Ull er gull

ULLFRELST: Etnolog og forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp (til venstre) og forfatter og journalist Tone Skårdal Tobiassen har skrevet boka «Ren ull». Selv kler de seg helst i strikkede eller heklede ullplagg. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

«Smarte» tekstiler kan faktisk være smarte, men ingenting slår ull. Det mener i hvert fall forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp og forfatter Tone Skårdal Tobiasson.

Lag på lag:

Nils Bloch-Hoell, utstyrsekspert i Den Norske Turistforening (DNT), har testet klær i en rekke ulike materialer og stoffblandinger. Han har kommet frem til ull ofte er best, men at andre stoffer også kan ha gode kvaliteter.

– Ren ull, samt ullblandinger med mye ull, isolerer godt fordi materialet inneholder mye luft og transporterer vekk fukt. Ull frastøter dessuten skitt, som i de fleste tilfeller betyr svette. Egenskapene i såkalt superundertøy eller kunststoffer, for eksempel laget i polyester, blir derimot svekket når plagget blir skittent eller fylt med svette. Og mens syntetisk superundertøy raskt begynner å lukte vondt, holder ulla seg nærmest luktfri i flere dager. Det er bare å henge den til lufting, sier han.

Han anbefaler to lag med ull; tynn glatt ull eller netting innerst og tettvevd utenpå. Har man behov for mer isolasjon, bør det tredje laget være en tynn ullgenser eller en fleecegenser, mens det ytterste enten kan være skalljakke eller anorakk.

– Bergans og Norrøna har eksempelvis hver sin anorakk som består av 60-80 prosent bomull og 20-40 prosent polyester. Bomull er bra, men etter min mening bare som ytterste plagg. Ellers avhenger naturligvis klesbruk og antall lag mye av været og hva du skal gjøre utendørs. Skal du trene, gå en lengre tur eller leke ute med barna, kommer man ikke utenom ull i årstiden vi går inn i nå, mener Bloch-Hoell, som nå holder på med en DNT-test av vinterullundertøy.


Polfarere i ullundertøy

Fridtjof Nansen var en ullelsker, fremkommer det av en artikkel han skrev i Bergens Aftenblad i 1883. Polfareren konkluderte blant annet med at ulla «absolut var at foretrække». Han mente ull var mye varmere enn datidens konkurrenter, lin og bomull, og at man med ulltøy trengte færre lag med klær.

«Klæd dig så i hel uld om dagen, forvis fra din person alle ikke uldne stoffer, gjør klæsdragten så enkel og hensigtsmæssig som mulig, husk at dens største øyimed er at beskytte og varme legemet», skrev han.

Også moderne eventyrmenn bruker ull, gjerne innerst til kroppen.

– Jeg er glad i ull, og da særlig de tynne, luftige og lettvevde ullplaggene. Jeg vet at andre ekspedisjonsfolk klarer seg med klær i andre stoffer, men jeg har i hvert fall kommet frem til at ull fungerer bra når det er kaldt, sier Erling Kagge, som blant annet har besteget Mount Everest og gått alene til både Nordpolen og Sydpolen.

De selverklærte «ulldottene» står bak den ferske boka «Ren ull», som er en hyllest til sauen, dens hår og det vi bruker det til.

Ull er naturlig, mykt og trenger ikke å vaskes så ofte. Det tar ikke til seg lukt så lett. Det er lett og luftig. Det er vanskelig å antenne (om du skulle være uheldig å komme nær flammer med ullkofta di). I tillegg til å isolere godt mot kulde, er ull kjølende når det er varmt ute. Det er slitesterkt. Og du kan ha et ullplagg livet ut.

Dette er noen av de viktigste fordelene med ull, ifølge Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), og Tone Skårdal Tobiasson, forfatter og journalist.

– Som fiber er ull rett og slett et av naturens mirakler. Og saueull egner seg veldig godt til å lage klær av, sier Tobiasson.

Les også: Her finner du tilbudene

Norsk holdbarhet

De trekker fram to eldgamle eksempler på ullas holdbarhet. Det ene smeltet fram fra en isbre, og befinner seg i dag på Norsk Fjellmuseum i Lom. Det andre ble funnet blant skrot på en gård i Hedmark, men henger nå på Kunstindustrimuseet i Oslo.

– For to år siden ble det oppdaget en cirka 1700 år gammel ulltunika som hadde smeltet fram fra en isbre i Breheimen nasjonalpark i Oppland. At ulla fortsatt er intakt og fin, er et bevis på holdbarheten. Det samme gjelder Baldisholteppet, et billedvevteppe i ull laget på 1100-tallet. Dets historie er forresten helt utrolig, fastslår forfatterne.

I Norge har vi laget klær av saueull i tusener av år. Ull har vært viktig for at mennesker har kunnet overleve så langt nord i den kalde årstiden. I dag er ull en del av motebildet, både på catwalken og i form av designerputer og -pledd i sofaen. Vi trener og går på turer i ullklær. De er et ekstra «pelslag» som 83 prosent av nordmenn tar på oss når vi ikke vil fryse utomhus, ifølge en SIFO-undersøkelse.

– En av de spesielle egenskapene til ull er at den er temperaturregulerende. Den holder varmen selv om den blir våt. Før i tiden brukte fiskerne å dyppe ullvottene sine i sjøen før de tok dem på seg for å holde fingrene varme, sier Tobiasson.

Les også: Derfor ser du tjukk ut

Myk eller kløende

Hva er da så de negative egenskapene til ull?

– Noen synes at ull klør. Da kan det være lurt å bruke klær laget av den svært myke ulla fra merinosauene. Men husk at myk ull ikke er like slitesterk som vanlig, norsk ull. Ellers er det en kjent sak at ull ikke er vindtett og vanntett, og ullklær passer derfor ikke så godt som ytterste plagg når det regner eller er mye vind, sier Ingun Grimstad Klepp.

Ellers liker møll ull godt. Møllangrep på ullklær kan hindres ved at man legger klærne i en kommodeskuff sammen med sedertre eller pors.

Les også: Advarer mot å tørke klær inne

Flekker kan være vanskelig å få bort fra ull, fordi ull ikke tåler blekemidler. Enzymene i vanlig vaskemiddel kan nemlig skade ullfibrene, og derfor bør man vaske med ullvaskemiddel som Milo. Og det er forresten ikke høy varme som får ull til å krympe, men raske bevegelser når ullklær sentrifugeres.

– Alt i alt er likevel ull det klarte beste valget. Det er ikke uten grunn at man med syntetiske superstoffer prøver å etterligne egenskapene fra saueull eller andre ulldyr. Men ullen har vi jo fra før, understreker Klepp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23 Store opptøyer i Libanon03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia
Siste nytt
05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad04:40NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi04:23VerdenStore opptøyer i Libanon03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus