Lite krevende hvitevarer

MILJØMERKET: Energirådgiver i Norges Naturvernforbund, Dag Arne Høystad, viser merket som forteller hvor mye strøm dette kjøleskapet bruker. Høystad er også ansvarlig for siden besteprodukter.no, hvor du kan finne oppdatert oversikt over de minst energikrevende hvitevarene. (FOTO: Carl Martin Nordby)
MILJØMERKET: Energirådgiver i Norges Naturvernforbund, Dag Arne Høystad, viser merket som forteller hvor mye strøm dette kjøleskapet bruker. Høystad er også ansvarlig for siden besteprodukter.no, hvor du kan finne oppdatert oversikt over de minst energikrevende hvitevarene. (FOTO: Carl Martin Nordby)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Publisert: 21.10.2010

Å bytte ut gamle hvitevarer med nye, lite energikrevende modeller reduserer ikke bare din egen strømregning. Det kan også være best for miljøet.

– I løpet av de ti siste årene har hvitevarene blitt veldig mye mer energieffektive, sier energirådgiver i Norges Naturvernforbund, Dag Arne Høystad, mens han viser rundt mellom kjøleskap og vaskemaskiner på Elkjøp. De fleste har energimerke A.

– Produktene har blitt mye bedre, men skalaen er fremdeles den samme. Blant nye kjøleskap og frysere finnes nesten ikke produkter med energimerke dårligere enn A. På på kjøleskap, frysere og kombiskap har man derfor hevet skalaen til A++, forklarer han.

De øvrige hvitevarene har foreløpig ikke fått tilsvarende utvidelse. Dermed må du rett og slett sjekke forbruket i kWh for å kunne vurdere de ulike A-merkede modellene opp mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Benkers på kjøkkenet

Nytt versus gammelt

BESTE FRYSER: Bosch GIN38P60 med et forbruk på 222 kWh/år. Førsteplassen deles med Siemens GI38NP60. (FOTO: Bosch)BESTE FRYSER: Bosch GIN38P60 med et forbruk på 222 kWh/år. Førsteplassen deles med Siemens GI38NP60. (FOTO: Bosch)

BESTE KOMBISKAP: Bosch KGV33X27 med et forbruk på 196 kWh/år. Førsteplassen deles med Siemens KG33VX27. (FOTO: Bosch)BESTE KOMBISKAP: Bosch KGV33X27 med et forbruk på 196 kWh/år. Førsteplassen deles med Siemens KG33VX27. (FOTO: Bosch)

BESTE KJØLESKAP: Siemens KS38RX31 med et forbruk på 103 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch KSR38X31. (FOTO: Siemens) BESTE KJØLESKAP: Siemens KS38RX31 med et forbruk på 103 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch KSR38X31. (FOTO: Siemens)

Forskjellen på gammelt og nytt er størst på kjøle- og fryseapparater og tørketromler.

– Kjøleskap og frysere står på hele tiden. Bytter du ut et tjue år gammelt kjøleskap eller kombiskap med det beste på markedet, vil du bruke 65 - 70 prosent mindre energi, noe som tilsvarer 400–500 kWh per år, forteller Høystad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellen er så stor at det kan lønne seg både økonomisk og miljømessig å skifte ut gamle hvitevarer selv om de fortsatt virker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å produsere ett kjøleskap eller én vaskemaskin krever rundt 100 kWh. Har du et kjøleskap som begynner å dra på årene, vil det med andre ord ikke ta mange måneder før du har spart inn den energien som ble brukt til å produsere det nye apparatet, tipser Høystad.

Vil du finne ut hvor mye dine gamle hvitevarer forbruker, finnes det målere man kan plassere mellom støpselet og stikkontakten.

LES OGSÅ: Elegant elektronikk

Energikrevende tørking

BESTE TØRKETROMMEL: Siemens WT46W571DN med et forbruk på 322 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch WTW86581SN. (FOTO: Siemens)BESTE TØRKETROMMEL: Siemens WT46W571DN med et forbruk på 322 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch WTW86581SN. (FOTO: Siemens)

Skal du velge mellom ulike nye modeller, er det innen kategorien tørketromler forskjellen er størst. Her er det vanlig med tromler helt ned i energiklasse C.

– Tørketrommelen er den hvitevaren som bruker mest strøm, og skal du kjøpe tørketrommel, bør du velge en med varmepumpe. Kjøper du den tørketrommelen som er mest energikrevende, vil du i løpet av trommelens levetid få nesten 12.000 kroner ekstra i strømutgifter i forhold til den mest energieffektive, forutsatt at strømprisen er en krone per kWh, sier Høystad, som også er ansvarlig for nettsiden besteprodukter.no. Nettsiden er det norske resultatet av EU-prosjektet Euro-topten Plus, og rangerer de mest energieffektive hvitevarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Trår på tre

Vellykket ordning

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er tilsynsmyndighet for energimerkeordningen, og undersøker hvert år hvordan butikkene følger opp merkingen. I fjor var to av tre hvitevarer var korrekt energimerket.

BESTE VASKEMASKIN: Siemens WM16S363DN med et forbruk på 182 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch WAS32362SN. (FOTO: Siemens) BESTE VASKEMASKIN: Siemens WM16S363DN med et forbruk på 182 kWh/år. Førsteplassen deles med Bosch WAS32362SN. (FOTO: Siemens)

– De individuelle forskjellene var store, men generelt er de store kjedene flinke. En vanlig feil er å plassere energimerket inne i produktet, framfor å ha den godt synlig på utsiden, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i NVE, Hilde Totland Harket.

Hun mener energimerkeordningen har vært vellykket.

– Da ordningen kom, lå mange hvitevarer i nedre del av skalaen, nå finner du bare produkter i øvre. Ordningen er dessuten innarbeidet hos forbrukerne, jeg tror mange ville vegre seg for å kjøpe et produkt med energimerke D, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Billigere og bedre LED-skjermer

Energimerking

Alle nye hvitevarer skal være energimerket. Skalaen går fra A til G, der A er mest energieffektivt, G minst. Siden ordningen ble innført for rundt femten år tilbake, har produktene blitt langt mer energieffektive, og man har på kjøleskap, frysere og kombiskap hevet skalaen til A++. Det er planer om å utvide energimerkeordningen til

BESTE OPPVASKMASKIN: Bosch SMU65T15SK med et forbruk på 208 kWh/år. (FOTO: Bosch)BESTE OPPVASKMASKIN: Bosch SMU65T15SK med et forbruk på 208 kWh/år. (FOTO: Bosch)

å gjelde ikke bare hvitevarer, men også andre energikrevende produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer:

* www.energimerking.no – Enovas informasjonsside om energimerking av bygg og hvitevarer.

* www.besteprodukter.no – Her finner du oppdatert oversikt over de mest energibesparende hvitevarene, i tillegg til annen nyttig informasjon om hvitevarer og strømsparing.

LES OGSÅ: Ansiktet utad

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktig bruk av hvitevarer

* Oppvaskmaskinen bør fylles helt opp. Bruk et passende vaskeprogram. Oppvaskmaskinen bruker for øvrig mindre energi enn oppvask for hånd.

* Vaskemaskinen bør også fylles opp mot kapasitetsgrensen. Velg riktig vaskeprogram, det meste kan kjøres på 40 grader.

* Kjøper du en vaskemaskin med høy sentrifugehastighet, reduseres behovet for tørketrommel betydelig, og du kan eventuelt droppe innkjøp av trommel.

* Tørketrommelen er den hvitevaren som bruker mest energi per gang, så det er viktig å utnytte trommelens kapasitet. Tørketromler sliter også mer på tøyet enn tørkesnor/stativ.

* Kjøp kjøleskap og fryseboks som passer ditt behov, ikke overdimensjoner dem.

* I kjøleskap og fryser bør du regulere temperaturinnstillingen etter mengden varer. Jo mer varer det er, desto mer energi kreves til kjøling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hold kjøleskaps- og fryserdører åpne så kort tid som mulig for å beholde den kalde luften i skapet eller boksen. Frosne matvarer kan tines langsomt i kjøleskapet, slik at de andre varene i skapet kjøles ned. Ikke sett mat etter et varmt måltid rett inn i kjøleskapet eller fryseren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Plasser kjøleskap og fryser på et kjølig sted i boligen hvis det er mulig, og ikke rett ved komfyren eller en annen varmekilde.

* Vann som koker, fortsetter å koke etter at platen er skrudd ned på lav effekt. Mat som behøver kort koketid, kan kokes ferdig på ettervarme ved at platen skrus helt av etter oppkok. Bruk lokk.

* Bruk kjeler, gryter og stekepanner med størrelser tilpasset kokeplatene og mengden mat som tilberedes.

* Tilberedning av mat i komfyr krever mer energi enn å bruke kokeplater. Utnytt ettervarmen fra komfyren som varmekilde på kjøkkenet.

(Kilde: Naturvernforbundet, Energimerking.no)