Godlukt, parfyme og deodorant:

Så mye godlukt er nok, gutter

HVOR MYE PARFYME BRUKER DU? - Å bruke så mye parfyme at alle merker det før du kommer inn rommet, er litt som å gi bort sluttpoenget før du har fortalt vitsen, sier ekspertene. Og det vil du vel unngå? Foto: Thinkstock.com
HVOR MYE PARFYME BRUKER DU? - Å bruke så mye parfyme at alle merker det før du kommer inn rommet, er litt som å gi bort sluttpoenget før du har fortalt vitsen, sier ekspertene. Og det vil du vel unngå? Foto: Thinkstock.com

Du kjenner det nemlig ikke selv.

Parfyme:
  • Ordet parfyme kommer fra det franske «parfum», som betyr «godlukt».
  • Parfyme er en blanding av velluktende eteriske oljer og/eller aromatiske dufter, løsningsmidler som benyttes for å gi menneskekroppen, dyr, objekter og oppholdsrom en «en behagelig duft».
  • De velluktende kjemiske sammensetningene eller forbindelsene som utgjør parfyme kan bli fremstilt syntetisk eller ekstraktet fra dyre- og plantekilder.

(Kilde: Wikipedia)


Et kjent tips:

Har du sett dama spraye parfyme på håndleddene og i nakken? Det kan du også gjøre.

– Parfyme bør påføres på pulspunktene, eller der du er varm. Knehasene og hårfestet er fine steder. Her vil du utvikle mer varme, og dermed gjøre duften mer spennende, sier Kristin Charlotte de Glasenapp, klinikksjef ved Beth´s MediSpa.

En vanlig tabbe her er å gni håndleddene mot hverandre etter påføring. Det vil nemlig resultere i at du knuser og overoppheter duftmolekylene slik at duften ikke får utvikle seg på riktig måte. Spray og la den være i fred.


Dette mener jentene:

Vi saumfarte et par nettforum for å finne frem til jentenes meninger. Her er et par av dem:

– Synes menn som lukter naturlig er aller best, så lenge de er hygienisk selvfølgelig.

– Ingenting er verre enn menn som lukter skikkelig, skikkelig mye, samme hvor godt de lukter.

– Parfyme skal ikke brukes i store mengder. Om noen greier å lukte deg når du er mer enn to meter unna, har du brukt for mye.

– Altfor mange menn bruker altfor mye parfyme. Det skal anes at du har på parfyme, ikke stinke!

– Vel, jeg elsker å lukte på samboeren min når han har litt parfyme på seg. Skal ikke lukte det på avstand, men en klem og så et hint av godlukt er bra!

Det er et velkjent scenario for de fleste jenter. Du sitter på bussen en tidlig morgen. Helt i din egen verden.

Plutselig dumper en fyr ned i setet ved siden av deg. Og du tar deg selv i å gispe etter pusten. Men av alle de gale grunnene...

– Unge menn blant verstingene

Fyren oser nemlig parfyme lang vei. Men ikke på den tiltrekkende, fine mannemåten. Han her har virkelig badet i godlukt før han gikk ut døren.

Jeg er helt enig. Mange menn, spesielt unge menn, er blant verstingene på utslippsfronten, konstaterer Bjørn Brochmann, fast parfymespaltist i D2.

– Det er vel en slags «mye er mer»-logikk. Hvis du ser på reklamefilmer rettet mot menn, viser de jo ofte en fyr som ser ut som han høytrykkspyler overkroppen med deo. Det kan være her det kommer fra - jo mer godlukt, dess sterkere damemagnetisme.

Les også: Dette er de beste deodorantene

«Axe-effekten»

Ja, for du husker kanskje et par av de nokså ikoniske Axe-reklamene? Eller den såkalte «Axe-effekten?». La oss friske opp minnet ditt litt.

Handlingen er nemlig såre enkel; Én velduftende mann (gjerne sprayet så heftig at huden hans glinser), og en drøss med damer på slep. Og budskapet? «Spray More. Get More».

Så enkelt er det imidlertid ikke. Derfor bestemte vi for å høre med ekspertene hvor mye godlukt som egentlig er nok. Både for deres egen del, gutta. Og alle andre rundt dere.

Les også: Disse ingrediensene gjør deg vakrere

Her skal du påføre parfyme

Det er et kjent faktum, men lett å glemme; Det er nemlig veldig vanskelig, ja, nesten umulig, å kjenne hvor mye du selv lukter.

– På samme måte som en søppelkjører etterhvert blir immun mot søppellukta, venner du deg til en parfyme du bruker fast. Du opplever at den lukter svakere, og dermed tar du på mer. Før du vet ordet av det er du i en ond duftspiral, sier Brochmann.

Les også: De Grønne vil stanse taxfreesalget på flyplassene

Han tipser deg derfor om særlig to gode tommelfingerregler når det kommer til påføring av parfyme.

– Den ene er at du bruker den mengden du syntes var passe første gangen du brukte produktet, og aldri øker. Jeg anbefaler å spraye oversiden av underarmene og/eller brystkassa. Da trenger du ikke bruke så mye, fordi kombinasjonen hud og hår er gunstig for både varigheten og spredningen av parfymen, sier Brochmann og fortsetter:

– En annen ting du bør huske er at herreparfymer generelt er skrudd opp på et litt høyere volum - det kan ha noe med at menn forventer å få «mye for penga», litt som om det var fyrverkeri til nyttårsaften eller bil med bra motor.

Les også: Gjennomsnittskvinnen smører 515 kjemikalier på huden hver dag

Så mye godlukt er nok, guttaEN MISVISENDE REKLAME?: Ta for eksempel den ikoniske Axe-reklamen der damer (gjerne iført bikini) løper land og strand, helst i flokk, fordi de lukter en mann i det fjerne som sprayer seg med godlukt. Vel, det funker ikke akkurat sånn i virkeligheten... Foto: Printscreen YouTube

– Ikke spray parfyme på klærne

Alternativt kan du vurdere å bytte parfyme. Det forteller Kristin Charlotte de Glasenapp, klinikksjef ved Beth's MediSpa.

– Står du på badet en morgen og sprayer parfyme mer enn to steder, er tiden inne for å skifte duft. Og gutta, gjør oss en tjeneste. Ikke spray på klærne. Duft binder seg ikke til kjemiske materialer, og lukten vil bare bli skarp og syntetisk. Det er ofte dette vi kjenner når vi sitter ved siden av deg på bussen en tidlig morgen, sier de Glasenapp.

Skulle du likevel kjenne at duften forsvinner raskt i løpet av dagen, kan du vurdere å bytte fra en Eau de Toilette (EDT) til en Eau de Parfume (EDP).

– Du vil trenge mindre duft, i tillegg til at den vil vare lengre. Det er fordi Eu de Perfume inneholder en mer konsentrerte og naturlige essenser som lukter bedre, sier de Glasenapp.

Les også: Sjekk om du har sensitiv hud

Deo med lukt

Men det er riktignok ikke bare parfyme gutta påfører for å lukte godt. Også deodorant er et hyppig brukt produkt som en del av det daglige herrestellet.

– Parfymert deodorant synes jeg egentlig er en dårlig idé. Det blir som skodeo i joggeskoene, eller luftfrisker på do - det lukter kanskje mindre ille, men det blir jo aldri godt. Dessuten mister du muligheten til å variere parfymer - det virker litt schizofrent om du lukter Axe under armene og Dolce&Gabbana på resten av kroppen, sier Brochmann.

Les også: Aldri mer flau lukt etter dobesøk

De Glasenapp sier seg enig:

Den perfekte mannen har deo-stick og parfyme i samme serie. På denne måten behøver han mindre av hver av luktene, samt at duftene ikke kollidere med hverandre.

Så mye godlukt er nok, guttaPARFYMERT DEODORANT: Ekspertene mener den perfekte mannen har deo-stick og parfyme i samme serie. Det er likevel viktig at du klargjør overfor deg selv hvorfor du tar i bruk en deodorant. Er du kun ute etter god lukt? Eller er det viktig for deg at produktet også har en antiperspirerende effekt? Det er nemlig ikke alle deo-sticks som kan love begge deler. Foto: Thinkstock.com

Hvorfor deo?

Det er også slik at ikke alle deodoranter og deo-sticks fungerer som antiperspiranter - altså som reduserer selve svettesondringen, kamuflerer svettelukt og dufter parfymert.

Finn derfor ut hva du vil at deodoranten skal gjøre for deg. Er det kun god lukt du er ute etter?

Eller bruker du en deodorant for å redusere svettelukten? Da bør du i så fall gå for et antiperspirerende produkt.

Les også: Slik blir du kvitt deodorantflekker på klærne

– Et slikt produkt vil du kjenne igjen ved at det som regel inneholder det vanlige virkestoffet aluminiumsalter: aluminiumklorid og aluminiumklorhydrat, sier Ingrid Fallet, fagsjef i ACO Hud Norge og fortsetter.

Dette produktet vil videre redusere svettemengden, og dermed også lukten. Sjekk alltid ingredienslisten, og klargjør overfor deg selv hva du vil at deo-sticken skal gjøre for deg.

Ikke bruk parfyme for å redusere svettelukten

Ifølge nettsiden WikiHow er det viktig å huske på at dersom du sliter med svettelukt, bør du unngå å spraye parfyme i de mest utsatte områdene - som nettopp under armene.

– Det kan faktisk resultere i at du gjør vondt verre fordi mindre attraktive lukter ikke mikses bra med duften av parfyme, skriver nettsiden.

Les også:

Så ofte bør du trimme kroppshårene

Denne mannen ville vi snudd oss etter på gata

Slik vil kjæresten at du skal kle deg

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:29 Weinstein brakt til sykehus etter dommen10:29 Regnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28 Svenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause
Siste nytt
10:29KulturWeinstein brakt til sykehus etter dommen10:29VerdenRegnet fortsetter i et stadig mer oversvømt Jakarta10:28KulturSvenske myndigheter krever at Kina slipper fri dømt forlegger10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs åpnet med oppgang – men faller09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28VerdenVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59KulturSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39PengerSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50Reise1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43KulturWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: Katastrofen skjer foran øynene våre20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56KulturHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus