Meny

Tørking av klær

Tips til utendørstørking av klær

UTENDØRS KLESTØRK: Benytt mulighetene så ofte du kan til å tørke klærne utendørs. Det gir dem en helt spesiell lukt, og det sparer miljøet. © FOTO: Alexander Berg jr.

Har du mulighet, tørk klærne dine utendørs!

Klestørk er en kontinuerlig aktivitet. Den tar aldri sommerferie. Desverre.

Men bruk sommeren og det gode været til å gi klestørkingen en ny dimensjon. For har du kjent lukten av soltørkede klær. Den som har smøget seg inn i klærne dine etter at du har latt dem henge ute og tørkes av sol og vind.

Ikke? Da må du bare prøve det. Å legge seg i soltørket sengetøy er som å kjenne en mild sommerbris full av dufter stryke over kroppen. Og så unngår du fruktproblematikken ved innendørstørking.

- Det er mange som elsker den spesielle, friske luften som klærne får av å henge ute, sier forsker ved Statens senter for forbruksforskning (SIFO), Ingun Klepp, til klikk.no.

Og slik den amerikanske bloggeren Simple Mom beskriver det, så får det også et element av personlig glede.

«Jeg er ikke sikker på hva det egentlig er, men i disse varme sommermånedene elsker jeg å henge klærene til tørk, se at de flagrer i vinden og oppleve solens refleksjoner i det hvite tøyet», skriver hun.

Les også: Slik unngår du at bakteriene vokser i klesvasken

Tørker på en liten time

Vi har forsøkt det selv og et laken tørker på knappe timen om det får henge i sommersolen med en lett bris strykende gjennom det. Bedre kan det ikke bli. Inneklimaet ditt slipper å fylles med vanndamp. Og pleier du vanligvis å bruke tørketrommel, sparer du en god del kroner også. Danske bolius.dk mener at det på årsbasis er 1500 kroner å spare for en familie på fire ved å bruke tørkesnoren i stedet for trommelen.

«Og det er enkelt, fordi tøyet kan tørkes utendørs de fleste dager i året», skriver de . Ja, selv i kuldegrader om du har god tid.

Les også: De har seks barn, og full kontroll på klesvasken

Mange fordeler ved å la vasken tørke ute

Ifølge nettstedet wikihow.com er det en rekke fordeler ved å henge vasken til tørk ute. Vi har allerede nevnt lukteffekten. I tillegg er ifølge nettstedet solstrålene et perfekt våpen mot bakterier og andre uhumskheter i tøyet.

Klærne har det også bedre, rent holdbarhetsmessig, av å tørke ute i stedet for å surre rundt i for eksempel en trommel.

«Klærne dine varer lenger dess mer de holdes unna tørketrommelen. Tørking på snor er også bedre for plagg med trykk på», skriver nettstedet.

De fleste opplever det kanskje ikke som et problem, men innendørs tørking av klær produserer fuktighet som kan være en utfordring for inneklimaet ditt.

Av de litt mer prosaiske fordelene ved utendørstørking nevner wikihow at det er fin trening å henge opp klær på en snor.

«Kanskje du rett og slett opplever å bli støl i armene», skriver de.

«Og så legger du bedre merke til soldagene, fordi disse er vaskedagene dine», supplerer wikihow.

Les også: Dette redder klærne dine i ferien

Finn en egnet plass til klestørken

Utendørs tørking av klærene er avhengig av et egnet sted å plassere snoren eller stativet. Bolius.dk tipser deg om å velge en plassering hvor stativet eller snoren hverken forstyrrer din egen eller naboens utsikt.

I noen boligsameier eller borettslag kan det være slik at klestørk er forbudt på balkongen eller terrassen, så sjekk reglene der du du bor.

«Du bør også velge en plassering som gjør det enkelt for deg å henge opp tøyet», tilføyer de.

Og dersom du har en plass i hagen med god trekk, bør du plassere stativet der, for ifølge bolius.dk gjør det at vasken tørker fortere.

Unngå sterk sol

Et paradoks i hyllesten av sol- og vindtørking av klær, er advarselen om å unngå for sterk direktesol over lengre tid.

«Dette kan bleke sterke farger», skriver bolius.dk, som også tipser deg om å unngå plassering under trær, fordi dette kan føre til dryss på tøyet.

- Derfor bør man unngå å henge ut klær man er spesielt redd for, sier Ingun Klepp.

- Generelt skal man ikke la klærne henge lenger til tørk ute enn nødvendig, fordi solen har en blekende effekt på stoffet.

Ikke for allergikere

Men selv de mest miljøvennlige tørkemetoder kan ha sine ulemper, så også denne.

- Vi anbefaler alle som har plager med pollen om å droppe utendørs tørking av klær og tekstiler i den verste pollensesongen, forteller kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet, Bo Gleditsch, til klikk.no.

- Pollenkornene fester seg til tøyet, blir tatt med inn og kommer så i kontakt med huden.

Siden pollenallergien er varierende for den enkelte, vil det også bety at man likevel kan henge klærne sine ute i visse perioder av året.

- En som er allergisk mot burot, for eksempel, vil jo kunne henge vasken sin ute helt frem til midten av juli, sier Gleditsch.

- Ikke over balkongkanten

I forskningsrapporten «Fra rent til nyvasket» har Grimstad Klepp tatt for seg de sosiale og kulturelle faktorene ved klesvask, og blant annet det å tørke vasken sin utendørs.

- Det er tre forhold som går igjen når man leser borettslagsregler, og det er husbråk, dyrehold og klestørk, forteller hun.

- Det er veldig interessant at det er knyttet så mye oppmerksomhet til klesvask- og tørk. Blant annet finner man regler som sier at klestørken ikke må stikke over kanten på balkongen. Og jo mer intime klærene er, dess verre er det.

Særlig er det tørking på søndager som opptar borettslagenes regelmakere. «Så har vi to regler for god folkeskikk: Tøy må ikke henge til tørk ute på søndagen. Klyper bør ikke bli hengende på snorene når tøyet er tatt inn», skriver Grimstad Klepp blant annet i rapporten, med henvisning til boken Cappelens heimkunnskap.

Hun forklarer dette blant annet med det tradisjonelt tydelige skillet mellom arbeid og fritid, og tøytørking ble oppfattet som arbeid. Av samme grunn skulle klærne ikke henge til tørk på boligens forside, fordi denne skulle være en arbeidsfri sone.

Les også: Slik tørker du tøyet raskere

Klestørk som en liturgisk handling

Opplever du at det å henge opp klær til tørk er et ork du prøver å gjøre deg ferdig med så fort som mulig? Simple Mom har et annet syn på det.

Hun påstår det gir henne en genuin glede å henge opp klær til tørk. Litt sakralt også, slik hun beskriver det.

«Det handler om å ha noen få minutter for seg selv og sine tanker. Det er en av disse daglige handlingene, nærmest liturgiske, som for meg er en enkel gest til min familie. Jeg liker å be for hver persons klesplagg som jeg henger opp», skriver hun.

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Les mer fra Klikk.no:

Denne gjør rent for bare tre kroner

Sjekk om du vasker for mye

Slik vasker du dundynen

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus