CMOS-SENSORER FRA OMNIVISIONMobilkameraet skal bli like bra som øyet

Det er stor forskjell på størrelsen til dagens mobilkameraer og de som utvikles nå.
Det er stor forskjell på størrelsen til dagens mobilkameraer og de som utvikles nå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn revolusjonerer mobiltelefonene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av de viktigste mobilkameraene de siste årene har fått sensorbrikken designet i Norge. Det er ikke mange som vet at flere av kameraene som har vært med på å revolusjonere mobiltelefonene har vært designet i Norge.

Helt siden 1999 har en gruppe utviklere vært helt i teknologifronten, og det norske designsenteret er vurdert helt i verdenstoppen.

Voldsom utvikling

Bransjen som utvikler CMOS-kamerateknologi har utviklet seg kraftig de siste ti årene. Konkurransen og teknologipresset har økt, men det har også markedet.

Kameraene har erobret mobiltelefonene, og de skal inn i alle biler. Ikke bare ett, men minst fire kameraer i hver bil som kan følge med helt rundt.

– Det er bare begynnelsen. Vi kommer til å ha kameraer over alt. De vil hjelpe til å gjøre tilværelsen vår tryggere og bedre, sier Johannes Sølhusvik, som leder OmniVision’s forsknings- og utviklingssenter i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Snart norsk linse i mobilkameraene

Norsk løsning skal gi bedre mobilvideo

Kjøpt av OmniVision

Sølhusviks designteam har nylig blitt en del av OmniVision Technologies Inc., som er en av de fremste aktørene innen utvikling av avanserte digitalkameraer.

Selskapet har fått utmerkelser for sin CMOS-bildesensorteknologi, som finnes overalt i mobilkameraer, bærbare pc-er, nettbrett, webkameraer, kompaktkameraer og videokameraer brukt til overvåking, innen underholdning, i bilindustrien og i medisinsk industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Typisk for bildesensorbransjen har det norske forskningsmiljøet vært innom flere selskaper de siste ti årene, helt til Micron-spinoff-selskapet Aptina Imaging i fjor bestemte seg for å konsentrere virksomheten andre steder.

– Det var en interessant opplevelse. Plutselig fikk jeg telefoner fra de store i bransjen som endte med at vi byttet til California-selskapet OmniVision. Nå er vi ti personer i Gaustadbekkdalen i Oslo og er i ferd med å ansette flere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet er øyet

Johannes Sølhusvik i OmniVision utvikler fremtidens mobilkameraer i Norge. Foto: Odd Richard ValmotJohannes Sølhusvik i OmniVision utvikler fremtidens mobilkameraer i Norge. Foto: Odd Richard Valmot

– Visjonen vår er å lage en sensor som er like god som øyet, men det er ikke lett. Øyet har et dynamikkområde på rundt 120 dB, og de beste mobilkamerasensorene ligger på rundt 72 dB i dag.

Og de skal ikke bare bli bedre, de skal bli mindre også.

– Vi er allerede i gang med det første prosjektet vårt for OmniVision. Jeg skulle gjerne fortalt mer om det, men jeg kan ikke si annet enn at dette er fantastisk spennende og handler om et veldig stort marked. Vi har allerede levert inn seks forslag til patenter, og det sier litt om at det ikke er bare i Silicon Valley at innovasjonen går fort. Vi er stolte av å bli en del av OmniVisions verdensledende utviklingsteam, sier Sølhusvik.

Les også: Slik får du gratis makro til iPhone

TEST: Olloclip-objektiv til iPhone 4

Ny speilrefleks med super-video

Verdens råeste speilrefleks