Test av akevitt:

Her er den beste akevitten

BREDT UTVALG: Årets akevitt-utvalg byr på litt av hvert. Foto: Klikk.no
BREDT UTVALG: Årets akevitt-utvalg byr på litt av hvert. Foto: Klikk.no

Vi har testet de ti mest solgte akevittene.

Testpanel og testmetodikk:

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Grefsenkollen i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Produktene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle produktene ble smakt blindt. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Denne gangen valgte vi ut de ti mest solgte akevittene. Det betyr at på denne listen finner de alle fleste en akevitt de kjenner.

Med unntak av den danske Aalborg-akevitten er all akevitt laget i Norge (av Arcus).

Hvit akevitt?

Norske akevitter er fatlagrede. Det er fatene som gir farge til akevitten. Men, det er ikke så enkelt. Det er nemlig bare nyere fat som gir fra seg farge. Simers akevitt er også fatlagret, men er blank. Det er nettopp fordi den lages med eldre fat. Svenske og danske brennevin som selges som akevitt er sjelden lagret på fat og er ofte blanke på farge.

Hva slags fat er akevitt lagret på?

Norsk akevitt lagres på fat (tønner) som først er brukt til å lagre Sherry på (sherry er spansk hetvin). Det betyr at man kan finne ganske tydelig sherrysmak på mange akevitter, særlig akevitter som lages med ferske sherry-fat (for eksempel rakfiskakevitt).

Etter hvert som vi bruker sherryfatene til å lagre brennevin, blir fargestoffet stadig mindre helt til det ikke lenger avgir noe som helst. Da kan vi lage fatlagrede akevitter som blir blanke.

Testmetode

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark.


Her er testen:


=

Lysholm Linie

Konsentrert, rik, krydret, fyldig og kompleks.

Pris: 351,-

Les hele testen

Karakter: 88/100


=

Løiten ***

Urtepreget, fyldig og rik.

Pris: 314,90

Les hele testen

Karakter: 86/100


=

Simers Taffel

Mild, rund, fyldig og krydret.

Pris: 314,90

Les hele testen

Karakter: 86/100


=

Gilde Juleakevitt 2011

Tørr, konsentrert, skarp og syrlig.

Pris: 349,90

Les hele testen

Karakter: 85/100


=

Løiten Linie

Rund, krydret, fyldig og urtepreget.

Pris: 351,-

Les hele testen

Karakter: 84/100


=

Løiten Export

Skarp, fyldig, urtepreget og konsentrert.

Pris: 251,-

Les hele testen

Karakter: 84/100


=

Gammel Opland

Rund, syrlig, krydret og søtlig.

Pris: 376,-

Les hele testen

Karakter: 83/100


=

Løitens Sommer Aquavit

Rund, søtlig og ufrisk.

Pris: 339,90

Les hele testen

Karakter: 81/100


=

Aalborg Jubilæums Akvavit

Søtlig, urtepreget og ufrisk.

Pris: 329,-

Les hele testen

Karakter: 81/100


=Fru Lysholm Aquavit

Kort, uelegant og ubalansert.

Pris: 329,90

Les hele testen

Karakter: 75/100


Les også den enorme juleøltesten - og testen av konjakk.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Les flere saker fra Livet-seksjonen her


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden