Det gode liv i garderoben

VINTAGE: Det harmonerer med vintagestilen å ta godt være på klær og tekstiler. (FOTO: Fredrik Sandberg / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vintage er trend, også i garderoben: Stryk og brett, heng pent opp, og legg inn urter og duftende treslag mellom plaggene. Belønningen er klær som varer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Naturens dufter i skapet:

* Sedertre: Et treslag med en svak, naturlig duft som holder skadedyr unna. Får fornyet duft ved at man stryker et fint sandpapir mot trebiten.

* Lavendel: Har fått navnet sitt fra latinsk «lavare», som betyr «å vaske». De vakre lilla blomstene har blitt tørket og har spredd sin duft i bade- og vaskevann, duftposer og oljer i uminnelige tider. Har en lett avslappende virkning og desinfiserende egenskaper.

* Abrodd: På fransk heter abrodd «garderobe», som betyr «beskyttelse for klær». Navnet avslører hva busken med fordel kan brukes til. Tørket åbrodd lukter friskt av sitron og holder møll borte.

* Sar: Urten brukes som krydder og medisinsk ingrediens, og mot skadedyr. Innendørs holder den møll unna klesskapet.

I gamle dager skulle det være stil over tekstiloppbevaringen. En liten pose lavendel tronet gjerne på toppen av de omsorgsfullt rullede laknene i lintøyskapet. En tørket kvist av abrodd eller sar, eller et lite glass med allehånde, var naturlige innslag i et velordnet garderobeskap. Alle duftene var ikke bare behagelige, men også nyttige, ettersom de holdt skadedyr borte.

Fine stoffer var statussymboler på linje med sølvtøy og porselen. Hjemmevevde og broderte tekstiler var derfor en rikdom man tok godt vare på, og overleverte i god stand til neste generasjon.

Les også: Rom for klærne

Det svømmer over

Nå er tiden moden for å ta opp tråden fra gamle dager. Vi legger jo mye penger og energi i hjemmeinnredning, og oppbevaringssystemer er viktig. Mange har skaffet seg skap med innebygd belysning, walk-in closets og smarte hyllesystemer. Men allikevel svømmer det over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har for mye klær! Og kanskje for lite kunnskap om hvordan vi skal ta vare på dem, konstaterer interiørarkitekt og garderobeekspert Christina Resare.

– Før var det ingen masseproduksjon av klær, og det var dyrt å kjøpe god kvalitet. De få plaggene man hadde, ble mye mer verdsatt, og de ble tatt vare på slik at de varte lenger.

Les også: Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

Tenk før du kjøper

Når det gjelder vintagemøbler, betaler vi gjerne ekstra for å få den rette bruksslitasjen, for eksempel en skinnoverflate som er vakkert eldet. Vi snakker om patina, sjarm og retro, og setter pris på møblenes historiske forankring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klærne bør få den samme oppmerksomheten. En gammel ullkåpe kan bli juvelen i vintergarderoben. Et par velbrukte skinnpumps kan bli festen samtaletema.

– Man kan følge et par enkle råd for å få orden på garderoben. Det mest effektive er å unngå unødvendige kjøp. Ikke hopp på tilbudene om «tre for prisen av to». Og ikke kjøp det billigste, som fører til kasting og nye kjøp. Det kjennes godt både å ha kontroll på klesmengden i skapet, og å være en ansvarlig konsument, sier Christina Resare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visst kan det være moro å ha mye klær, men det er vel så tilfredsstillende å finne plaggene sine når man trenger dem. Og det gjør man ikke når skuffene er stappfulle. Hvis det ikke er så fullt, er det dessuten lettere å bevare klærne pene og velstelte.

– Det skal kjennes inspirerende å åpne garderobeskapet, sier Christina Resare.

Les også:

Gangen ble tre ganger så stor

Så kul loftsleilighet har vi aldri sett før

Fra sliten garasje til kult byhus


Les mer om bolig og interiør

Les flere nyheter