Meny

Test av kjeks

Bokstavelig talt – best i test

BEST I TEST: Bokstavkjeks Original falt i smak både hos ernæringsfysiologen og testpanelet. © Tore Fjeld

De er små, de er søte, de er nostalgiske – og de er faktisk ikke så veldig usunne heller. Bokstavkjeks Original er den eneste som gjør det bra i denne testen. Testens taper får 1/6.

Hvor mye kjeks kan vi spise? Testpanelet bestående av Thomas (5), Elise (6), Lukas (7) og Lisa (9) er lettere elleville over den kommende oppgaven: Teste barnekjeks!

For kjeks er godt, og jo mer, jo bedre. Dessuten er det ikke så ofte de får det heller, mammaene er nemlig veldig strenge på at de ikke skal spise usunne ting for ofte.

Men hvorfor er mange egentlig så fanatiske mot sukker? spør debattantene i Foreldre & Barn sitt forum.

Barnekjeks ikke sunnere

Klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen jobber ved barn Barnesenteret på Oslo Universitetssykehus. Hun har også skrevet boken Bare barnemat! – Riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom.

Thomassen har gjort en vurdering av 12 ulike kjeksprodukter som henvender seg til barn, og sett på hvor sunne eller usunne de faktisk er. Og hvis noen skulle tro noe annet: De aller fleste barnekjekstypene er akkurat like usunne som kjeksen du selv koser deg med til kaffen. Unntaket er Bokstavkjeks Original, som får 5 av 6 mulige poeng i testen.

– Det å gi barn kjeks stadig vekk, er en dårlig vane. Men skal du først gi noen, er bokstavkjeksene mindre usunne enn de andre, sier hun, og understreker at kjeks er noe du kan gi som lørdagsgodt, ikke til å spise mellom måltidene.

Bokstavkjeksene, vel å merke den lyse typen, inneholder mye kostfiber til å være en søt kjeks, noe som gjør at det metter mer.

– Godt å høre, de gangene vi kjøper kjeks, pleier det å være nettopp de bokstavkjeksene, sier Ingvild Kristin Nielsen, som er mammaen til Thomas i testpanelet.

Mange foreldre skulle nok ønske at de kunne snike grønnsaker i barna sine, i stedet for kjeks.

Er lørdagskos

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er kjent som veileder i TVNorgeserien Tjukkholmen. Hun er enig med Thomassen i at stadig kjeksspising er en dårlig vane.

– Sukker som et krydder i hverdagen har ingen negative effekter. Sukker er ingen gift. Problemet er når sukkerinntaket blir så stort at det fortrenger andre næringsstoffer. Vi bør ideelt sett ikke få mer enn 10 prosent av kaloriene fra tilsatt sukker. Norske barn får i gjennomsnitt 18 prosent av kaloriene fra sukker, det er altfor mye, mener Sundfør.

Søte kjeks skal med andre ord ikke være hverdagskost for små barn, men kan for eksempel være lørdagsgodt.

Det finnes faktisk også sunne søtsaker.

Uheldig for utviklingen

– Hvorfor er det så farlig at barn får for mye sukker?

– Mange tenker kanskje at det ikke er så farlig, fordi barnet er slankt og har et høyt aktivitetsnivå. Men vi må huske på at barn har et like stort behov for vitaminer og mineraler per dag som en voksen, selv om de spiser mindre. Det skal mye til før et barn viser tegn til mangelsykdommer, men et høyt sukkerinntak kan på sikt føre til at de ikke utvikler seg optimalt. Det kan være både skoleprestasjoner og kognitiv utvikling, forklarer Sundfør.

For noen barn er også overvektsproblematikken helt reell. Det er gjerne ikke den sunne hverdagsmaten som gjør at de legger på seg, men all ekstra «kos» på hverdager og i helger.

– Desto yngre barnet er, desto viktigere er det å begrense sukkerinntaket. En 13–14-åring som vokser mye, og i tillegg trener daglig, må gjerne spise litt usunn mat for å i det hele tatt få i seg nok kalorier. Et lite barn på 4–5 år skal ikke spise mange kjeks før de fortrenger annen viktig mat, mener ernæringsfysiologen.

Små barn drikker også for mye saft, mener eksperter.

Testet seg mette

Og tilbake til testpanelet: 12 typer kjeks, 4 barn. Men hvorfor får vi bare en og en kjeks om gangen, undret barna. Fordi dere skal klare å smake på alle uten å bli kvalme. Det gikk greit, men tvilsomt om noen hadde særlig appetitt på middag etterpå.

– Jeg synes alle er like gode, sier Elise, som er 6 år og går i førsteklasse.

Medtester Lukas på 7 utpekte stadig nye vinnere etter som han smakte seg frem i kjeksposene, men endte opp med å kåre en vinner på bakgrunn av figuren som fulgte med i pakka.

– Jeg har spist en hel pakke kjeks en gang, innrømmer han, og storesøster Lisa kan bekrefte at det er sant. Det var en hel pakke Dots, men de er (heldigvis) ikke med i denne testen.

Kun en kjekstype får totalslakt i testpanelet: Småfolk dyrekjeks.

– Den smaker som spy, mener Lukas, uten å utdype nærmere.

Voksenyoghurt best for barn, viser ny test.

- Ikke kjeks, men snacks

Småfolk gulrotpinner kommer desidert dårligst ut i denne testen.

Kliniks ernæringsfysiolog Rut Anne Thommasen gir produktet terningkast 1 og kommenterer at dette er «maischips markedsført som om det er gulrot».

I butikken er produktet plassert sammen med barnematen.

– Gulrotpinner er ikke en kjeks, men snacks. Produktet inneholder ikke salt og er et alternativ til veldig salte snacks, sier Mette Bogen, klinisk ernæringsfysiolog og produktsjef hos Småfolk. Hun forklarer at produktet er tiltenkt de litt større barna.

– Det er tydelig merket på baksiden at dette er et ovnsbakt produkt. I tillegg er det bilde av stixsene på forsiden av pakken. Jeg tror ikke at noen kan forveksle produktet med ferske gulrøtter. Gulrot-stixene smaker gulrot, og jeg tror det er bra foreldrene vet hvilken smak de kan forvente seg.

Se resultatene fra testen under.

Les også:

9 alternative bursdager utenfor hjemmet

Test av godteposer

Slik lager du sunne kjeks selv

Denne ketsjupen er best i test


Bokstavkjeks Original

Inneholder mye fiber og ikke så alt for mye sukker til å være en kjeks.

Karakter: 5/6

Produsent: Sætre

Pris: 27,80

Les hele testen


Småfolk dyrekjeks

Lukas mener denne smaker som spy, men innholdsmessig er den grei.

Karakter: 4/6

Produsent: Semper

Pris: 29,90

Les hele testen


Bokstavkjeks Kakao

Mye sukker og nesten ikke fiber.

Karakter: 2/6

Produsent: Sætre

Pris: 25,80

Les hele testen


Tom and Jerry

Ikke sunnere enn kjeks beregnet på voksne.

Karakter: 2/6

Produsent: Sætre

Pris: 22,90

Les hele testen


Hello Kitty

Mye sukker, mye fett og lite fiber.

Karakter: 2/6

Produsent: McVities

Pris: 26,50

Les hele testen


Svampebob

Mye sukker og fett, som andre McVities-kjeks.

Karakter: 2/6

Produsent: McVities

Pris: 20,90

Les hele testen


Dora

Bare tomme kalorier.

Karakter: 2/6

Produsent: McVities

Pris: 19,90

Les hele testen


Mini Oreo

Inneholder mest sukker av alle kjeksene i testen.

Karakter: 2/6

Produsent: Kraft Foods

Pris: 23,00

Les hele testen


Cartoonies

Kan inneholde spor av fiber.

Karakter: 2/6

Produsent: Bisca

Pris: 27,90

Les hele testen


Hello Panda

Inneholder veldig mye fett.

Karakter: 2/6

Produsent: Meiji

Pris: 13,90

Les hele testen


Småfolk riskaker

Riskaker dyppet i eplejuice.

Karakter: 2/6

Produsent: Semper

Pris: 11,25

Les hele testen


Småfolk gulrotpinner

Maischips markedsført som gulrot.

Karakter: 1/6

Produsent: Semper

Pris: 12,90

Les hele testen


Les flere tester i ABC Nyheter

Dette regntøyet til barn inneholder farlige stoffer

Denne isen smaker ingenting

Fiskegratengen inneholder nesten ikke fisk

Les mer om mat og drikke

Vårens vakreste mateventyr

- Små barn drikker for mye saft

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:39 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria01:22 1.400 uten strøm i Møre og Romsdal01:21 Japansk sonde landet på asteroide00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38 Klæbo: – Det blir litt bingo06:17 Helse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05 Drapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00 Før VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00 Elefanter truer verdens største flyktningleir05:52 79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Venezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06 Forsvaret har mottatt flere varsler05:00 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35 Reuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09 Flere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43 Dødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23 FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner
Siste nytt
03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:39NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria01:22Norge1.400 uten strøm i Møre og Romsdal01:21VerdenJapansk sonde landet på asteroide00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige06:38SportKlæbo: – Det blir litt bingo06:17NorgeHelse sørøst får refs for dårlig varslingsrutiner etter dataangrep06:05NorgeDrapssiktet 48-åring framstilles for varetekt06:00SportFør VM-comebacket lørdag: – Ingen større favoritter enn Johaug06:00VerdenElefanter truer verdens største flyktningleir05:52Verden79-årig klimafornekter kan lede Trumps komité for klimaendringer05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenVenezuelas opposisjonsleder til Colombia-grensa05:06NorgeForsvaret har mottatt flere varsler05:00VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria04:35VerdenReuters: USA og Kina med utkast til seks intensjonsavtaler04:09NorgeFlere gårdsboliger brenner enn tidligere03:43VerdenDødstallene stiger til 81 etter brann i Bangladesh03:23VerdenFN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner
Populært