Se hvilken ketsjup som er best i test

Test av ketsjup

MYE Å VELGE: Her var det jammen mye snadder, mente Thomas og Kristian. Foto: Tore Fjeld
MYE Å VELGE: Her var det jammen mye snadder, mente Thomas og Kristian. Foto: Tore Fjeld

Vi har testet de mest populære ketsjupene. Se hvilken som er sunnest.

Testen er utført av

Klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen jobber ved Barnesenteret på Oslo Universitetssykehus. Hun har også skrevet boken Bare barnemat! – Riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom.

Ingen bursdag uten pølser, og ingen pølsefest uten ketsjup! Nesten alle barn liker ketsjup, men hvilken type er sunnest? Og er ketsjup egentlig sunt i det hele tatt?

Tomater er sunt

– Når du skal vurdere hvilken ketsjup som er sunnest, må du se på innholdet av tomater, mener klinisk ernæringsfysiolog Rut Anne Thomassen, som har utført ketsjuptesten for Foreldre & Barn.

I testen har hun vurdert 10 ulike ketsjuptyper fra 7 produsenter. Innholdet av tomater er nesten dobbelt så høyt i de typene som har mest tomater, sammenlignet med de som har minst.

I de ketsjuptypene som inneholder minst tomater, er det vann og stivelse brukt som ”fyllmasse” for å få riktig konsistens. Dette gjelder alle billig-merkene, med ett unntak: Salat-Mester’n Tomatketchup fra Rema 1000 inneholder nesten like mye tomater som Iduns ketsjuper, selv om den bare koster 7 kroner kiloen. Idun koster til sammenligning over 30 kroner for en kilo ketsjup.

– Tomater inneholder lykopen , som er en antioksidant. Og faktisk er det slik at når vi behandler tomatene, som ved å lage tomatpuré, blir det lettere for kroppen å ta opp stoffet, forteller ernæringsfysiologen.

Lykopen er det som gir rødfargen til tomatene, og forskning tyder på at stoffet kan redusere risikoen for prostatakreft hos menn.

Thomassen vil likevel ikke anbefale at barn får lov til å spise ketsjup på ”alt”.

– Ved å sprute ketsjup på det meste de spiser, venner de seg til at all mat smaker ganske likt. For at små barn skal utvikle smakssansene sine, er det viktig at de lærer at mat har ulike smaker. Ketsjup passer til noe, men ikke alt, mener hun.

Les også: Bekymrer seg for kresne og småspiste barn

Ikke for mye salt

PØLSE-EKSPERTENE: Thomas (5) og Kristian Nielsen sier ikke nei takk til et par meter wienerpølser med ketsjup på. Foto: Tore FjeldPØLSE-EKSPERTENE: Thomas (5) og Kristian Nielsen sier ikke nei takk til et par meter wienerpølser med ketsjup på. Foto: Tore Fjeld

Innholdet av salt har også betydning for hvor sunn en ketsjuptype er. Små barn bør helst ikke få for mye salt, blant annet fordi nyrene deres ikke er fullt utviklet til å tåle like store mengder salt som en voksen. Helsemyndighetene anbefaler at en voksen ikke får i seg mer enn 5 gram salt pr dag, de fleste av oss spiser imidlertid minst dobbelt så mye. De har ikke tilsvarende anbefalinger for barn, utover at de bør spise mindre salt enn voksne. Dette handler også om at barn ikke bør venne seg til at mat skal være veldig salt, slik at de stadig øker saltmengden.

Men hvor mye salt inneholder egentlig ketsjupen? Det er ikke lett å finne ut av, bare ut fra varedeklarasjonen. Noen av flaskene er ikke merket med saltinnhold i det hele tatt. Idun oppgir innhold av natrium på varianten uten tilsatt sukker, mens Heinz oppgir saltinnhold i prosent. 1 gram natrium tilsvarer 2,5 gram salt.

SPISER MED HELE ANSIKTET: Toåringen Thomas er i pølsehimmelen. Foto: Tore FjeldSPISER MED HELE ANSIKTET: Toåringen Thomas er i pølsehimmelen. Foto: Tore Fjeld

– Generelt synes jeg deklarasjonen er mangelfull på de fleste typene. Det er ikke lett å finne ut av hva ketsjupen inneholder, selv for meg som er ernæringsfysiolog og har mer erfaring enn folk flest med dette, mener Thomassen.

Sukker eller kunstig søtning?

Ketsjup inneholder også tilsatt sukker, med unntak av typer som er søtet med kunstig søtning. Til barn vil Rut Anne Thomassen anbefale at du velger en type med tilsatt sukker, fremfor kunstige søtningsmidler.

– Såfremt du ikke spiser veldig store mengder ketsjup, blir det ikke en stor sukkerkilde uansett. For barn under tre år anbefales ikke kunstig søtning, og jeg ville heller ikke valgt dette til eldre barn, sier tobarnsmoren.

Anbefalt daglig inntak av tilsatt sukker for et barn i førskolealder er maks 30 gram. I en ketsjupflaske på 500 gram vil det være rundt 100 gram sukker, avhengig av merke. Et høyt sukkerinnhold isolert sett, men ketsjup er ikke en matvare du spiser veldig mye av. Mens du gjerne drikker en halv liter brus til ett måltid, bruker du kun noen få gram ketsjup på en pølse, for eksempel.

LANG MAT: Thomas vet hvordan avlang mat skal inntas. Foto: Tore FjeldLANG MAT: Thomas vet hvordan avlang mat skal inntas. Foto: Tore Fjeld

Skulle du laget ketsjup uten verken sukker eller kunstig søtning, ville det blitt sure greier og neppe særlig populært på pølsefesten.

Som med salt, er deklarasjonene for lite utfyllende til at det er mulig å avgjøre eksakt hvor mye sukker de ulike merkene inneholder.

Andre tilsetningsstoffer

Testvinneren "Heinz – mindre sukker og salt" er i likhet med de andre Heinz-ketsjupene ikke tilsatt konserveringsmidler. Dette mener Rut Anne Thomassen er positivt, særlig med tanke på å servere produktet til barn.

– Jeg vil generelt ikke anbefale E-stoffer til barn under tre år. Det er ikke sånn at konserveringsmidler og andre tilsetningsstoffer nødvendigvis er farlige for kroppen, men vi vet fortsatt for lite om hvilke effekter disse kan ha på lang sikt. Klarer noen å lage naturlige produkter uten disse stoffene, ville jeg heller valgt disse, mener ernæringsfysiologen.

Her er resultatet:

Heinz Tomato Ketchup – mindre sukker og salt

Denne ketsjupen er best i test. Mye tomater, uten konserveringsmidler og passe mengde sukker og salt.

Produsent: Heinz

Pris: 26,90

Les hele testen

Idun Tomatketchup (vanlig)

Inneholder mye tomater.

Produsent: Stabburet

Pris: 15,90

Les hele testen

Heinz Tomato Ketchup

Uten konserveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer.

Produsent: Heinz

Pris: 32,40

Les hele testen

SalatMester’n Tomatketchup

Testens billigste er også blant de sunneste.

Produsent: SalatMester’n

Pris: 7,00

Les hele testen

Heinz Tomato Ketchup - økologisk

Mer sukker i den økologiske enn i vanlig Heinz ketsjup.

Produsent: Heinz

Pris: 20,70

Les hele testen

Mutti Tomato Ketchup

Testens dyreste ketsjup.

Produsent: Sandhurts Fine Foods

Pris: 26,90

Les hele testen

Idun Tomatketchup uten tilsatt sukker

Inneholder søtstoff som ikke er anbefalt til barn under tre år.

Produsent: Stabburet

Pris: 17,80

Les hele testen

First Price tomatketchup

Inneholder lite tomater.

Produsent: Norgesgruppen

Pris: 8,50

Les hele testen

X-tra Tomatketchup

Minst innhold av tomater av alle i testen.

Produsent: Coop

Pris: 7,80

Les hele testen

Pølsemaker Bergbys ketchup

For dårlig merket til å kunne gi poeng.

Produsent: Bergbys Kjøttforretning

Pris: 21,90

Les hele testen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden