Slik holder du ut i høye hæler

Å GÅ PÅ HØYE HÆLER: Høye hæler kan være en utfordring for mange en hel kveld, og man vil jo helst unngå knall og fall..? Heldigvis finnes det gode tips til hvordan du overlever! © FOTO: Getty Images
Å GÅ PÅ HØYE HÆLER: Høye hæler kan være en utfordring for mange en hel kveld, og man vil jo helst unngå knall og fall..? Heldigvis finnes det gode tips til hvordan du overlever! © FOTO: Getty Images

Her er triksene som redder kvelden, fra å bli en smertefull opplevelse.

En hel kveld på høye hæler setter sine spor, og det kan ofte være en smertefull opplevelse for mange.

Heldigvis finnes det en del triks og tips som gjør kvelden mer behagelig.

Viktig med god kvalitet

Skal vi tro Monika Drangsland, produktsjef hos skobutikken Sapatos, er det viktig at skoen er av god kvalitet.

- En viktig faktor for gode sko er hvor du får vekten på foten og hvilke materialer skoen er laget av, sier hun og understreker:

- Sko som er av god kvalitet, altså produsert av gode kvalitetsmaterialer, kan være gode selv om hælen er høy og tynn. Et par svarte skinnpumps bør være et must hos enhver kvinne – de blir bedre og bedre jo mer du bruker dem.

Det finnes også såler du kan legge fremme under tåballen som fås kjøpt i flere skobutikker.

- Disse kan avlaste føttene når du går med høye hæler, sier Lisbeth Malfeld, leder for innkjøp og logistikk i Shoevision.

For med litt planlegging og ekstra utstyrsinvestering, kan du hoppe og danse riktig så mye i dine frekke, høye hæler uten å hyle av smerte etter noen timer.

- Halvsåler i silikon er kanskje det beste å legge i skoen, men også halvsåler i skinn fungerer. Geléputer er også et godt valg. Disse vil minske presset under tåballen og forfot, tipser Marie Haugen Bævre fra Lille vinkel sko.

Les også: – Høye hæler er lekkert, men skadelig

Riktig lengde på hælen

En annen viktig faktor er lengden på hælen.

- Jeg mener at 5,5 centimeter er den mest behagelige lengden, og det klarer de fleste. Men den skikkelige festlooken er der først ved 7-7,5 centimeter, påpeker Bævre.

-Noen er jo ekspert på å gå i høye hæler, og synes 10 centimeter er behagelig – men for de fleste holder det med hæler under denne høyden.

Drangsland mener at de fleste synes sko med 5-9 centimeter hæl føles best å gå med.

- Men det er alltid viktig at du bruker litt tid på å gå skoene inn på forhånd slik at de er formet etter foten din, fastslår hun.

Vil du ha ekstra støtte utover dette, kan en annen idé være å velge pumps med tykk hæl fremfor tynn.

- Tykke hæler er som regel stødigere å gå på, derfor velger mange det. Om du er hekta på høye hæler, hjelper det jo med sko med platå for å gå mer behagelig, sier Drangsland.

Les også: Eksperter advarer mot helt flate sko

Artikkelen fortsetter under bildet.

SÅLER: Fra venstre: Din sko 40 kr, Ecco 60 kr, Shoe lounge 70 kr. © FOTO: Produsentene
SÅLER: Fra venstre: Din sko 40 kr, Ecco 60 kr, Shoe lounge 70 kr. © FOTO: Produsentene

Kan føre til «hammertær»

Kanskje tenker du at om du forbereder deg på denne måten, så kan du vandre elegant og bekymringsløst rundt på høye hæler hver dag, og ikke bare på fest?

Vel, den tanken bør du slå fra deg kjapt.

- Vi får en annen vektbæring og fordeling i leddene som endrer aksene i kroppen. Dette kan gi smerter oppover i rygg og nakke, sier Else Olsen, autorisert fotterapeut ved Kristiansand Fotterapisenter.

Olsen forteller at de vanligste skadene de ser etter mye bruk av høye hæler, er forfotsproblemer.

- Normalt skal hælen bære to tredjedeler av kroppens tyngde og forfoten en tredjedel. Ved bruk av høye hæler blir det forfoten som bærer det meste av kroppens vekt. Dette fører til at tverrbuen synker ned, som igjen fører til såkalt hallux valgus, sier fotterapeuten.

Dette kan igjen føre til «hammertær».

- Det kjennetegnes ved at du får torner på tuppen av tærne. Ofte blir nervene inneklemt, og det blir nervesmerter i forfoten. Blodkarene blir klemt sammen, og forfoten får ikke den blodforsyningen den skal ha, forklarer Olsen videre.

Fotterapeuten er derfor klar i sin tale:

- Høye hæler er kun til selskapsbruk og over kortere tid. Det finnes ikke noe som kan kompensere det.

Les også: Slik fjerner du saltflekker fra skoene

Flate back-ups

Er pumpsene dine flunkende ny og du skal gå med de på fredag, er det lurt å gå de inn fra mandagen i forveien.

- Jeg synes det er smart å gå inn sko først – da slipper du gnagsår og andre overraskelser på festen. Bruk dem en ettermiddag du vet du skal fikse litt i huset og svins rundt i partysko mens du støvsuger, foreslår Bævre.

Drangsland er enig.

- Om du kjøper kvalitetssko der både utsiden og innsiden er av skinn, er det en fordel å gå med skoene i alle fall noen timer hjemme før du skal bruke dem, sier hun.

Likevel; vil du være 100 prosent sikker på at du skal få kose deg gjennom hele kvelden og natten uten å tenke på smerter, er rådet kort og enkelt: flate reservesko i veska.

- Det finnes så mange lekre, flate sko som ser elegante ut. Du ser alltid best ut i det du føler deg vel i, og flate sko kan gjøre antrekket tøffere uten at det ser mindre fest ut, sier Drangsland, og får støtte fra Bævre.

- Mange tar med seg et par sorte ballerinasko i veska, da ser du fremdeles litt pyntet ut, mener hun.

På fest er likevel mye lov.

- Jeg tenker heller at du kan ta en pause og sparke skoene av seg under bordet om føttene blir slitne.

Les også:

- Et antrekk starter med rett undertøy!

Julekjoleguide til alle kroppsfasonger

Dette gir antrekket mer form

Artikkelen ble først publisert av klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus