Meny

Birøktere på moten

SUMMENDE SHOW: Dronningbier, honningmotiver og birøkterhatter var gjennomgangstemaet på Alexander McQueens visning av vårmoten for 2013. (FOTO: Giovanni Giannoni / WWD)
Hvem skulle trodd at birøkterens beskyttelseshatt skulle inspirere en av verdens mest bejublede motedesignere? Nå har det altså skjedd.

Motehuset Alexander McQueens visning av vårmoten 2013 – tegnet komponert av sjefsdesigner Sarah Burton – var en summende affære av birøkterhatter, eksklusive stoffer inspirert av honninggule bikuber og insektlyder som musikalsk åpningsakkompagnement. Dronningkjoler førte tankene hen til bikubenes ukronede sjef, dronningbien.

De fasjonable antrekkene hos Alexander McQueen kan tas som en påminnelse om noe som er viktigere enn mote: verdens dramatiske biedød. Både tamme og ville bier, og dessuten antallet mennesker som jobber med birøkt, er i sterk tilbakegang. Og er det ikke ofte slik at det sjeldne blir eksklusivt? Mens en raffinert lek med birøkterstil og honningkuber vises på catwalken i London, kommer stadig flere typer av bier på listene over utrydningstruede arter. I Europa er nesten en tredel av de ville artene av bier utrydningstruet. Tallet er omtrent det samme for Norge.

Dette kan få store konsekvenser for matforsyningen, fordi bienes pollinering bidrar til opptil 30 prosent av verdens matvareproduksjon. Selve honningproduksjonen lider også, fordi færre jobber i denne næringen. I dag klarer Europa bare å produsere 50 prosent av den honningen verdensdelen forbruker.Kanskje på tide at flere tar på seg birøkterhatten igjen – nå som den uansett er på moten?

Populært