Test av høyttalere:

Stor lyd fra én høyttaler

LYD: Lyden vil du høre, ikke se. Lydplanke er løsningen. Foto: Masterfile (Scanpix)
LYD: Lyden vil du høre, ikke se. Lydplanke er løsningen. Foto: Masterfile (Scanpix)

Mange mener at lyd skal høres, ikke sees. Og hva er da bedre enn å få et komplett lydbilde fra én enkelt høyttaler? Vi har testet seks lydplanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Surroundlyd tilfører filmopplevelsen en ny dimensjon. Men å fylle stua med høyttalere står slett ikke øverst på ønskelista til den interiørbevisste, derfor avstår mange fra å skaffe seg surroundanlegg. Aller helst skulle vi hatt lyd uten høyttalere i det hele tatt! Det går selvsagt ikke an. Men med en lydplanke – som gir et stort lydbilde fra bare én høyttaler – minimaliserer vi interiørproblemet.

Slank design, fyldig lyd

Panasonic SC-HTB520 er en slank og elegant lydplanke som kan legges på TV-benken uten å komme i veien. Veggfester følger også med. Fordi subwooferen er trådløs, kan den plasseres hvor som helst i rommet. Lydkvaliteten er overraskende bra. Filmdialoger er klare og åpne, selv ved lavt lydnivå. Surroundeffekten er moderat, lyden kommer langt ut og nesten helt ut på sidene. Det føles aldri som den kommer bakfra, men det er greit. Subwooferen gir en fyldig og ganske kraftig bass, og gjenskaper basseffektene fra filmsporet bra. Musikk i stereo låter greit, men litt endimensjonalt. Alt i alt en fin lydplanke, som låter fetere enn den ser ut, og som dessuten kan spille ganske høyt.

Pris: kr 4300

ELEGANT: Panasonic SC-HTB520 (FOTO: Produsenten)ELEGANT: Panasonic SC-HTB520 (FOTO: Produsenten)


Kul bass fra liten tass

Yamaha YHT-S401 er den smaleste lydplanken i testen – den måler bare 80 cm i bredden, og høyden kan justeres fra ca. 8 til 10 cm ved hjelp av føttene. Planken kan også veggmonteres. Elektronikk og forsterkning er skilt ut i en egen boks. Det spesielle er at subwooferen er plassert i samme boks. Dermed slipper man å ha basshøyttaleren på gulvet, i stedet glir den elegant inn i TV-benken. Planken er praktisk i bruk. Vi lar oss begeistre av den fine fylden i dialogene og en god surroundfølelse på film. Subwooferen henger med på det meste. Litt blafring kan det bli, men da er det dype basseffekter det er snakk om. Musikk i stereo låter ok.

Pris: 4300 kr

ALLER SMALEST: Yamaha YHT-S401 (FOTO: Produsenten)ALLER SMALEST: Yamaha YHT-S401 (FOTO: Produsenten)


Kanonlyd på lavpris

Arvani ErgoSound II er en tusenlapp rimeligere enn forgjengeren. Likevel har planken fått et par oppgraderinger: en koaksial digitalinngang i tillegg til den optiske, og en enda litt kraftigere subwoofer. Den har derimot ikke fått HDMI-inngang. Lyden er stortog fyldig, med en imponerende tonestruktur. Subwooferen tåler bra med juling, og du kan justere den opp for å få mer trøkk på filmen, eller ned for å få bedre balanse i lydbildet ved musikklytting. Dialogene på film er både fyldige og temmelig oppløst. Selv musikk i stereo låter bra. Liksom-surround fungerer ganske bra, selv om det aldri blir helt omsluttende kringlyd. Totalt sett er denne lydplanken svært bra – og skammelig billig!

Pris: 3.500 kr

BESTE KJØP: Arvani Ergo Sound II (FOTO: Produsenten)BESTE KJØP: Arvani Ergo Sound II (FOTO: Produsenten)


Tynn planke, tynn lyd

Samsung HW-D570 innfrir ikke. Riktignok er den lave lydplanken i lekker aluminiumutførelse og tar seg meget bra ut i TV-stua. To HDMI-innganger og én -utgang finnes. Utgangen på planken har lydretur (ARC), slik at du kan koble flere kilder til TV-en og få lyden gjennom planken. En praktisk, trådløs iPod-dokk følger med. Planken har optisk inn, men ikke koaksial. Subwooferen låter ganske fyldig og følger greit med. Det er selve lydplanken som er problemet. Lyden er ganske ullen, og planken tåler ikke å spille høyt. Litt over vanlig TV-lydnivå kan det lett skurre i diskantområdet. Ved pianomusikk skurrer det over en lav sko! Verken for musikk eller film blir lyden særlig maskulin.

Pris: 3.500 kr

INNFRIR IKKE: Samsung HW-D570 (FOTO: Produsenten)INNFRIR IKKE: Samsung HW-D570 (FOTO: Produsenten)


Har nesten alt

Philips HTS5131 kan strømme musikk fra nettverk og har innebygd Blu-ray-spiller, men dessverre ikke 3D-støtte. Drivverket er vertikalt for å gjøre planken lettere å montere på veggen. HDMI-innganger finnes ikke, men om TV-en støtter lydretur (ARC), kan du koble spillkonsollen, PVR-en og annet snacks til TV-en og hente lyden ut gjennom plankens HDMI-utgang. Dessverre er ikke subwooferen trådløs. Men planken er enkel i bruk, med en oversiktlig skjermmeny. Filmgjengivelsen preges av klare og åpne dialoger, og planken kan spille ganske høyt med heftig bass. Lyden tenderer mot det spisse. Musikk i stereo må spilles i stereo, da det låter veldig rart i virtuell surround.

Pris: 4.500 kr

BRUKERVENNLIG: Philips HTS5131 (FOTO: Produsenten)BRUKERVENNLIG: Philips HTS5131 (FOTO: Produsenten)


Full pakke

LG HLX56S har både trådløs subwoofer og innebygd 3D Blu-ray-spiller. Planken er lav og kan plasseres på benken uten å dekke til TV-en. Med to HDMI-innganger og utgang med lydretur kan det meste kobles til, og optisk inngang finnes i tillegg. Nettverksstrømming er mulig, og LG har sin videoportal via internett. Vi misliker nettverksfunksjonen. At den ikke støtter Apple Lossless er greit nok, men spilleren prøver å spille hver Lossless-fil fra mappa – så det blir mye venting og knoting. Det vi derimot liker, er at spilleren kommuniserer med Gracenote-musikkdatabasen og viser titler og coverbilde fra CD-er. LG-planken overrasker på lydkvalitet. Spesielt mellomtonen er veldig bra, noe som gjør menneskestemmer fyldige, varme og klare. Subwooferen er ganske heftig og tåler høyt lydnivå. Den dynamiske kontrasten i mellomtonen kunne vært bedre. Men dette er mer enn godkjent, og alt i alt er dette testens mest komplette lydplanke – og et kupp til prisen.

Pris: 6000 kr

BEST I TEST: LG HLX56S (FOTO: Produsenten)BEST I TEST: LG HLX56S (FOTO: Produsenten)

Les full test på www.lydogbilde.no

Les flere nyheter her

Personvernpolicy