Meny

Slik kler du deg for jobbintervjuet

KJOLE: Kjolen fra Victoria Beckham passer nok ikke like bra til alle typer jobbintervjuer, så det er lurt å gjøre litt klesresearch før møtet. Høstkjolen er ett av klesforslagene fra motemagasinet Elle. (FOTO: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix)

Du er på jobbjakt, blir kalt inn til intervju og tenker at «jeg har det som trengs». Men kvalifikasjoner er ikke det eneste som teller.

Sjekkliste før intervjuet

* Unngå hodeplagg (med mindre det er av religiøs art).

* Ikke vis mye hud (unngå dyp utringning, kort topp og lignende).

* Ro ned tilbehøret så det ikke tar oppmerksomheten bort fra deg og det du sier.

* Sterk lukt (parfyme så vel som røyklukt) og overdreven sminke er uheldig.

* Dekk til tatoveringer som kan virke støtende på intervjueren.

* Er du mann, bør du la «moroslipset» med tegneseriemotiv ligge igjen hjemme.

* Har du skjegg, sørg for at det er veltrimmet og pent.

(Kilde: Monster)

– Man vil gjerne tro at utseendet ikke har noen betydning for om man får jobben, men faktum er at du ofte har blitt bedømt allerede før du har sagt et eneste ord, sier Sarah Ouakim, rekrutteringsfirmaet Monsters sjef i Norge.

Den engelske utgaven av magasinet Elle har plukket ut en rekke kjoler, skjørt, topper, jakker og bukser som kan egne seg til det første møtet ansikt til ansikt med en sjef. Fellesnevnerne er klassiske linjer, lite bar hud og få skrikende detaljer.

Les også: Så mye betyr førsteinntrykket

Kan være avgjørende

Og antrekket kan avgjøre om du får jobben, skal vi tro en spørreundersøkelse som ble gjort blant 2000 ledere med ansettelsesansvar i 2010.

Sjefene i spørreundersøkelsen mente dyp utringning, stram overdel og synlig BH var noe av det verste jobbsøkeren kunne møte opp i. Hele to tredeler sa at antrekket var en avgjørende faktor når de skulle ansette folk. En tredel svarte at de allerede halvannet minutt inn i intervjuet har bestemt seg for om de ønsker å ansette personen. Undersøkelsen ble gjort på vegne av den britiske butikkjeden TK Maxx.

Les også: Gode råd for voksne jobbsøkere

Ingen garanti

Ifølge norske karriererådgivere er det viktig at antrekket ikke overskygger deg, men viser at du er seriøs.

– På jobbintervju forventes det at du kler deg mer konservativt enn du gjør til hverdags. Så kle deg litt «opp». Men det er en fordel at klærne er komfortable, slik at du slapper av, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Stine Talseth i Adecco.

Men kommer du dassende i veldig avslappet stil, kan du risikere at arbeidsgiveren tror du tar lett på jobbintervjuet – og jobben. Talseths råd er å gå for den mest konservative utgaven av deg selv. Flere klesråd og andre tips til intervjuet finnes på bloggen gratispafyll.no.

Blant Elles intervjufavoritter er en grønn høstkjole fra Victoria Beckham og en topp med enkelt snitt fra Marni. Klær som passer inn i motemagasinets angivelige suksessoppskrift, finner du også i de vanligere kjedebutikkene. Men kleskoden avhenger av både arbeidsplass og yrke, så det lønner seg å gjøre en kleskodesjekk før du trapper opp på intervju.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært