Test av chiantiDen billigste rødvinen vinner testen
I vår test av chianti under 200 kroner er det nok engang Fèlsina som havner på topp.
Mens vi nyter de siste restene av sommer, er det kanskje litt tidlig å gå på de veldig kraftige rødvinene vi har nevnt ovenfor, og da er chianti perfekt.
Sangiovese i Toscana
Vi er i Toscana, og hoveddruen for rødvin er den flotte sangiovese. Det lages mange slags typer vin på denne druen, men de mest kjente er allerede nevnte chianti, samt brunello di montalcino og vino nobile di montepulciano.
Det finnes et stort utvalg av chianti på polet, og prisene starter på omkring 100 kroner. Men det er først fra omkring 150 kroner det virkelig begynner å skje ting kvalitetsmessig, så i denne testen har vi fokusert på prisområdet herfra og opp til 200 kroner.
Der er det relativt spedt med gode viner i polets basissortiment, så vi satte opp en shortlist som også inkluderte viner fra bestillingsutvalget, basert på produsenter vi tidligere har hatt god erfaring med. Da endte vi opp med 14 viner, og du finner anmeldelser av de fem beste nedenfor.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFèlsina igjen
Da vi testet chianti for snart et år siden, havnet Fèlsina på topp. Det gjør den i år også. Den har ikke rukket å skifte årgang ennå, så det er samme vinen, men den har fått et litt mer modent og komplekst preg.
Det er spesielt hyggelig at prisen ligger fast og er identisk med i fjor, noe som gjør at Fèlsina også i år er billigst blant de beste, og derfor også nå et meget godt kjøp.
Mat til chianti
Mens billig chianti går fint til pizza, pasta og kylling, kan de de mer seriøse vinene, som de vi har med i testen her, også takle kjøttretter. Lyst kjøtt, som svin og kalv, er glimrende, samt pasta med kraftige sauser basert på kjøtt og/eller tomat.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er heller ingenting i veien for å drikke chianti til biff. I Toscana bruker de chianti (og brunello) til bistecca fiorentina, altså T-bone steak. Prøv å grille en skikkelig tykk en, skjær så kjøttet opp i skiver, ha på flaksalt og din aller beste extra virgin olivenolje og en skvis sitron, så får du en skikkelig smaksopplevelse.
Artikkelen fortsetter under annonsenHer er noen gode oppskrifter med italiensk tilsnitt:
Kalvefilet med tomat- og basilikumsaus
Svinefilet med spekeskinke og soltørkede tomater
Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2008
Karakter: 88 / 100
Flott, velbalansert og typeriktig vin, og et veldig godt kjøp.
Produsent: Fèlsina Pris: 148,80
Castello dei Rampolla Chianti Classico 2009
Karakter: 87 / 100
Fin og kompleks med god fylde og rik frukt.
Produsent: Castello dei Rampolla Pris: 199,90
Cedro Chianti Rufina 2009
Karakter: 86 / 100
Ren og pen med klokkeklar duft.
Produsent: Lavacchio Pris: 165,00
I Fabbri Chianti Classico 2009
Karakter: 86 / 100
En ganske tøff og strukturert vin.
Produsent: I Fabbri Pris: 199,90
Vicchiomaggio Chianti Classico San Jacopo 2009
Karakter: 85 / 100
Ganske kommersiell stil, men lett å like.
Produsent: Vicchiomaggio Pris: 149,90
Les også:
Dette er helgens vinner
Trikset som gjør all mat sunnere og bedre
Bli din egen bartender - slik lager du:
Long Island Ice Tea , Pinã Colada , Sex on the Beach, White Russian, Tequila Sunrise , Irish Coffee , Mojito og Whiskey sour