Meny

Slik vasker du jeans:

Joda, klart disse skal vaskes!

KLART JEANS SKAL VASKES: Ifølge ekspertene skal du vaske jeansene dine. Pass bare på at du ikke gjør det for ofte, for de kan fort miste fasongen sin. Foto: Ane Solstad Sønnesyn
KLART JEANS SKAL VASKES: Ifølge ekspertene skal du vaske jeansene dine. Pass bare på at du ikke gjør det for ofte, for de kan fort miste fasongen sin. Foto: Ane Solstad Sønnesyn

Det er bare snakk om hvor ofte du egentlig trenger å gjøre det.

Det svirrer en myte om at man aldri skal vaske jeans.

Det høres kanskje litt ekkelt ut, men nå sier også jeansekspertene at det er klart du skal vaske buksene dine. Du trenger bare ikke å gjøre det så ofte om du har lyst å beholde de så lenge som mulig.

– Man skal jo vaske de. Men fra mange merker som har rådenimbukser, blir man rådet til å vente lenge med det fordi buksen skal slites og få spor før man vasker de, sier John Vinnem, designer og mannen bak klesmerket Johnny Love.

Også tekstilkonsulent ved Retro i Trondheim, Jørgen Rosenlund, mener at det at man ikke skal vaske jeans er en sannhet med modifikasjoner.

– Alle bukser kan vaskes, men for mye vasking sliter buksen raskere. Personlig vasker jeg mine jeans en gang i halvåret, med mindre den blir utsatt for altfor mye skitt. Mindre vasking, mindre slitasje, sier han.

Les også: Fem vintage-perler i Oslo

Vent så lenge som mulig med vasken

Indigo, blåfargen i jeans, sitter ikke like godt i bomullstrådene. Rådenim har mye farge i seg, som gjør at mye av fargen vaskes ut ved første vask. Derfor er det best å gå med buksen en stund slik at fargen får satt seg skikkelig.

– Kjøper du rådenim, såkalte dry jeans, bør du bruke de i 6-9 måneder uten å vaske de for å beholde fargen på buksene, sier Deniel Langerhorst, innkjøper for kleskjeden Carlings.

– Etter første vask etter et halvt års tid, kan du deretter vaske de 1-2 ganger i måneden. Da lar du fargen få sitte godt først. Jeg synes det er en fascinasjon ved hvordan jeans fader etter hvert, sier Jens Berg, co-founder for Emmett Jeans og designer hos Carlings.

En av ulempene (eller fordelene, om du vil) når du ikke vasker buksene, er at slitemerker etter ting man har i lommene og rynker som legger seg for eksempel bak knærne når man bruker buksene, slites fortere frem.

– Men det er selvsagt ikke nødvendig å vaske buksene etter hver gang den har blitt brukt, sier Vinnem.

Les også: Dyrepark lar dyrene designe bukser

Har du derimot en jeans som er lys eller mye vasket før du kjøper dem, er det bare å kjøre på.

– Da spiller det ingen rolle, så klart – det er bare å vaske i vei!, sier Vinnem.

Det samme mener Langerhorst, men vær oppmerksom hvis du vil at buksene skal beholde fasongen sin.

– Er buksene slitt når du kjøper den, så er det bare å vaske i vei. Men husk at vask sliter hardt på tynne jeans, og den vil dermed miste elastisiteten sin.

Les også: Denne burde aldri vaskes

RAW DENIM FOR GUTTER: Kjøper du en dry jeans, altså en ubehandlet bukse, vil den vare lenger enn en mer vasket og slitt bukse. Fra venstre: Standard - Straight leg jeans - New York Dark fra 7 For All Mankind, kr 1695. Straight Leg Jeans - 501 Leary fra Levi's, kr 1099. Kingston Zip - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 899. Foto: Produsenten

Så lenge skal en jeans vare

Når det gjelder varighet på jeans, er dette avhengig av kvalitet og pris. I tillegg har også tykkelsen på stoffet, og hvor mye slitasje som er gjort på buksene før du kjøper den, noe å si.

En tynnere bukse slites raskere enn en med kraftigere kvalitet, og en som er mer vasket slites også raskere enn en bukse som er ubehandlet. Men, slitasje handler også om hvor ofte du bruker jeansen.

– Dersom man bruker ei bukse med normal hyppighet, det vil si at du veksler på noen bukser, burde de vare et par år. De kan også vare mye lengre dersom man behandler dem pent. Oftest blir vi vel lei av en denimbukse eller den blir utvasket, før den faktisk går i stykker, sier Vinnem.

Les også: Ny jeans lover å holde seg flekkfrie

Likevel, har du en ubehandlet rådenimbukse, vil ikke det automatisk si at den varer i årevis.

– Sykler du for eksempel ofte til jobb i den, vil buksen bli mer slitt i skrittet, sier Berg, som selv har måttet reparere et par av sine yndlingsjeans.

– Mine favorittbukser i rådenim bruker jeg 3-4 ganger i uken og vasker dem én gang i måneden. De har holdt i 3-4 år nå, bortsett fra én reparasjon i skrittet, sier han.

Varighet på jeans kommer også selvsagt an på hvor mange du har liggende i skapet og rullerer på.

– Har du to jeans du bruker, vil de så klart ikke vare like lenge som om du har fem du varierer mellom. Da vil de fem vare dobbelt så lenge, sier Langerhorst.

Og, husk! Å vaske jeans er ikke bare, bare det heller. Visse regler bør du forholde deg til om den skal se like fin ut når du tar den ut igjen av vaskemaskinen.

– Ikke bruk skyllemiddel, og for guds skyld, IKKE send den i tørketrommelen! Vask den på et skånsomt program på 30 grader, råder Rosenlund og legger til:

– Våre jeans skal vrenges og vaskes på 30 til 40 grader. Grunnen til at man vrenger bukse, er at vaskemaskinen også sliter på ei bukse, sier Vinnem.

Les også: Vasker du klærne dine riktig?

Hvordan vaske jeansRAW DENIM FOR JENTER: Fra venstre: Pop Cropped Boyfriend Jeans fra Acne, kr 1765 hos Net-A-Porter. Olympia - Straight leg jeans - blå fra Pepe Jeans, kr 799. Toya High-Rise Slim-leg boyfriend jeans fra Etoile Isabel Marant, kr 2119. Foto: Produsenten

Hvor mye må du egentlig betale for kvalitet?

Mange av kjedebutikkene frister med jeans til under femhundrelappen, og det er lett å kjøpe både ett og to par – fordi det er billig og jeansene ser jo fine ut? Men, som med mye annet, må man ofte legge i litt penger for å få kvaliteten med på kjøpet.

– Pris henger helt klart sammen med kvalitet. Billige bukser kan ha ok denim, men både innfarging, altså kjemikalier, og søm kan være litt så som så. Men skal du kjøpe billig, kjøp en jeans laget av et kraftig materiale, sier Vinnem.

Rosenlund hos Retro mener klart man må legge litt penger i jeans for å få en god modell som varer lenge og beholder fasongen.

– Dette spesielt dersom man kjøper en bukse fra et merke som driver generelt med jeans. De jobber kontinuerlig med kun jeans som produkt og utvikler dette til stadighet. De går modellene nøye etter i sømmene, bokstavelig talt, og forbedrer svakheter hele tiden, sier han.

Les også: Blått tøy så langt du ser

Disse merkene velger også kvaliteter som egner seg best og fabrikker som syr de på best mulig måte.

– Retro sin tankegang rundt produkter er at det er best å kjøpe de gitte produkter fra dem som bare driver spesifikt med få ting, og som ikke lager alt mulig og putter det inn i én kolleksjon. Jeg kjøper ikke julemiddagen på 7-Eleven, sier Rosenlund.

Selv om det er stor forskjell på en jeans til 500 kroner og en til 1000 kroner, vil det ikke nødvendigvis si at om du dobler summen enda en gang får den ultimate jeansen.

– Det vil ikke dermed si at en bukse til 2000 kroner er dobbelt så bra som en til 1000 kroner, sier Langerhorst.

Berg mener uansett hvilke jeans du kjøper at noe skal du kunne forvente av den kvalitetsmessig.

– Ofte når du finner en ekstra dyr jeans, så har det med vasken å gjøre og ikke kvaliteten. Sånn generelt skal du forvente at en bukse holder litt likevel, uansett hvor den er kjøpt. Men, ikke kjøp ting bare fordi det er billig, sier han.

Les også:

Gutter, slik finner dere den perfekte jeansen

Disse nettbutikkene elsker vi

Trenden som har fått Levi's til å designe en jeans som minner om en treningsbukse

Saken er opprinnelig skrevet for Det Nye og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt
Siste nytt
20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus