Hvordan få neglelakk til å tørke fort:

Triksene som skal tørke neglelakken fortere

TØRKE FORTERE: Kun ett av kjerrinrådene fikk neglelakken til å tørke fortere. Foto: Tove Eggen
TØRKE FORTERE: Kun ett av kjerrinrådene fikk neglelakken til å tørke fortere. Foto: Tove Eggen

Vi elsker neglelakker, men hater å vente på at de tørker. Derfor testet vi fem av de mest brukte kjerringrådene for hurtigtørking og resultatet var virkelig overraskende!

Tove Eggen:

Tove Eggen (30) er utdannet makeupartist ved Art Complexion Make Up Skole og motejournalist ved London College of Fashion. Ved siden av frilansvirksomhet har hun jobbet som makeuplærer og stylist. Nå er hun stasjonert i varme Barcelona og lager mote- og skjønnhetsvideoer og -artikler for Kamille.no, og har nylig startet online-magasinet iknowthatmagazine.com.


Testens vilkår:

  • Lakken legges på rene negler, uten basecoat eller topcoat.
  • Tiden settes til 2 1/2 minutt per negl for påføring, utførelse og fingeravtrykk-test.
  • En ren finger dyttes mot neglelakken etter avsluttet tid.
  • Neglen kan ikke viftes med eller blåses på.
  • Sammenligningsnegl, uten hjelpemidler, brukte cirka åtte minutter på å tørke.

Vi lover oss det samme hver eneste gang: «Jeg skal ikke klø meg, gå på do, ta på meg sko eller fiske opp noe fra veska rett etter å ha lakket neglene!».

Men det er akkurat som om et instinkt lang inne i oss, eller en loppe om du vil, manøvrerer oss til å ta på, åpne, dytte og generelt bruke hendene helt til minst tre av neglene har fått tydelige merker.

Det er tydeligvis umulig å vente ti skarve minutter på at lakken skal ha tørket. Hvorfor kan ikke alle neglelakker lages slik at de tørker på under minuttet?

Ikke alltid bedre

– Hvor raskt en neglelakk tørker avhenger av alkoholen, men utfordringen med herdingsmaterialet i en lakk er at den da blir veldig stiv og fortere faller av, forklarer gründeren av Norges største negledesignskole, Tone Lise Forbergskog.

Med andre ord vil ofte en neglelakk som bruker litt lengre tid på å tørke av seg selv, sitte bedre på neglen og holde seg pen lengre.

Men betyr det at vi da enten må velge mellom umiddelbart fine negler og neglelakk som ser forferdelige ut dagen etter, eller fingre som vi ikke kan røre på før ti minutter etter lakkering, men som ser fab ut hele uka?

– Det finnes gode produkter som gjør at enhver lakk kan tørke raskere, samtidig som at riktig fremgangsmåte er viktig. Bruk både basecoat og topcoat, så fester den pigmenterte lakken seg bedre. Og husk å jobbe med tynne strøk – to burde være maks, tipser Forbergskog.

Les også: Fem steg til vakre sommerføtter

Bloggerens favoritt

Skjønnhetsbloggeren Halat Sophie Bjerkestrand legger nesten daglig ut bilder av negledesign og neglelakktrender på Instagram-kontoen sin @SophiesBeauty.

Gjennom bloggen My Awesome Beauty, har hun også gjort seg internasjonalt kjent som en skjønnhetsguru, og har i tillegg en Vixen Blog Awards-pris for beste skjønnhetsblogg bak seg.

– En god og quick-dry topcoat er det beste å bruke, synes jeg. Da beskytter man lakken, øker levetiden og den tørker fortere. En av mine favoritter er Seche Vite. Uansett hvor god eller dårlig lakken er, så blir den bra når man bruker Seche Vite. Andre produkter som er gode å bruke er oljebaserte produkter som Freeze fra TL Design, råder Bjerkestrand.

Hvordan få neglelakk til å tørke fort

Googler du etter tips for å få neglelakken til å tørke raskere, er det fem kjerringråd som popper opp i de fleste artikler, nettforumer og blogger: matoljespray, trykkluftsspray, hårføner, isvannbad og fryser.

Samtlige nettsider lover at triksene fungerer, men vi ville selv finne ut av hvor nyttige tipsene egentlig var, og hvor mye tid man faktisk kunne spare – og gikk dermed til verks med vår egne lille test.

Les også: Gule negler kan faktisk reddes

Hvordan få neglelakk til å tørke fortUTEN HJELPEMIDDEL: Neglelakken ble selvsagt testet for fingeravtrykkmerke, helt uten hjelpemidler for å tørke fortere, og fikk ikke overraskende et tydelig merke og hakk, men faktisk ikke like ille som testens verste! Foto: Tove Eggen

Slik testet vi:

For at de noe obskure kjerringrådene i det hele tatt skal være verd bryet, hadde vi som mål at de måtte tørke neglene dramatisk raskere.

Vi begynte dermed med å teste hvor lang tid det tok før ett lag i medium tykkelse av neglelakken vi brukte fra merket Yves Rocher, tørket av seg selv.

Resultatet ble åtte minutter – eller syv minutter og 53 sekunder om du vil. Etter det kunne man ta på neglen uten at lakken fikk merker eller riper.

Testtiden ble derfor satt til to og et halvt minutt, lakkering, utførelse av kjerringråd og deretter venting inkludert. Deretter ble en finger presset ned på neglen for å sjekke hvor godt den hadde tørket.

Vi testet også hvor tydelig fingeravtrykk neglelakken fikk etter testens tidsbegrensning, helt uten tørkehjelpemidler.

Les også: Derfor skal du vaske føttene i dusjen

1. Matoljespray

Først ut av var matoljesprayen som både vi og bloggeren var ganske positivt innstilte til.

– Jeg innbiller meg at matolje kan fungere selv om jeg ikke har prøvd det selv. Olje skal i teorien gå inn og presse ut alkohol og luft fra lakken slik at den tørker kjappere, mener Bjerkestrand.

Forbergskog er litt mer usikker på hvorvidt matoljen kan få lakken til å faktisk tørke fortere.

– En ren olje kan ha en god beskyttende effekt på neglelakken, slik at den ikke så lett får merker fra støt, men lakken i seg selv er ikke nødvendigvis noe tørrere. I tillegg innbiller jeg meg at trykket fra sprayen kan ha en ødeleggende effekt hvis den brukes feil.

Resultat: I tillegg til å ha matolje på gulv, bord og skap, så er neglelakken totalt ødelagt. Den ser ut til å ha nærmest blandet seg med lakken og sklidd utover, selv før vi utførte fingeravtrykktesten, og merket dekker hele neglen.

Dette var kanskje testens desidert dårligste, og mest skuffende, kjerringråd. Next!

Les også: Denne sminkevideoen er sett av over 850.000

Hvordan få neglelakk til å tørke fortMATOLJE-SPRAY: Da olje ofte brukes etter lakkering uansett, hadde vi stor tro på denne, men den gang ei. Akkurat som Tone Lise Forbergskog fortutså, ble det en klissete og unødvendiig affære. Foto: Tove Eggen

2. Trykklufts-spray

Ifølge nettsiden collegecandy.com, inneholder tastaturrens varmeabsorberende ingredienser, samtidig som den avgir en kjølende spray, slik at neglene raskt tørker seg pene.

Dette var uten tvil testens rareste kjerringråd, som i tillegg var langt utenfor skjønnhetskategorien.

– Denne har jeg faktisk litt trua på, men vær forsiktig med avstanden du holder mens du sprayer slik at ikke trykket ødelegger neglelakken, tipser Forbergskog.

Siden jeg innbilte meg at effekten fra sprayen forsvinner ganske umiddelbart, sprayet jeg av og på i 40 sekunder for å virkelig gi den en sjanse - den lager jo ingen fysisk hinne som matoljen gjorde.

Resultat: Etter to minutter kunne jeg se at neglelakken så annerledes ut, nesten tynnere, mattere og definitivt tørrere ut – det luktet suksess (og litt tastaturrens) lang vei!

Etter å ha trykket en finger hardt ned mot neglen uten å legge igjen det minste spor av fingeravtrykk, var jeg overbevist om at dette var testens vinner.

Les også: – Vær så snill, ikke ta urin i ansiktet

Hvordan få neglelakk til å tørke fortTRYKKLUFTSSPRAY: Testens overraskende, og overlegne, vinner brukes vanligvis til å rense datatastatur og ande elektroniske redskap. Neglen ser nærmest uberørt ut, bare litt mattere! Foto: Tove Eggen

3. Hårføner

Trikset om å tørke nylakkerte negler ved å sette hårføneren på kaldluft, er en god, gammel slager.

– Å ty til kaldluft fra en hårføner er akkurat like nyttig som å vifte med fingrene, det kan ta litt tid, men speeder opp tørkeprosessen litt, sier Forbergskog.

Men Bjerkestrand er ikke like enig:

– Hårføner vil ikke fungere. Å blåse på neglene eller vifte med fingrene gjør ingenting. Man tror at det gjør det, og jeg gjør det gjerne automatisk selv, men det er kun mentalt.

Resultat: Neglelakken har absolutt tørket bedre enn den gjorde med matoljesprayen, men er fortsatt ikke tørr nok til å motstå trykket fra fingeravtrykktesten etter bare to og et halvt minutt.

Jeg innbiller meg at lakken ville vært helt tørket etter to minutter til – som da innebærer at man kunne spart cirka tre og et halvt minutt sammenlignet med å ikke bruke noe hjelpemiddel. Hverken en vinner eller en taper, med andre ord.

Les også: De nye negletrendene

Hvordan få neglelakk til å tørke fortHÅRFØNER: Selv om vi hadde stor tro på hårføner, og den absolutt ikke var testens verste heller, så ble ikke neglelakken tørr nok til å matche testvinneren, og fikk et veldig tydelig fingeravtrykk og hakk. Foto: Tove Eggen

4. Isvannbad

De fleste ferdigproduserte hjelpemidler for å få neglelakker til å tørke fortere, belager seg på en eller annen form for kjølende element.

Derfor var jeg innstilt på at dette skulle gå veien, men Bjerkestrand var ikke like sikker.

– Isvann fungerer absolutt ikke. Dette er et råd som går rundt, som ikke er bra. Vann er neglelakkens verste fiende, og når du dypper lakken i vann allerede før den er tørr, så har den ikke sjans. Da blir den stygg mye fortere. Hold neglelakk og lakkerte negler unna vann for en mye lengre levetid.

Resultat: Og Bjerkestrand hadde helt rett. I det minste tror jeg det, for jeg klarte ærlig talt ikke å holde ut i det iskalde vannet, og måtte kaste inn håndkleet da timeren viste to minutter blank. Deretter ventet jeg til det var gått 30 sekunder til.

Allerede før jeg utførte fingeravtrykktesten, kunne jeg se at lakken hadde sklidd litt ut i kantene, og merket som satt igjen etterpå var avgjørende nok i seg selv. Fail!

Les også: Neglelakk, lip gloss eller mascara - hvor går grensen?

Hvordan få neglelakk til å tørke fortISVANN: Desidert testens verste råd! Ikke bare fordi neglelakken ikke ble tørr, men fordi ubehaget og smerten isvannet gav var ubeskrivelig overraskende. Aldri igjen! Foto: Tove Eggen

5. Fryseren

Etter den siste fadesen, var jeg mildt sagt lite ivrig på å stikke en nylakkert tommel inn i fryseboksen, men her gjør vi alt for å teste teknikker og råd for leserne våre, må vite – selv om skjønnhetsbloggeren vår hadde advart meg på forhånd.

– Å stikke fingrene i fryseren gir deg kun kalde fingre. Vær snill med deg selv og lakken din, og kjøp heller en god og quick-dry top coat, rådet Bjerkestrand meg.

Resultat: Bjerkestrand hadde både rett og feil. Jeg rakk å bli overraskende lite kald på fingeren, som antageligvis er helt avhengig av hva slags fryser man har, og klarte å holde ut hele tidsløpet uten problem.

Men til gjengjeld ble ikke neglelakken videre tørr heller, faktisk ikke i det hele tatt og fingeravtrykket lagde et fint lite hull i tillegg til merket. Ikke verdt tiden vår, med andre ord.

Les også: Få neglelakken til å holde lenge

Hvordan få neglelakk til å tørke fortFRYSEREN: Å putte fingeren i fryseren var ikke så ubehagelig som jeg først hadde trodd, man rekker ikke å bli så veldig kald på rett over minuttet. Men det rekker dessverre ikke neglelakken heller, som fikk testens mest synlige fingeravtrykk. Foto: Tove Eggen

Konklusjon: vær tålmodig

Etter å ha testet disse fem merkelige kjerringrådene for å få neglelakken til å tørke fortere, er det vel egentlig bare én ting jeg virkelig anbefaler: å smøre seg med tålmodighet.

Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men som Forbergskog sier så vil en lakk som bruker lengre tid på å tørke ofte holde seg penere lengre.

Trykkluftssprayen fungerte overraskende bra. Hvis du har en liggende, så er det absolutt verdt et forsøk. Men jeg tok en siste test med et tykkere lag, og da fungerte den ikke like bra. Så nøkkelen er uansett å legge lakken med tynne strøk.

Tips oss!

Har du noen morsomme tips for hvordan neglelakker kan tørke fortere, eller andre skjønnhetskjerringråd du har lyst at vi skal teste for dere?

I så fall er det bare å rope ut i kommentarfeltet under her – vi er med på det meste!

Les også: Gjennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag

Hvordan få neglelakk til å tørke fortFERDIGLAGDE HJELPEMIDLER: 1. Design Cuticle Treatment fra TL Design, kr 119. 2. Dry-fast Top Coat fra Seche Vite, kr 139. 3. Hydrating Cuticle Therapy fra TL Design, kr 145. 4. Freeze fra TL Design, kr 129. Foto: produsenten

Les også:

Gule negler kan faktisk reddes

Vi har testet neglelakker – sjekk ut vinneren

Skjønnhetstabbene som kan koste deg jobben

Saken er opprinnelig skrevet for Kamille og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus