Hvordan vaske jeans

Denne burde aldri vaskes

DELTE MENINGER: Der hvor noen påstår at jeansen ALDRI må vaskes for å holde på både farge og fasong, er det mange som er skjønt enige om at det fint går an å vaske favorittbuksene i gang i blant. Foto: Trine Jensen
DELTE MENINGER: Der hvor noen påstår at jeansen ALDRI må vaskes for å holde på både farge og fasong, er det mange som er skjønt enige om at det fint går an å vaske favorittbuksene i gang i blant. Foto: Trine Jensen

Vil du at dongeribuksa skal vare? Da bør du droppe å vaske den!

De fleste eksperter er enige om at vi i stor grad vasker, og ikke bruker, ihjel klærne våre. Det er én ting å kaste undertøyet man har hatt på seg til vask når dagen er omme, men trenger du egentlig vaske den genseren etter bare én gangs bruk? Og hva med skjørtet? Og ikke minst, jeansen?

Det er et faktum at overdreven vasking ikke bare tar knekken på klærne våre, men det er som kjent heller ikke spesielt gunstig for miljøet rundt oss.

Disse vanene prøver nå flere å gjøre noe med, og en «ikke vask»-bevegelse er, ifølge nettavisen Huffington Post, nå godt i gang. I bresjen står daglig leder og CEO hos ikoniske Levi's, Chip Bergh, som nylig uttalte at man faktisk aldri burde vaske jeansene sine.

Les også: Eksperter advarer mot flate sko

Vasker ikke jeans

På en konferanse tidligere i år, avslørte Bergh at han selv kjøpte et nytt par jeans for godt over ett år siden – som enda ikke har vært innom vaskemaskinen.

– Det burde ikke deres jeans være heller, mener eksperten.

– Ikke er det grisete eller ekkelt heller. Jeg har ikke pådratt meg hudinfeksjoner eller lignende. Det er bortkastet og unødvendig å vaske jeans, og virkelige jeanskjennere vet at man bør unngå å vaske i det hele tatt så fremst det er mulig.

Ifølge magasinet Eurowoman, er jeans noe av det mest ressurskrevende som lages av mote. På klimakontoen koster de faktisk opp mot 10.000 liter vann å produsere, noe som i forhold til annen mote blir en gigantisk belastning per plagg.

Levi's toppen presiserer at det ikke bare er han selv som er sær og holder en knapp på ikke å vaske jeansene. Det er hele firmaets mantra. Hos Levi's vasker man ikke jeans, med unntak av når det virkelig både lukter og behøves.

Jeansmerket går faktisk så langt som å ikke engang vaske jeans som er merket med «stonewashed», men benytter seg heller av mer utradisjonelle metoder for å oppnå den distinktive «looken» på disse jeansene.

Les også: Gjør du denne barberingstabben?

Saken fortsetter under bildet NY JEANS: Da bør du drøye det lengst mulig før du vasker den - om du vil at den skal holde seg pen lengst mulig. Foto: Trine Jensen NY JEANS: Da bør du drøye det lengst mulig før du vasker den - om du vil at den skal holde seg pen lengst mulig. Foto: Trine Jensen

Vask etter åtte uker

Mats Horgmo hos Carlings Norge, tror at mange fortsatt vasker jeansene sine unødvendig ofte, men mener likevel at det å droppe å vaske det helt er forbehold virkelige jeansnerder.

– Ja, jeg tror det blir litt vel hardcore for folk flest å skulle innstille seg på å bruke en jeans som man aldri skulle vaske, mener Horgmo.

– Men kutt ned på vaskingen, uten tvil! Har man brukt jeansen i tre-fire dager, så er den ikke møkkete – med mindre man har sølt noe innmari på den. Å bruke jeansen fire til åtte uker uten vasking er ikke noe problem for folk flest, konstaterer han.

Horgmo forklarer at hvis man holder seg til denne hyppigheten, så vil jeansene dine holde seg i topp stand i lang tid.

Grunnlegger og daglig leder av jeansmerket MiH, Chloe Lonsdale, holder også en knapp på å vaske, men holde vaskingen til et minimum.

– Jeg anbefaler alle kunder å begrense vaskingen av jeansene de kjøper. Og da mener jeg virkelig holde vaskingen til et absolutt minimum om du vil at jeansene skal beholde både farge og fasong så lenge som mulig, forklarer Lonsdale til Det Nye.

Les også: Vanlig, men likevel vondt

Kald vask

Grûnderen forklarer at man aldri skal vaske jeansene sine på et vaskeprogram varmere enn 40 grader når man manskinvasker.

– Om du noen gang har vasket på 60 eller 90 grader, ja da har du gjort ditt ytterste før å ødelegge favorittjeansen din, sier Lonsdale

Hun mener også at man bør begrense bruken av vaskemiddel.

– En ørlite mengde vaskemiddel, langt mindre enn du tror du trenger. Og dropp tøymykner! påpeker Lonsdale.

Horgmo er helt enig:

– Husk på å bruke vanlig vaskemiddel og dropp tøymykner, det skal man aldri bruke på jeans da det forandrer fargen på jeansen over tid, forteller han.

Det samme gjelder tørketrommel.

– Aldri jeans i tørketrommel. Om man bruke tørketrommel fordi man bare har en jeans, er det på høy tid å kjøpe en til, sier Horgmo.

Lonsdale advarer også mot å bruke et strykejern direkte på jeansen.

– Det er mye bedre å riste dem ut mens de er våte, og prøve for å sørge for at de tørker på rynkefrie som mulig. Eller å holde strykejernet ned mot jeansen og la dampen gjøre jobben, forklarer Lonsdale.

Les også: Slik fjerner du sminke fra klær

Saken fortsetter under bildet ØDELEGGER DETTE VIRKELIG JEANSEN DIN? «Ja» sier noen. «Nei - bare du ikke gjør det for ofte» er meningen blant andre. Foto: Trine Jensen ØDELEGGER DETTE VIRKELIG JEANSEN DIN? «Ja» sier noen. «Nei - bare du ikke gjør det for ofte» er meningen blant andre. Foto: Trine Jensen

Liten handling med stor effekt

Det virker som om mange har fått med seg at det beste for jeans er å roe ned den hyppige vaskingen allerede.

– Det stemmer, vaskehyppigheten for jeans har faktisk gått ned de siste årene. Og det er interessant fordi vaskehyppigheten generelt har gått oppover i lang tid, sier forsker og rengjøringsekspert hos Statens Institutt for Forbruksforskning, Ingun Grimstad Klepp.

Hun har forsket på og skrevet bok om nordmenns vaskevaner, og mener at det å vaske klær mindre har mye å si for miljøet.

– Og det er både flott og også ikke minst trendy å tenke på miljøet. Mindre vask er et av de mer effektive tiltak vanlige forbrukere kan gjøre for å minske miljøbelastning, både når det gjelder bruk av vann, energi og kjemikalier, mener hun.

Vaskeeksperten tror man overdriver hvor skitne jeansene egentlig blir av én dags bruk.

– Jeg vil tro at jeansen din blir ikke noe mer skitten enn en dressbukse når du har det på deg. Likevel har dressbukser som regel langt lavere vaskehyppighet, forklarer Grimstad Klepp.

Les også: Her er endringene motebransjen gjør nå

Saken fortsetter under bildet DROPP DENNE: Jeans skal ALDRI utsettes for tøymykner sier ekspertene. Foto: Trine Jensen DROPP DENNE: Jeans skal ALDRI utsettes for tøymykner sier ekspertene. Foto: Trine Jensen

Les også:

Kan du disse vasketriksene?

Dette salttrikset bevarer jeansfargen

Slik finner du jeans som sitter perfekt

Denne saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus