av datakvoten din. Det beste er å sørge for at mobilen er koblet til et trådløst nettverk.

INSTALLER FRA NETT: Bruk nettleseren på PC-en til å finne og installere programmer til din Android-mobil.=

INSTALLER FRA NETT: Bruk nettleseren på PC-en til å finne og installere programmer til din Android-mobil. © Skjermdump/HjemmePC

Ta et skjermbilde

Mens det på iOS har vært lekende lett å ta et skjermbilde (bilde av innholdet på skjermen), har dette ikke vært mulig på Android før versjon 4. Men selv nå er det noen ulike implementeringer av denne funksjonen. De mest vanlige er enten å holde ned av-knappen og hjem-knappen samtidig eller av-knappen og volum-ned samtidig. Prøv deg fram og se om din mobil har denne funksjonen.

SIKKERHETSKOPI: Du kan sikre deg om telefonen skulle bli borte eller ødelagt med en sikkerhetskopi.

SIKKERHETSKOPI: Du kan sikre deg om telefonen skulle bli borte eller ødelagt med en sikkerhetskopi. © Skjermdump/HjemmePC

Sikkerhetskopi

På Android-mobiler har du en funksjon som gjør at du kan sikkerhetskopiere mobilen din på en snedig måte. Om telefonen skulle forsvinne – eller du kjøper en ny Android-mobil, kan du gjenopprette innholdet. Løsningen er kanskje ikke like elegant som hos iOS og Windows Phone 8, men det fungerer.

Slik gjør du det:

1. Gå til Innstillinger -> Sikkerhetskopier/tilbakestilling -> Her krysser du av for «Sikkerhetskopier data» og «Auto-gjenoppretting».

2. Gå til Innstillinger -> Kontoer/synkronisering -> Velg din Google/Gmail-konto og kryss av for alle ting du ønsker synkronisert, som Gmail, appdata, foto, kalender, kontakter og så videre.

Del ut internettilgang

Du trenger ikke nødvendigvis bredbåndskabel og en trådløs ruter for å kunne nyte et trådløst nettverk, enten det er på hytta, i bilen, i båtene eller ute i hagen for den saks skyld. Du kan dele ut internettilgang i form av et lokalt trådløst nettverk fra mobilen din. Bare husk på at ved å gjøre det er det din datakvote som brukes. Har du mobil betalt av jobben, har du trolig en datakvote som er såpass raus at du sjelden eller aldri bruker den opp. Slik deler du mobilens internettilgang på Android:

1. Innstillinger -> Under fanen Trådløst og nettverk velger du «Mer».

2. Velg «Tilknytn. og trådløs sone»

3. Velg «Konfigurer Wi-Fi-sone»

4. Konfigurer den trådløse sonen:

SSID for nettverket: Dette er navnet på ditt trådløse nettverk og som er synlig for andre.

Sikkerhet: Her kan du velge en løsning uten passord, men ikke gjør dette med mindre du er sikker på at du er alene midt på fjellet. Ellers bruk WPA2 PSK.

Passord: Lag et passord du klarer å huske. Velg lagre og du er ferdig.

5. Når du ønsker å aktivere den trådløse sonen til din mobil, så må du slå på «Flyttbar trådløs sone» som du finner på samme sted som punkt i punkt 2.

Nå kan du koble deg til mobilens trådløse nettverk via andre enheter, som nettbrett, PC og andre mobiler.

Strømsparing

De aller fleste mobiler i dag har en modus for strømsparing. Det kan lønne seg å aktivere denne funksjonen om du synes batterilevetiden på mobilen din ikke er så god og lang som den burde vært.

Gå til Innstillinger -> Strømbehandling -> Strømsparing. Her vil du kunne velge ulike strømsparingsmodus. Velg et som passer ditt bruk.

NB! Strømsparingsmodus finnes ikke på alle Android-mobiler. Noen mobiler kaller denne funksjonen også for andre ting, som Sony der strømsparmoduset heter Stamina.

Kjapp snarvei

Skal du sette mobilen din i flymodus er den raskeste måten å gjøre dette på rett og slett ved å holde inne av/på-knappen en stund. Da får du opp en meny som lar deg skru på flymodus (alle nettverk slås av, men ikke mobilen). Dette kan du gjøre uten å måtte slå på telefonen/skrive inn passord eller lignende. Samme meny gir deg også tilgang til å sette mobilen i stillemodus vibrasjon.

BATTERI: Hvilke programmer og tjenester bruker opp batteriet ditt. Her får du svaret.=

BATTERI: Hvilke programmer og tjenester bruker opp batteriet ditt. Her får du svaret. © Skjermdump/HjemmePC

Hva bruker du batteriet til?

Lurer du på hva som spiser opp batterilevetiden på mobilen din? Gå til Innstillinger -> Batteri. Her listes de funksjonene og programmene som bruker mest batteriressurser. Listen kan hjelpe til å avsløre hva du bør se etter om du ønsker å forlenge batterilevetiden. Ofte vil det være skjermen som topper denne listen, da kan du forlenge batterilevetiden ved å skru ned lysstyrken på skjermen. Alternativt bruker den automatiske justeringen om den ikke alt er slått på. Denne funksjonen finner du under Innstillinger -> Skjerm -> Lysstyrke. Litt avhengig av hva produsenten har lagt til av funksjoner, kan du også finne andre strømsparingsmuligheter her.

Avinstallere en app/et program

Apper (programmer) du ikke bruker kan du godt avinstallere. Da slipper du å bruke tid (og kanskje mobiltrafikk) på å oppdatere disse appene. I verste fall er dette også apper som jevnlig laster ned informasjon og på den måten spiser av datakvoten på ditt abonnement.

Slik avinstallerer du en app på Android:

Gå til Innstillinger -> Apper > Trykk på appen du ønsker å avinstallere og trykk «Avinstaller».

Svar med melding

De flest nyere Android-mobiler har nå mulighet for å svare på et anrop med en melding. Standardmeldingene er gjerne av typen «I møte, ringer senere.» eller «Opptatt, ring meg senere». Svar med tekstmelding dukker opp når noen ringer deg. Da kan du normalt velge mellom å svare, legge på og i tillegg til et symbol som indikerer at du kan svare med en melding. For å redigere hurtigsvarene går du til: Innstillinger -> Samtaleinnstillinger -> Hurtigsvar. Her kan du redigere standardmeldingene som er satt opp. NB! Denne funksjonen kan variere noe fra produsent til produsent.

HURTIGSVAR: Svar med en melding (SMS) kan være en effektiv måte å avvise et anrop på.=

HURTIGSVAR: Svar med en melding (SMS) kan være en effektiv måte å avvise et anrop på. © Skjermdump/HjemmePC

Les også:

Test av Microsoft Surface Pro: Er dette den nye iPad-en?

Tynn og lekker ultrabook fra Acer

Slik putter du hele DVD-samlingen på en minnepinne

10 supertips for Gmail


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:29 14 døde i jordskred i Colombia01:28 Brann i Nav-lokale i Enebakk01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep
Siste nytt
02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:29Verden14 døde i jordskred i Colombia01:28NorgeBrann i Nav-lokale i Enebakk01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus