Meny

Fjern saltstriper med sitron og eddik

EDDIK OG SITRON: Dette kan redde støvlettene dine i vinter. (FOTO: Trine Jensen)

Og impregner skinnskoene med tran!

Salt også om sommeren

Førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt ved Universitetet i Oslo, Ola Nilsen, forteller at vanlig veisalt også brukes på støvete grus- og jordveier om sommeren.

- Da vil kalsiumkloridet reagere med fuktighet og omdannes til kalsiumhydroksid. Dette vil igjen ta opp CO2 og danne kalsiumkarbonat, bedre kjent som kalk – faktisk på vei til å bli marmor, sier han og fortsetter:

- Samtidig blir støvpartiklene limt sammen av dette kalket og hindrer at det støver så mye.

Kjemikeren forklarer at det er denne prosessen vi ser som hvite render på skoene når de tørker.

- En lignende prosess skjer også i kaffetraktere og på badet når vann får tørke der over tid. Da kan det også avsettes flekker av kalk.

Skinnstøvlettene er selve hjørnesteinen i enhver kvinnes garderobe – enten det er snakk om den evig populære ankelbootsen eller den klassiske ridestøvelvarianten.

De passer nemlig til alt, enten det være seg favorittjeansene du bruker til hverdags eller partykjolen du bruker når du skal ut på byen.

Men vinter, sørpe og salt er ikke akkurat støvlettenes beste venn.

Hvem har vel ikke erfart at sko som var nye, lekre og skinnende svarte da man gikk ut av døren på morgenkvisten, slett ikke ser slik ut når man kommer hjem igjen på kvelden?

Tørker ut skoene dine

Grunnen til at skoene dine ikke er like pene er på grunn av salt.

Om vinteren saltes nemlig mange veier og fortau for å gjøre dem mindre isete, og dermed tryggere for både fotgjengerne og biler.

- Veiene saltes for å senke smeltepunktet på is, slik at veiene oppleves som våte, men ikke glatte, forklarer Ola Nilsen, førsteamanuensis ved Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo.

Selv om dette er gode nyheter for deg, så er ikke det samme tilfellet for skinnskoene dine.

- Dette lager en fin sørpe som også har både asfaltstøv, sot og annet skitt i seg. Saltblandingen setter seg så som stygge rander rundt skoene og tørker ut skinnet.

Artikkelen fortsetter under bildet

 VEISALT: Ser dette kjent ut? Saltet som brukes for å smelte vekk isen på veien legger seg igjen som grå flekker og striper på skinnsko. FOTO: Trine Jensen VEISALT: Ser dette kjent ut? Saltet som brukes for å smelte vekk isen på veien legger seg igjen som grå flekker og striper på skinnsko. FOTO: Trine Jensen

Eddik og sitron fjerner flekkene

Hr du et par skinnsko med stygge saltflekker stående i gangen, trenger du dette supertrikset fra bloggen A Beautiful Mess.

De to jentene bak bloggen, søstrene Elsie Larson og Emma Chapman, tipser nemlig om at man kan bruke en blanding av vann og eddik for å fjerne flekkene.

- For å ta knekken på saltflekkene, lager du en blanding av like deler vann og eddik, og bruker en myk klut for å forsiktig gni flekkene av. Når støvlettene så har tørket, bruker du en tørr klut til å gni av det som måtte være igjen av salt, skriver de på bloggen.

Professor ved Seksjon for fysikalsk kjemi og Senter for teoretisk og beregningsbasert kjemi (CTCC) på Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo, Einar Uggerud, tror absolutt eddik kan ha noe for seg.

Han tipser også om at det går an å bruke sitronsyre for å få vekk saltflekkene.

- Veisalt er jo hovedsakelig kalsiumklorid, og eddiksyre og sitronsyre danner komplekser med kalsiumioner, slik at de går litt lettere i oppløsning.

Nilsen er enig:

- Veisalt er ikke bare vanlig bordsalt, som uten problemer ville latt seg vaske vekk med rent vann. Som regel pleier det i veisalt å være blandet inn større eller mindre mengder av magnesiumklorid eller kalsiumklorid.

Og nettopp derfor fungerer eddik- og sitrontrikset mener kjemieksperten.

- Kalsiumkarbonatet løses lettere i syrer enn i vann og baser. Derfor vil nok eddik og sitron fungere bedre enn om man rengjør uten.

Artikkelen fortsetter under bildet

 FLEKKFJERNER: Eddik og vann på en klut vil være mer effektiv i å fjerne flekker fra veisalt enn vann alene mener ekspertene. FOTO: Trine Jensen FLEKKFJERNER: Eddik og vann på en klut vil være mer effektiv i å fjerne flekker fra veisalt enn vann alene mener ekspertene. FOTO: Trine Jensen

Beskytt skoene med tran

Skomaker Robert Johansen ved Buskerud Skomakerstue, tror man alltid burde prøve å fjerne flekker med lunkent vann først.

- Jeg tror ikke det er så enkelt å "vaske" sko, men å forsiktig prøve å gni av en flekk med en klut vridd i litt lunkent vann kan være verdt et forsøk, sier Johansen.

- Men det beste du gjør er å impregnere på forhånd. Personlig bruker jeg en impregnering som er til teltduk, fortelt, båtkalesje, sko og skinnvarer. Den er på aceton-base og fås kjøpt på karavansentere.

Skomakeren har også et annet supertips:

- Har du ikke impregnering tilgjengelig og skal ut med nye sko, går det an å impregnere med barnetran, den som kommer uten smak. Dette vil også beskytte skoene dine.

Til daglig eller ukentlig vedlikehold er det dog vanlig skokrem som gjelder, mener Johansen.

- Denne vil fjerne småriper, flekker og holde skoene dine pene lengre enn om du ikke bruker skokrem.

Artikkelen fortsetter under bildet

 SYRE: Du kan også bruke sitron til å fjerne saltflekkene. Både eddik og sitron er sure, noe som gjør at de egner seg til å fjerner denne typen flekker. FOTO: Trine Jensen SYRE: Du kan også bruke sitron til å fjerne saltflekkene. Både eddik og sitron er sure, noe som gjør at de egner seg til å fjerner denne typen flekker. FOTO: Trine Jensen

Impregner regelmessig

Som med de fleste ting her i livet, er det bedre å være litt føre var. Skoene dine vil uten tvil holde seg langt bedre om du er flink til å ta vare på dem og impregnere – uansett vær og klima.

- Du vil nok fortsatt måtte fjerne flekker som kommer fra salt og veistøv, men de vil være langt lettere å fjerne om skoene er behandlet og skinnet fuktmettet og smurt, forklarer skomaker Calle Welander hos Sko og Nøkkelspesialisten i Drammen.

Impregneringen vil nemlig forebygge saltflekker, og da unngår du jo problemet før det har oppstått.

- Sjekk hvilken krem eller produkt som passer best til nettopp dine sko, da det er ulike produkter som skal brukes til for eksempel glatt eller semsket skinn, forteller Welander.

Når du først er i gang med å behandle skoene dine, råder skomakeren deg til å være tålmodig.

- Det er langt bedre om du legger impregneringen på i flere tynne lag, enn om du bare smører på et tykt lag med impregnering som nesten ikke klarer å trekke seg ned i skinnet, påpeker han.

- Og ikke glem at dette ikke er en engangsforeteelse. Skinnsko må jevnlig og regelmessig impregneres for å holde seg fine.

Særlig nøye bør du være når skoene er nye.

- Det er de absolutt færreste nye sko som impregneres på fabrikken, så dette burde du gjøre selv – før du tar de nye skoene i bruk.

 MYE BEDRE: Etter en runde med eddik på en klut ble disse støvlettene - om ikke helt som nye - mye mindre flekkete enn før. FOTO: Trine Jensen MYE BEDRE: Etter en runde med eddik på en klut ble disse støvlettene - om ikke helt som nye - mye mindre flekkete enn før. FOTO: Trine Jensen

Les også:

Dette skal du IKKE vaske med eddik

Vinneren beskytter skoene dine ekstremt bra

Eier du et par av disse?

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært