Meny

Permanent anger

Vi tatoverer oss - og angrer - som aldri før

LASER: For å bli kvitt sin «tribal»- tatovering på korsryggen, legger Linda (26) seg under laseren. Apparatet styres med stø hånd av sykepleier Marcus Nøstdahl ved Eraze, en klinikk som tilbyr laserfjerning av tatoveringer. Foto: Axel Sandberg

Vi tatoverer oss som aldri før – ikke minst når vi er på ferie. Dessverre er det mange som angrer etterpå.

Midt i lokalene til Lucky 7 Tattoos ligger et par kunder godt tilbakelent i tatoveringsstolene. De nyter tilsynelatende solgløttene fra høye vinduer vendt mot bakgården, mens nålene danser over huden deres.

Men ikke alle kommer hit for å få tatoveringer. Noen kommer også for å fjerne dem.

– Folk med spontane ferietatoveringer som de angrer på, har vi innom hele tiden, forteller tatovør Per-Erik «Pero» Dahlman, som driver studioet et steinkast fra Karl Johan i Oslo sentrum.

Det går i dempet rock, Sisters of Mercy, på anlegget. Gamle fotografier av seilbåter og tattoo-kunst pryder veggene. Det eneste som bryter med den nærmest meditative stemningen, er vissheten om at personene som ligger der uten å foretrekke en mine, blir truffet av opptil 190 nålestikk i sekundet.

Les også: Denne tatoveringen fikk Naomi deportert fra Sri Lanka

Mange misfornøyd

Smerteterskelen er kanskje høy på våre breddegrader, for i dag er én av fire unge under 30 år tatovert, ifølge en undersøkelse foretatt av InFact. En nokså dramatisk økning tatt i betraktning at andelen tatoverte over 30 år er «kun» ti prosent.

Undersøkelsen viser også at hver fjerde angrer. Erkeeksempelet er ungdom på heisatur.

– Du vet, «nordmann i Syden»-historien: Etter noen øl i sola virker det som en kjempegod idé å få seg et hjerte med navnet til kjæresten på armen. Å tatovere seg på måfå er aldri lurt. Språkforskjeller og det at noen studioer driver i «fabrikk»-stil, med høy fart og standardiserte tegninger, gjør at mange blir misfornøyd, forteller Pero.

Les også: Tatoveringer som varer evig

Dekk med blekk

Såkalte «cover-ups» – nye, stiligere tatoveringer som dekker gamle, uønskede – er en del av hverdagen på ethvert tatoveringsstudio. Men selv om statistikken tilsier at kundestrømmen er stigende, er ikke Pero udelt positiv til utviklingen. 15 år som profesjonell tatovør har lært ham at en del mennesker rett og slett ikke burde vært tatovert.

– Jeg pleier å si at hvis du er usikker på om du vil tatovere deg, ikke gjør det. Vi har som policy at vi ber potensielle kunder som er innom og forhører seg, om å komme tilbake igjen etter noen dager eller uker før vi går videre, sier han.

Det er de unge som oftest angrer, mener han. Favorittband eller kjærester er sjelden like evigvarende som tatoveringer. Og tatoveringsmotene svinger, plutselig er din tattoo helt “ut».

Fjern med laser

Noen angrer allerede på vei ut av tatoveringssalongen, og vil bare ha den vekk! Eraze, en klinikk som tilbyr fjerning av tatoveringer med det siste innen amerikansk laserteknologi, såkalt PicoSure, får mange henvendelser fra fortvilte ungdommer.

– Noen ringer oss bare dager etter at de er blitt tatovert – kanskje vedkommende var i Spania med gjengen og alle spontant gikk inn på et tatoveringsstudio. For andre handler det om at de er i en ny livsfase, for eksempel at de stifter familie eller tenker karriere. Det finnes også de som har vonde følelser knyttet til tatovering fordi det representerer en dårlig periode i livet, forteller sykepleier Marcus Nøstdahl ved Eraze.

– Var i veien

Han tar imot Linda (26), som oppdaget Eraze på nettet og er inne til sin andre behandling av totalt fire til seks. Hun har med seg venninnen Christina (25).

– Jeg ønsket meg en leeenge, og på den tiden var såkalte “tribals» veldig på moten. Faren min sa jeg kom til å angre, noe jeg selvfølgelig bare fnyste av, ler Linda, som tatoverte seg som 18-åring.

– Men en dag så jeg meg i speilet og tenkte at den ikke var særlig stilig lenger. Den var på en måte i veien, forklarer hun.

Christina skal fjerne en liten stjerne fra underarmen.

– Mest på grunn av den synlige plasseringen. Jeg angret med en gang jeg kom hjem fra tatovøren. Men jeg vurderer faktisk ny tatovering et mer egnet sted på kroppen, forklarer Christina.

Les også: Blekk, håp og kjærlighet

Vil overraske faren

Linda tar på seg beskyttende briller og legger seg på benken mens sykepleieren kjøler ned korsryggen med en luftslange. Han sikter med laseren, følger omrisset av tatoveringen, og noen få minutter senere er det over. For denne gang. Neste time er om en måneds tid. Det er ikke helt smertefritt – omtrent som å bli tatovert, ifølge Linda og Christina. De er imidlertid ikke i tvil om at behandlingen er verdt både ubehaget, tiden det tar og tusenlappene de må ut med.

– Kanskje jeg skal overraske pappa på bursdagen hans ved å innrømme at han hadde rett, og så vise ham at den er borte, sier Linda.

Advarer mot ferietatovering

Det er ikke bare det visuelle resultatet som gjør at noen angrer etter å ha tatovert seg i ferien. Tatovering gir økt risiko for både infeksjoner og smitte.

– Jeg prøver å fraråde alle som skal ut å reise å ta tatoveringer. Å få seg en dårlig frisyre er én ting, en tatovering er noe helt annet, sier lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Infeksjoner er den vanligste helsefaren forbundet med tatovering.

– Alle har bakterier på huden som er helt ufarlige så lenge de er på utsiden på kroppen, men som kan komme inn i vevet under tatovering og gi akutte infeksjoner. I tillegg ser man eksempler på tatoverte som blir smittet på grunn av urene nåler og fargeampuller som brukes flere ganger, sier Hasle.

Hepatitt B og C, og kanskje også hiv, kan overføres på denne måten.

– Det finnes også stoffer i selve blekket som hos noen kan fremkalle alvorlige allergiske reaksjoner, legger han til.

Nylig skrev The New England Journal of Medicine at visse typer tatoveringsblekk også kan inneholde såkalte mykobakterier, som kan føre til alvorlige sykdommer. I tillegg er det en risiko for å ta med seg hjem MRSA (antibiotikaresistente gule stafylokokker) som er nokså utbredt i deler av Europa og USA, men sjelden forekommer i Norden.

Tatovør Per-Erik “Pero» Dahlman, ved Lucky 7 Tattoos, er enig med legen i at man skal være ekstra på vakt utenfor Norden, men at hans inntrykk er at de fleste tatovører rundt om i verden holder høy standard.

– Riktig nok er de som oftest ikke underlagt like strenge forskrifter og godkjenninger som tatoveringsstudioer i Norge. Men nesten alt av tatoveringsutstyr som brukes nå til dags er engangsutstyr, hvilket selvfølgelig minimerer risikoen betraktelig. Men bruk hodet – og magefølelsen! I India er det for eksempel ikke uvanlig at tatovører sitter bokstavelig talt på gata. Ikke finn på å ta tatovering under slike forhold, sier Dahlman.

Slik fungerer laserfjerning

  • Fra naturens side angriper hvite blodceller pigmentet i en tatovering konstant, og derfor falmer tatoveringer over tid. Laserbehandling fremskynder denne prosessen.
  • Ved å skyte laserstråler mot tatoveringen, pulveriseres fargen i veldig små biter. Dette gjør jobben til de hvite blodcellene mer overkommelig, og det går mye raskere for kroppen å kvitte seg med de fremmede fargestoffene.
  • Lasere til tatoveringsfjerning kom mot slutten av 1970-tallet. Men prosessen var svært kostbar, langvarig og ga vekslende resultater. Teknologien er blitt bedre, raskere og billigere med årene. En ny type laser – PicoSure – som pulserer 1000 ganger raskere enn tidligere lasere, skal fremskynde prosessen ytterligere.

Noen tattoo-termer

  • Cover-up: En tatovering tegnet oppå en annen for å skjule den.
  • Sleeve: En tatoveringen som dekker hele armen.
  • Tribal: Et tatovert mønster løst inspirert av ulike stammetegn og symboler.
  • Kinesiske tegn: En tatovering med utgangspunkt i det kinesiske alfabetet.
  • Body suit: Tatovering som dekker hele eller store deler av kroppen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 SV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Greta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken
Siste nytt
09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17Verden5.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30VerdenTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkSV vil løfte togturistenes krav til Stortinget06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30NorgeFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26NorgePrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30NorgeIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenGreta Thunbergs seiltur til New York får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus