Meny

Seks små høyttalere som gir full trøkk

SMÅ HØYTTALERE I TEST: Disse smetter lett inn i bokhylla. Øverst fra venstre Tannoy Mercury (kr 1995), PSB Image B4 (kr 1995) og Dali Zenzor (kr 1995). Nederst fra venstre Canton GLE (kr 2999), Boston A25 (kr 2800) og Audio Pro Black Ruby (kr 1795). (FOTO: Lyd & Bilde)
Vi har testet seks små høyttalere som rocker stua uten å loppe lommeboka.

Kompakthøyttalerne er den mest allsidige typen høyttalere. Du kan sette dem nær sagt hvor som helst, koble til en forsterker og få en meget god musikkopplevelse – og det låter ofte bedre enn en gulvhøyttaler til samme pris.

Når det er sagt, har de billigste kompakthøyttalerne tidligere vært skjemmet av en ganske slank, blodfattig og uengasjerende lyd. Men det var før! I år har produsenter som Dali, Tannoy, PSB, Audio Pro, Canton og Boston Acoustics alle fornyet seg kraftig. Det benyttes bedre tekniske løsninger og høyere kvalitet på komponentene, og derfor er det lov å håpe at også lydkvaliteten har gjort et hopp i riktig retning.

Kompakte kompromisser

Faktisk er det relativt lett å få god lyd med små høyttalere, fordi de er så ukompliserte. Med to elementer som sitter tett på hverandre i et lite kabinett, er det rett og slett færre ting som kan gå galt enn i en stor gulvhøyttaler.

Siden lyden kommer fra et konsentrert punkt, og fordi det lille kabinettet er mindre utsatt for resonanser enn et stort kabinett, kan selv en rimelig kompakthøyttaler gi et stort, åpent og tydelig lydbilde.

Det de små høyttalerne mangler, er dypbass og evnen til å spille virkelig høyt. Det er tross alt grenser for hvor mye luft en liten 5-tommers bass i et lite kabinett klarer å flytte når den samtidig skal gjengi hele mellomtoneregisteret noenlunde presist.

De som har ambisjoner om hjemmefest hver helg, bør derfor vurdere en større gulvhøyttaler.

Les også: Test: Logitech Mini Boombox: Minihøyttaler med trøkk

Svensk uten spenst

LYD PÅ SVENSK: Black Ruby fra svenske Audio Pro. (FOTO: Lyd & Bilde)LYD PÅ SVENSK: Black Ruby fra svenske Audio Pro. (FOTO: Lyd & Bilde)

Black Ruby fra svenske Audio Pro, med målene 20 x 19 x 12,6 cm, er testens rimeligste. En liten og elegant kompakthøyttaler kledd med svart pianolakk. Black Ruby glir uproblematisk inn i bokhylla eller kan knagges på veggen. Den låter pent i mellomtonen og har en behagelig klangkarakter. Vi frarøves litt i overtoneområdet, som er noe avrundet, men det er først og fremst den slanke bassen som gjør høyttaleren litt kjedelig i spillestilen. Den trenger absolutt en subwoofer for å gi fullt utbytte.

(Pris kr 1795)

Godt nok

BRA BASS: Canton GLE 420.2. (FOTO: Lyd & Bilde)BRA BASS: Canton GLE 420.2. (FOTO: Lyd & Bilde)

Canton hevder med GLE-serien å ha funnet vinneroppskriften. Til tross for at serien er rimelig, har den arvet teknologi fra de dyrere Canton-seriene. Budsjetthøyttalerne GLE 420.2 ser bra ut, og de har en tillitvekkende vekt og følelse av byggekvalitet. I motsetning til Audio Pro har Canton GLE 420.2 stor nok bassgjengivelse til å klare seg uten hjelp av en subwoofer. Lydbildet er sammenhengende, uten noen utpregede problemfrekvenser. Høyttalerne fikser det meste av musikk tilfredsstillende, og er et trygt kjøp, selv om et par av konkurrentene imponerer enda mer. Målene er 29,5 x 27 x 17 cm.

(Pris kr 2999)

Røverkjøpet (Beste kjøp)

BESTE KJØP: Tannoy Mercury V1. (FOTO: Lyd & Bilde)BESTE KJØP: Tannoy Mercury V1. (FOTO: Lyd & Bilde)

Tannoy Mercury V1 har fått stivere kabinett enn sin forgjenger og er noe større, 29,5 x 27 x 17 cm, for å gjengi dypere bass. Det skal da heller ikke mange taktene til for å begeistre testpanelet. Tannoy Mercury V1 er en av de aller de beste høyttalerne vi har hørt til under 2000 kroner. De gjengir et stort og åpent lydbilde, uten merkbare problemområder. Det er bare en litt slankere bass enn hos Boston-høyttalerne som hindrer Tannoy fra å gå helt til topps. Imponerende lyd til hyggelig pris!

(Pris kr 1995)

Sensitive Zensor

RAFFINERT DISKANT: Dali Zenzor 1. (FOTO: Lyd & Bilde)RAFFINERT DISKANT: Dali Zenzor 1. (FOTO: Lyd & Bilde)

Målet med den nye Zensor-serien har å klemme maksimal vellyd ut av et stramt budsjett, og inntrykket vi får av Dalis nye kompakthøyttalere er overraskende positivt. Zensor 1 fremstår som en av de best utførte høyttalerne i testen, og lyden er dessuten lett å bli glad i. De små Daliene på 27,4 x 16,2 x 22,0 cm scorer høyt på alle områder, men hvis vi skal trekke fram noe spesielt, må det bli den svært raffinerte diskantgjengivelsen som gjør dette til en klar, åpen og allsidig musikkgjengiver. En fortreffelig allrounder, og svært god til prisen.

(Pris kr 1995)

Mikro med storformatlyd

SUPERSMÅ: PSB Image B4. (FOTO: Lyd & Bilde)SUPERSMÅ: PSB Image B4. (FOTO: Lyd & Bilde)

PSB Image B4 er med sine 23,2 x 13,3 x 16,8 cm blant de virkelig små høyttalerne i testen. Men det er bemerkelsesverdig hvor mye lyd de leverer. Høyttalerne er perfekte for bokhyllen eller en veggbrakett, og tar så liten plass at de til og med kan skape trivsel på skrivebordet.

PSB-høyttalerne spiller dynamisk og engasjerende, men ikke spesielt høyt. De har selvsagt begrenset rekkevidde i bassen, likevel låter bassen fyldig og behagelig varm. Trenger man mer, finnes det en større utgave kalt Image B5. Skal vi sette fingeren på, er det savnet av litt detaljoppløsning og gjennomsiktighet, men til prisen og ikke minst størrelsen er dette likevel fremragende. Varmt anbefalt!

(Pris kr 1995)

Mest engasjerende (Best i test)

BEST I TEST: Bostin A25. (FOTO: Lyd & Bilde)BEST I TEST: Bostin A25. (FOTO: Lyd & Bilde)

Boston Acoustics var en gang blant de mest kritikerroste produsentene av småhøyttalere, da A-serien ble introdusert for over 30 år siden. Nå gjør amerikanerne comeback med disse rimelige og kompakte høyttalerne. A25 er med sine 27 x 18,3 x 22,5 cm liten nok til å gå inn i de fleste bokhyller, og har i tillegg veggfeste på baksiden slik at de enkelt kan henges på en skrue. De bør likevel aller helst stå litt ut fra veggen på grunn av den bakovervendte bassporten. Lyden er meget imponerende, med særdeles fyldig bass som også er presis og kan spille høyt. Lydbildet er også mer tredimensjonalt hos A25 enn noen av de andre høyttalerne i testen. De som vil ha en livlig høyttaler som aldri slutter å engasjere, bør sjekke ut Boston A25!

(Pris kr 2800)

Les også:

Stor lyd fra en høyttaler

Råtøff minihøyttaler til mobilen

1 mm tykk høyttaler

Råtøff minihøyttaler til mobilen


Les flere nyheter

Populært