Test av chiantiDen billigste rødvinen vinner testen

ERKEITALIENSK: Chianti kommer fra hjertet av Toscana. © Foto: Arnie Stalheim
ERKEITALIENSK: Chianti kommer fra hjertet av Toscana. © Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

I vår test av chianti under 200 kroner er det nok engang Fèlsina som havner på topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens vi nyter de siste restene av sommer, er det kanskje litt tidlig å gå på de veldig kraftige rødvinene vi har nevnt ovenfor, og da er chianti perfekt.

Sangiovese i Toscana

Vi er i Toscana, og hoveddruen for rødvin er den flotte sangiovese. Det lages mange slags typer vin på denne druen, men de mest kjente er allerede nevnte chianti, samt brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano.

Det finnes et stort utvalg av chianti på polet, og prisene starter på omkring 100 kroner. Men det er først fra omkring 150 kroner det virkelig begynner å skje ting kvalitetsmessig, så i denne testen har vi fokusert på prisområdet herfra og opp til 200 kroner.

Der er det relativt spedt med gode viner i polets basissortiment, så vi satte opp en shortlist som også inkluderte viner fra bestillingsutvalget, basert på produsenter vi tidligere har hatt god erfaring med. Da endte vi opp med 14 viner, og du finner anmeldelser av de fem beste nedenfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fèlsina igjen

Da vi testet chianti for snart et år siden, havnet Fèlsina på topp. Det gjør den i år også. Den har ikke rukket å skifte årgang ennå, så det er samme vinen, men den har fått et litt mer modent og komplekst preg.

Det er spesielt hyggelig at prisen ligger fast og er identisk med i fjor, noe som gjør at Fèlsina også i år er billigst blant de beste, og derfor også nå et meget godt kjøp.

Mat til chianti

Mens billig chianti går fint til pizza, pasta og kylling, kan de de mer seriøse vinene, som de vi har med i testen her, også takle kjøttretter. Lyst kjøtt, som svin og kalv, er glimrende, samt pasta med kraftige sauser basert på kjøtt og/eller tomat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er heller ingenting i veien for å drikke chianti til biff. I Toscana bruker de chianti (og brunello) til bistecca fiorentina, altså T-bone steak. Prøv å grille en skikkelig tykk en, skjær så kjøttet opp i skiver, ha på flaksalt og din aller beste extra virgin olivenolje og en skvis sitron, så får du en skikkelig smaksopplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er noen gode oppskrifter med italiensk tilsnitt:

Kalvefilet med tomat- og basilikumsaus

Svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater

Spaghetti amatriciana


Bilde

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2008

Karakter: 88 / 100

Flott, velbalansert og typeriktig vin, og et veldig godt kjøp.

Produsent: Fèlsina Pris: 148,80

Les hele testen


Castello dei Rampolla Chianti Classico 2009

Bilde

Karakter: 87 / 100

Fin og kompleks med god fylde og rik frukt.

Produsent: Castello dei Rampolla Pris: 199,90

Les hele testen


Cedro Chianti Rufina 2009

Bilde

Karakter: 86 / 100

Ren og pen med klokkeklar duft.

Produsent: Lavacchio Pris: 165,00

Les hele testen


I Fabbri Chianti Classico 2009

Bilde

Karakter: 86 / 100

En ganske tøff og strukturert vin.

Produsent: I Fabbri Pris: 199,90

Les hele testen


Vicchiomaggio Chianti Classico San Jacopo 2009

Bilde

Karakter: 85 / 100

Ganske kommersiell stil, men lett å like.

Produsent: Vicchiomaggio Pris: 149,90

Les hele testen


Les også:
Dette er helgens vinner

Trikset som gjør all mat sunnere og bedre

Bli din egen bartender - slik lager du:

Long Island Ice Tea , Pinã Colada , Sex on the Beach, White Russian, Tequila Sunrise , Irish Coffee , Mojito og Whiskey sour

Les mer om mat og drikke i ABC Nyheter