Det beste tipset mot lo:Legg genseren i fryseren

UNNGÅ LO: De pusete plaggene loer, sånn er det bare. Men det finnes et par triks du kan ty til for å unngå å få småhårene overalt. Foto: Kristin Edvardsen
UNNGÅ LO: De pusete plaggene loer, sånn er det bare. Men det finnes et par triks du kan ty til for å unngå å få småhårene overalt. Foto: Kristin Edvardsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes noen kjappe triks du kan gjøre for å unngå at genseren din loer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Andre nyttige tips mot loing:
  • For å forebygge lo er det viktig å behandle ull skånsomt, særlig under vask. Det er viktig å lese vaskeinstruksjonene nøye. Ull kan loe, og i verste fall krympe, hvis den får hard behandling.
  • Ull må vaskes separat på ullprogram, med lav eller ingen sentrifugering.
  • Vask ullplagg på vrangen. Dette vil hjelpe til med å beskytte overflaten mot slitasje. Det anbefales også at du bruker vaskemiddel uten enzymer og blekemiddel for våre ullprodukter.
  • Det kan også være greit å merke seg at ull har antibakterielle egenskaper. Dette vil redusere behovet for hyppig vask, slik at du kan med fordel bare kan lufte plagget etter bruk.
  • Får du nupper i plagget, kan disse fjernes for hånd, eventuelt varsomt med en kam. Det finnes også maskiner som fjerner nupper og lo relativt effektivt.

(Kilde: Bettina Johnsen i Pierre Robert)

Mange har et slags hat-elsk-forhold til den fluffy pusegenseren. Den er komfortabel, myk og chic - men kan også være et sant mareritt å ha på seg.

For du har helt sikkert opplevd at den mørke jeansen din - og alt annet du kommer borti - blir dekket av lyse, pusete hår?

Løsningen er ofte at den kosete genseren blir liggende i klesskapet. Men det finnes en annen utvei - som ikke innebærer at du må ha en klesrulle med deg i vesken, uansett hvor du går!

Du skal nemlig legge genseren i fryseren!

Les også: Ti tips for å holde varmen

Ifølge nettstedet eHow er dette trikset en effektiv måte å unngå at genseren din loer på - og da spesielt angoraplagg.

Når angora blir utsatt for kulde, vil nemlig fibrene i genseren hekte seg sammen, noe som igjen vil forhindre loing, skriver nettstedet.

Dette gjør du

Legg genseren flatt. Gå deretter over med en klesrulle for å fjerne lo som allerede sitter løst. Snu så plagget, og gjør det samme på den andre siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brett genseren sammen i en plastpose, gjerne med en lynlås, og lukk den skikkelig - først og fremst for å unngå at genseren tar til seg andre lukter som finnes i fryseren.

La genseren ligge kaldt i minst tolv timer - og gjerne over natten.

Les også: Ull er ikke tull

Etter tining

Rist plagget godt én gang for å fjerne overflødige hår. Nå skal den hverken loe eller få det til å se ut som du eier tusen katter.

Ønsker du å få flere av genserene dine lo-frie, anbefales det at du putter disse i separate poser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TESTGENSEREN: Klikk Mote testet trikset for å se om det faktisk fungerte, og ble positivt overrasket over resultatet. Foto: Kristin Edvardsen TESTGENSEREN: Klikk Mote testet trikset for å se om det faktisk fungerte, og ble positivt overrasket over resultatet. Foto: Kristin Edvardsen

Har du en kløende ullgenser, kan også den få en omgang i fryseren; kløende ullgensere blir nemlig behagelige og myke igjen dersom de får ligge å fryse litt!

Legg gjerne plagget tilbake i fryseren når dagen er omme, og ta den frem igjen når du skal ha den på deg neste gang. Ikke nok med at den skal loe mindre, du skal også opplevde at den blir mindre statisk å ha på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nettstedet eHow skal trikset også fungere på merinoull og andre myke ulltyper.

Les også: Majorstubillen kan gjøre stor skade på ull og silke

Vi testet

Klikk Mote tok saken i egne hender for å prøve ut tipset.

Genseren vi testet hadde blandingsforholdet 70 prosent angora og 30 prosent polyester. Vi lot den ligge i fryseren i nøyaktig 12 timer.

Da vi tok den ut, var den selvfølgelig kjølig, men fortsatt myk og fluffy. Det tok kun et par minutter før den var romtemperert.

Genseren var ikke like statisk som tidligere, og stakk i tillegg mindre enn før - noe som absolutt var et pluss. Når det kom til loing, var dette noe redusert, men ikke helt borte.

Ifølge nettstedet eHow er den beste måten å unngå at angoraplagg loer på, ved å kjøpe et plagg av god kvalitet. Jo bedre kvalitet angoraplagget har, jo tettere er det vevd etter strikket, noe som gjør at en mindre del av stoffet vil falle av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik tørker du tøyet raskere

At test-genseren vår ikke besto av 100 prosent angora kan altså ha forårsaket at fryseren ikke reduserte absolutt all loing.

Fiberblandinger nupper lettere

Ifølge forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Kirsi Laitala, kan plagg med fiberblandinger lettere loe enn rene ullplagg.

FØR FRYSEREN: Genseren vi testet loet ekstremt mye før vi puttet den i fryseren. Dette ble redusert etter 12 timer i kulda, i tillegg til at plagget ble mindre statisk. Foto: Kristin Edvadsen FØR FRYSEREN: Genseren vi testet loet ekstremt mye før vi puttet den i fryseren. Dette ble redusert etter 12 timer i kulda, i tillegg til at plagget ble mindre statisk. Foto: Kristin Edvadsen

– Dette gjelder spesielt blandinger med ull og syntetiske fiber - som for eksempel angora og polyester. Også plagg med løs struktur får lettere nupper og loing enn plagg med tettere struktur - for eksempel myk, løststrikket materiale sammenlignet med tettvevet stoff, forteller Laitala.

Hun forklarer at fordi ull finnes i ulike kvaliteter, vil de fibertypene som er litt kortere eller tynnere, loe lettere enn de som er lengre og tykkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De har seks barn, og full kontroll på klesvasken

– For eksempel merino sammenlignet med norsk spelsau-ull. Men på den andre siden, de tynnere fibrene klør mindre, dersom brukeren er ømfintlig. Oftest nupper kamgarn-ull mindre enn gardegarn, men det er jo ikke lett å vite når man kjøper et plagg, sier Laitala.

– Et sammensatt problem

Bettina Johnsen, kommunikasjonsansvarlig hos klesmerket Pierre Robert, forteller at loing av ullplagg er et sammensatt problem.

– Generelt kan vi si at loing skjer som følge av at plagget slites mot en annen flate under bruk, og oppstår derfor gjerne under armene, langs siden, og på albuene, sier Johnsen.

Les også: Så lite kulde tåler ungene

Hva er din erfaring med lo?

Vi vil veldig gjerne høre fra deg! Har du forsøkt deg på dette trikset, eller har du noen andre gode tips mot lo? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!

Les også:

Slik vasker du dunjakken din

Du trenger ikke koster for å sminke deg

Her er ekspertenes beste skjønnhetstips!

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.