Slik får du den beste hjemmekinoen

KINOFØLELSE: Med en god surrondreceiver glemmer du at du er hjemme. Foto: Masterfile
KINOFØLELSE: Med en god surrondreceiver glemmer du at du er hjemme. Foto: Masterfile

Toppmodellene blant surroundreceivere kjemper om den ultimate hjemmekinoopplevelsen. De koster, men jommen smaker de også.

For den heftigst mulige hjemmekinoopplevelsen vil man gjerne fylle rommet med fem, sju eller kanskje til og med ni høyttalere. Ikke medregnet subwoofere. Slett ingen enkel last å trekke for en forsterker! Virkelig gode høyttalere kan dessuten være ekstra vanskelige å drive, på grunn av kompliserte delefiltre og elementer med kraftige magneter. Derfor trengs det godt med kraft i surroundreceiveren. God lyd forutsetter dessuten lav forvrengning, hvilket krever høykvalitetskomponenter hele veien.

Surroundreceiveren skal i tillegg dekode digitalsignalet fra alskens lydkilder, samt gjøre en avansert jobb i å behandle videosignalet før det sendes videre til prosjektoren eller TV-skjermen. I tillegg skal den håndtere ekstrafunksjoner som internettradio, streaming og annet snacks. Da er det nesten utrolig at en surroundreceiver til 20.000 kroner kan gi sterkere lyd, og omtrent like god lydkvalitet, som en stereoforsterker til 8-10.000 kroner.

Behagelige toner

FYLDIG KLANG: Denon AVR-4311.FYLDIG KLANG: Denon AVR-4311.

Det bor mye bra i Denon AVR-4311. Den fyldige klangen passer fint til akustisk musikk, og dialogene på film kommer klart og åpent fram. Receiveren er likevel noe tilbakeholden i forhold til sine mest hardbarka konkurrenter.

Jitterkorreksjon på HDMI er dessverre noe de færreste får benyttet, da dette er forbeholdt Denons aller dyreste Blu-ray-spillere. Funksjonen gir et klart løft, spesielt i romfølelsen.

Denon AVR-4311 (baksiden)Denon AVR-4311 (baksiden)

Brukervennligheten er meget god, spesielt med fjernkontrollapp for smarttelefon. AirPlay gjør musikkavspillingen til en drøm. 11-kanals prosessering lar deg koble til så mange høyttalere du vil.

Pris: kr 19.998 kr

Les hele testen

God og stødig

GOD LYD: Sony STR-DA5700ES.GOD LYD: Sony STR-DA5700ES.

Sony STR-DA5700ES beviser at Sony absolutt har livets rett på receivermarkedet. Lydmessig er den god, med en klar mellomtonegjengivelse og bra dynamikk og basskontroll. Den noe tilbakelente diskantgjengivelsen gjør det mer behagelig å spille høyt, men gir også en litt mørkere klangbalanse.

Den fiffige fireports nettverksfordeleren på baksiden gjør det lett å koble flere produkter til nettverket, og den kjekke USB-DAC-en gjør det enkelt å koble til PC eller Mac. Skjermmenyen er oversiktlig, i motsetning til produktets tegnrute.

Sony STR-DA5700ES (baksiden)Sony STR-DA5700ES (baksiden)

Vi har dessverre ikke fått testet fjernstyring med smarttelefon, da appen ennå ikke er tilgjengelig i Norge.

Pris: 22.000 kr

Les hele testen

Kongen av lyd

BESTE KJØP: Anthem MRX 700BESTE KJØP: Anthem MRX 700

Hvis du ikke trenger nettverksstreaming, hundre og ørten lyd- og bildetilkoblinger eller flere enn sju høyttalere, men først og fremst er ute etter best mulig lyd fra receiveren, er det Anthem MRX 700 du skal ha.

Den har topp oppløsning, super dynamikk, og romkorreksjonen er den beste vi har testet.

Anthem MRX 700 (baksiden)Anthem MRX 700 (baksiden)

Receiveren utmerker seg ikke veldig i forhold til sine konkurrenter når vi snakker kraft alene, men står heller ikke tilbake i denne disiplinen, og har dessuten det siste lille ekstra som gjør den til kongen av lydtronen!

Pris: 19.995 kr

Les hele testen

Velutstyrt kraftverk

BEST I TEST: Onkyo TX-NR5009.BEST I TEST: Onkyo TX-NR5009.

Når det kommer til utstyr, er det få som kan utfordre Onkyo TX-NR5009. Her får du alt du kan drømme om.

Med videooppskalering til 4K er receiveren klar for fremtidens TV-er, og den har alt man trenger av tilkoblinger. Men den har ikke AirPlay, og nettverksstreaming av musikk og video er bare sånn passe brukervennlig. Fjernkontroll-appen til smarttelefoner gjør det litt enklere.

Hva lydkvalitet angår, er receiveren superb. Den er et markant hakk bedre enn sin lillebror TX-NR3009 og oppleves som kraftigere enn sine konkurrenter. Receiveren gjør en glimrende jobb enten det er stereo eller surround. Har du råd, er den så absolutt verdt pengene!

Onkyo TX-NR5009 (baksiden).Onkyo TX-NR5009 (baksiden).

Pris: 24.995 kr

Les hele testen

Les også:

Dette er årets beste TV-produkter

Sikret seg kinostoler til hjemmekinoen

Seks små høytalere som gir full trøkk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden