Alt på ett brett

Huawei MediaPad fungerer greit til det meste, men har for mange skjønnhetsfeil. Foto: Produsenten
Huawei MediaPad fungerer greit til det meste, men har for mange skjønnhetsfeil. Foto: Produsenten

Lille speil på veggen der, hvilket nettbrett er best i landet her?

Vel, svaret overrasker kanskje ikke. Apples iPad er fortsatt kongen av nettbrettene. Men alternativene begynner å bli mange. Flere av dem er betydelig rimeligere enn originalen og kvaliteten blir stadig bedre.

Vi hjelper deg å velge det nettbrettet som passer best for deg.

Huawei MediaPad

Pris: 2799 kroner

Karakter: 3

Kinesiske Huawei vil bli tatt på alvor på linje med merker som Samsung og Sony. Med MediaPad gjør de et hederlig forsøk, men det er for mange skjønnhetsfeil til å blande seg inn i toppen.

Hvis man liker det lille formatet (7 tommer), og ikke vil bruke så mye penger, er Huawei MediaPad verdt å vurdere. MediaPad kommer med Android 3.2, men kan oppgraderes til Android 4.0.

Og det fungerer ganske så greit til det meste man bruker et nettbrett til. Både spill, film og musikk går uten problemer, og koble deg på via 3G-nettet. Dessverre får du en del små irritasjonsmomenter med på kjøpet. Du bør heller ikke kjøpe Huawei MediaPad for kameraets skyld.

+

Billig

3G

microSD

Skjermen

Langsom

Kameraet

Sony Tablet P

Pris: 4799 kroner

Karakter: 3

Sonys nettbrett er ikke som alle andre. Dessverre er ideen bedre enn selve resultatet.

Med sitt vippedeksel-design minner Sony Tablet P mest av alt om en Nintendo 3DS. Tablet P er da også PlayStation-sertifisert. Samtidig byr den på de samme mulighetene som andre Android-nettbrett.

Nettbrettet er utstyrt med to skjermer på 5,5 tommer og en oppløsning på 1024 x 480 p. Hensikten er trolig å gi brukeren en bedre opplevelse med de to skjermene. Problemet er bare at ideen ikke virker i praksis.

De fleste apper fungerer simpelthen ikke ordentlig på den spesielle dobbelt-skjermen. Man kan som regel velge om en gitt app skal vises på hele skjermen eller bare på den øverste. Men velger man det ene får man ett skjermbilde med en stor, fet stolpe i midten, og velger man det andre så vises appen kun på halvparten av brettet.

På nesten alle andre områder er Tablet P et ganske glimrende nettbrett. Det er veldig kjapt, og de to skjermene er hver for seg av meget høy kvalitet med et skarpt bilde i klare farger.

+

Hurtig

Klart skjermbilde

Mulighet for PlayStation-spill

Sort bjelke gjennom skjermbildet

Kun 4 GB internminne

Meget dyr

Toshiba AT200 10.1

Pris: 3995 kroner

Karakter: 3

Testens tynneste nettbrett virker ved første øyekast som et ytterst vellykket premium-produkt i lekre materialer. Spesifikasjonene er det heller ikke noe i veien med, og Toshiba skal ha ros for å gi oss et frontkamera på hele 2 Mp. Det er først ved nærmere ettersyn at man blir klar over at dette føles som et uferdig produkt.

Maskinvaren gir oss det første tegnet når test-microSD-kortet skal settes inn. Det er en kamp, da utskjæringen i metall-chassiset ikke er helt korrekt. Så er det skjermen, den minst lyssterke i testen, noe som i det minste burde tilsi at batteriet ikke blir urimelig belastet. Men nei, faktisk er Toshiba AT200 det eneste Android-nettbrettet i testen som klarer å utvikle neste like mye varme som Apples iPad.

Og det blir bare verre. Vi har ikke hatt en like dårlig brukeropplevelse på noe annet nettbrett i denne testen. Verst er det med nettleseren, som til dels er vesentlig tregere til å laste opp sidene enn noen annen nettleser i testen.

+

2 Mp frontkamera

Meget tynn og lett

Ikke 3G

Lyssvak skjerm

Meget langsom nettlester

Spiller nesten ingen videoformat

iPad (Best i test)

Pris: Fra 3699

Karakter: 6

Den nye iPad har den beste skjermen vi har sett på noe produkt. Noensinne.

Med en oppløsning på hele 2048 x 1536 p er bildet på den 9,7» store skjermen hele 50 % større enn det Full HD bildet man kan se på flatskjermen sin i stua. Den høye oppløsningen gir en pikseltetthet på 264 piksel per tomme. Tekst, grafikk og bilder blir derfor meget skapere, og lesbarheten er overlegen ethvert annet nettbrett på markedet i dag.

Mens skjermen nærmest er grunn nok til å kjøpe iPad-en, er kameraet ikke lenger en grunn til å la være. Det er plassert foran en 5 Mp bildesensor hentet fra iPhone 4, mens optikken er hentet fra iPhone 4S. Og endelig støtter iPad-en videoopptak i full 1080p HD-kvalitet.

Selv om Apple har satt et større batteri i iPad-en for å gi strøm til den ekstremt lyssterke skjermen, opplever vi at batterilevetiden er blitt markant kortere enn vi var vant til fra forgjengeren iPad 2. Og den nye iPad-en kan bli veldig varm hvis den blir brukt intenst over lengre tid.

iPad er altså fortsatt den ubestridte kongen over nettbrettene. Det skyldes selvfølgelig operativsystemet iOS og Apples eget univers av musikk, film og apper. Men også når vi ser på maskinvare, design og kvalitet er det intet nettbrett på markedet som kommer opp på siden av iPad.

+

Skjermen

Full HD video opptak

Hurtig 3G

Lavere batteritid

Blir varm

VGA frontkamera

Samsung Galaxy Tab 2 10.1 (Godt kjøp)

Pris: 2999

Karakter: 5

Vil man ha mye igjen for pengene er det Samsung Galaxy Tab 2 10.1 som skal ned i handlekurven.

Her er ikke børstet aluminium, superskjerm eller lynkjapp prosessor. Samsung Galaxy Tab 2 er fremstilt av robust plast, skjermen er av TFT-typen med 16 millioner farger og en oppløsning på 1280 x 800 p. Internminnet er på 16 GB, noe du imidlertid kan utvide med et microSD-kort på opp til 32 GB. Verket drives av en 1 GHz prosessor, og operativsystemet er Android 4.

Selv om det ikke koster all verden, går alt som smurt på Galaxy Tab 2. Dette var det eneste nettbrettet i testen som var jevngodt med iPad-en på flere punkter. Nettleseren laster sidene like hurtig, og sveiper man rundt med fingeren eller zoomer inn eller ut reagerer brettet omgående uten å hakke.

Og så er det et klart pluss i karakterboken at Samsungs mediespiller simpelthen spiller alt vi kaster etter den.

Man har valgt å spare på kameraet, som bare er på 3 Mp og ikke akkurat tar suverene bilder. De blir matte og uskarpe – blant annet fordi det ikke har autofokus – men etter vår mening er det til å leve med.

+

Billig

Spiller nesten alle format

Lynkjapp nettleser

Kamera mangler autofokus

Skjermbildene hakker

Ikke HDMI eller mikroUSB

Archos 101 G9

Pris: 2099

Karakter: 3

Det absolutt billigste nettbrettet i denne testen er ikke det dårligste.

Faktisk kjører Android 4 nesten like kjapt på G9 som på konkurrenten Galaxy Tab 2 10.1 fra Samsung. Nettleseren er kjapp, og det samme gjelder andre nettbaserte apper. Som multimediespiller er Archos 101 G9 heller ikke ueffen, selv om den ikke spiller så mange formater som Galaxy Tab 2. Både bilde og lyd er godkjent, og så er det faktisk ganske genialt at G9 har en liten pinne på baksiden som kan vippes ut som et støttebein, slik at nettbrettet kan stå av seg selv mens man ser film.

Men det blir raskt klart hvor Archos har valgt å spare for å holde prisen nede. For eksempel har nettbrettet kun et frontkamera på 1,3 Mp til webchat. 3G kan man få hvis man kjøper en ekstra USB-dongle som man setter inn på baksiden. G9 mangler både gyroskop og automatisk lysføler. G9 er dessuten det eneste nettbrettet i testen som både knirker og knaker når man bruker det. Det verste er imidlertid skjermen, som også er laget av plast. Det betyr at fingeren ikke kan gli lett og uhindret mot overflaten, noe som gjør navigeringen slitsom.

+

Meget billig

Android 4 ICS

God multimediespiller

Ikke innebygget 3G

Kun frontkamera

Dårlig konstruksjon

Dårlig skjerm

Les hele testen på www.lydogbilde.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:55 Vant gruppesøksmålet mot DNB om forvaltning av fond09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser
Siste nytt
09:55PengerVant gruppesøksmålet mot DNB om forvaltning av fond09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08Verden300 migranter står ved grensen mellom Hellas og Tyrkia09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30NorgeVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55VerdenEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38NorgeVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30VerdenBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15VerdenFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13VerdenNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06NorgeKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret: – Kan bistå. Forsvardepartementet: – Ikke aktuelt19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser