Har du ikke nasjonaldrakt?

<p>Å kopiere skuespiller Meryl Streeps kjolevalg passer bedre ved en storstilt bursdag eller fest enn til 17. mai-feiring. Foto: Lucy Nicholson (Reuters / NTB scanpix)</p>
Å kopiere skuespiller Meryl Streeps kjolevalg passer bedre ved en storstilt bursdag eller fest enn til 17. mai-feiring. Foto: Lucy Nicholson (Reuters / NTB scanpix)

Her er antrekkene du bør gå for – og styre unna.

For mange er kleskoden på nasjonaldagen rimelig enkel; bunad.

For deg som ikke har bunad, er det mye å velge i. Kjole er det opplagte valget for mange, og det er ifølge Ida Elise Eide Einarsdóttir, redaktør i Vixen.no og moteblogger, med god grunn.

– Med en kjole kan føle deg like fin som i bunad, og like pyntet, sier hun.

A-formede kjoler og klassisk kombinasjoner

Likevel anbefaler Einarsdóttir deg til å la den lille sorte henge i skapet, da cocktailkjolen ikke passer helt på nasjonaldagen. Også maxikjolen bør du styre unna.

– Denne sesongen er det mange lengder å velge mellom når det kommer til kjoler, men maxikjolen passer nok best på festival. Gå heller for sesongen A-formede kjole uten ermer. Den lar deg vise litt hud, uten å bli for kort, tipser hun og legger til:

– A-formen gir en fin silhuett, og er både romantisk og litt gøyal på samme tid. Denne sesongen er det print som gjelder, og det aller hotteste er blomsterprint. Kombiner med en blazer, og ikke vær redd for å mikse mønster. Man kan selvsagt velge et skjørt i stedet for kjole, gjerne også dette i A-form.

Også den «klassiske» komboen hvit kjole med en sort skinnjakke er et trygt valg.

– Der er så utrolig mange fine, hvite kjoler til alle slags budsjetter, forteller mote- og skjønnhetsansvarlig Tonje Norum i magasinet Kamille.

– Det er en utrolig fin sesong for de som liker å pynte seg, og da ville jeg gått for enten en fotsid romantisk kjole med snøresandaler med eventuelt en jakke over, legger hun til.

Les også: Her finner du festklærne til 17. mai

Innafor med bukse og buksedress

Er du ikke så stor fan av kjoler, kan du fint gå for enten bukser eller en buksedress.

– En løs silkebukse, gjerne i sett med overdel i samme print/mønster til enten hvite sneakers eller høye sandaler, kan være et godt valg for deg som ikke er kjoletypen, sier Norum i Kamille.

–Gå for en pen dressbukse med sigarettform eller cropped leg. Velg pumps eller lave, spisse herreinspirerte sko med detaljer til. Sesongens blomsterprint ser vi særlig på bluser, men du kan også gå for ensfarget hvit med detaljer som sløyfer, knyting eller rysjer – gjerne med store ermer. Bruk en blazer til, som er lett å ta av og på, tipser Einarsdóttir.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

KJOLER TIL 17. MAI (f.v.): H&M krinklet kjole, kr 399. Only Lace Short Sleeved Dress, kr 429,95. Vero Moda Peplum Kort Kjole, kr 459,95. Oasis Botanical Placement Skater, kr 1399. Ganni Allen Georgette Dress, kr 1199. Foto: Produsenten
KJOLER TIL 17. MAI (f.v.): H&M krinklet kjole, kr 399. Only Lace Short Sleeved Dress, kr 429,95. Vero Moda Peplum Kort Kjole, kr 459,95. Oasis Botanical Placement Skater, kr 1399. Ganni Allen Georgette Dress, kr 1199. Foto: Produsenten

Hun forteller videre at sesongens store trend er dressen – også for damer. Og du trenger ikke være redd for å bli for maskulin.

– Denne våren kommer nemlig dressen som sett i blomsterprint og med feminine, innsvingte former. Aller finest blir den nemlig om du våger å bruke den sammen. Da kan du bare ha en enkel hvit T-skjorte under, sier Einarsdóttir.

Buksedressen står også fortsatt sterkt i trendbildet, og med den er det superenkelt å kle seg.

– Bare sleng på en blazer, og du er klar!

Les også: Her er bunadssølvet som «alle» vil ha

Tilbehøret du bør gå for

Når det gjelder hvilke sko du bør velge til kjole, skjørt, bukser eller buksedress er det topp med hæler, men husk på én ting.

– Det får deg litt opp i høyden, men husk at du skal gå mye og at det derfor er viktig med gode sko. Unngå de aller høyeste! Et triks er også å ha med seg et par lette eller sammenleggbare sko i veska som du kan skifte til utover dagen eller når du skal hjem, tipser Einarsdóttir.

– Trenden denne sesongen er chunky hæler, som er langt snillere mot foten enn stilettene, legger hun til.

Skomessig tipser Norum om høye sandaler, og da gjerne med snøring.

Les også: Har du passert 50 bør du droppe dette

Unngå disse klestabbene på nasjonaldagen

– Hva er de største antrekkstabbene du ser på jenter og damer på nasjonaldagen?

– Jeg er ikke så glad i kjoler i blass stiv bomull, bolero eller det å kle seg i flaggets farger, sier Norum.

– Mange dropper å pynte seg. Det er synd, for nasjonaldagen er jo tross alt den største festdagen vi har, og mulighetene er mange selv om man ikke har bunad, festdrakt eller annen nasjonaldrakt, forteller Einarsdóttir.

Det finnes også de som drar den for langt på 17. mai, og ifølge Vixen-redaktøren er der noen uskrevne regler når det gjelder antrekk du bør vite om.

– Unngå for korte skjørt, for mye hud og for dype utrigninger. Man kan jo ikke akkurat si at less is more med tanke på både bunad, festdrakt og nasjonaldrakt, for ikke å snakke om sesongen trend med print, mønster, broderier og detaljer, men det gjelder å tone det litt ned.

Les også: Ser du hva som kan se sjuskete ut og hva som er mest sofistikert?

(Artikkelen fortsetter under)

JUMPSUITS (f.v.): Only Printet Jumpsuit, kr 399,95. By Malene Birger, Sialo Jumpsuit, kr 2300. Ganni Clark Jumpsuit, kr 1599. H&M Off shoulder-jumpsuit, kr 499. Vero Moda Ermeløs Jumpsuit, kr 299,95. Foto: Produsenten
JUMPSUITS (f.v.): Only Printet Jumpsuit, kr 399,95. By Malene Birger, Sialo Jumpsuit, kr 2300. Ganni Clark Jumpsuit, kr 1599. H&M Off shoulder-jumpsuit, kr 499. Vero Moda Ermeløs Jumpsuit, kr 299,95. Foto: Produsenten

Også når det gjelder sminke bør du være litt obs. Du bør holde det så naturlig som mulig, droppe de sotede øynene og være forsiktig med mengden foundation.

– Ikke bare er det trenden denne sesongen, men det passer rett og slett verken til bunad, festdrakt eller nasjonaldrakt eller som makeup på dagtid, sier Einarsdóttir.

Hva med tilbehør?

– Jeg synes at folk kan bomme litt på å match for mye. Veske og sko trenger ikke å ha samme farge, spesielt ikke i sterke farger. Går du for en knallgul veske til en blomstrete kjole, gå for et par nude sko, nøytrale negler og tilbehør i for eksempel gull, sier Norum.

Einarsdóttir mener du bør unngå for høye hæler og la stilettene ligge igjen hjemme. Det er uansett en dårlig kombinasjon med brostein.

Er det for kaldt til å gå uten strømpebukser, og du ønsker å gå for en hudfarget variant, bør du huske på følgende:

– Ta de aller tynneste, uten skimmer og i en nyanse som passer din hudtone. En vanlig feil er å velge for mørke strømpebukser, sier Einarsdóttir.

Les også: Er skoene dine for små?

Det viktigste du bør tenke på

Nasjonaldagen er en festdag, og en dag hvor du bør pynte deg. Har du ikke bunad, festdrakt eller annen nasjonaldrakt, bør du ha i bakhodet at antrekket du velger skal være pyntet.

– Tenk farger. Unngå svart, velg heller mørkeblått eller aller helst andre farger. Denne sesongen er fargene tilbake i motebildet for fullt. Synes du sterke farger kan bli litt for mye av det gode er våren sesongen for duse pasteller. Denne sesongen står også både print, mønster, broderier og detaljer sterkt i motebildet, og det er lov å leke seg med mønstermiks, sier Einarsdóttir.

Norum har også noen gode råd i jakten på det perfekte antrekket.

– Dropp hudfargede strømpebukser, og ha en veske som har plass til alt du trenger. Skal du gå mye bør du gå for komfortable sko. Der er mye fint som ikke har 10 centimeter hæl. Ikke overmatch og finn en trend som kler deg og føl deg fin!

Les også:

90-tallets plagg du kan hente frem igjen

Plaggene som kan få deg til å se eldre ut

Hvilken BH skal du bruke?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus