Slik får du fine bein

FINE BEIN: Mange kvinner vegrer seg for å vise frem beina sine. © FOTO: Thinkstockphotos.com
FINE BEIN: Mange kvinner vegrer seg for å vise frem beina sine. © FOTO: Thinkstockphotos.com

Uansett om du har synlige blodårer, åreknuter, strekkmerker eller arr.

Forekomst av åreknuter:

- I 70% av alle tilfeller med åreknuter sitter “feilen” i lysken. Åreknuten(e) vises da mest på forsiden og på innsiden av låret og/eller innsiden av leggen

- I 20% av tilfellene sitter “feilen” ved knehasen. Åreknuten(e) er da mest synlig foran og bak på leggen. Det er imidlertid også en del som har blandede tilfeller

- I de resterende 10% er det andre årsaker til hvorfor åreknuter forekommer

- I ca. 30% av tilfellene forekommer åreknuter på venstre eller høyre ben, men det er også ca. 30% som får åreknuter på begge ben.

Kilde: SVCNorge

Selv om sommeren er over, finnes det fortsatt mange anledninger for å vise beina, om det så er i nattkjolen i sofaen med kjæresten eller i festkjolen på julebordet som kommer fortere enn vi tror.

Dessverre er det mange kvinner som av forskjellig årsaker skjemmes så mye over beina sine, at de ikke tør vise dem frem. Kompleksene skyldes alt fra cellulitter til synlige blodårer og åreknuter.

Her har vi tatt for oss ulike problemstillinger, som skjemmende blodårer, arr, åreknuter, cellulitter og strekkmerker, og gir deg forslag til hva du kan gjøre.

Synlige blodårer

Mange kvinner plages av blodårer og blodkar som er svært synlige på beina.

- Dette kan du enkelt skjule ved å bruke cover-makeup, forteller Palacios.

Dette er rett og slett sminke som du kan bruke på beina hvor årene er skjemmende. Som en foundation, bare til beina.

Spray-tan vil også minske synligheten av disse blodårene.

Et annet godt tips er å bruke den gode gamle nylonstrømpebuksa. Mange har kanskje dårlige erfaringer med dette, siden det kan være vanskelig å finne den perfekte fargen, du opplever at de skinner for mye eller du ser sømmen på tærne.

Heldigvis finnes det nå mange strømpebuksemerker med så god kvalitet, at strømpebuksen nesten oppleves som usynlig. Det finnes til og med strømpebukser som er tåløse, slik at du kan bruke dem i sandaler og pensko.

Bilde

FRA VENSTRE: Falke Sheline Toeless strømpebukse (kr 99), The Body Shop Body & Leg Shine (kr 179), Sopa & Glory Glow Better (kr 169), Fake Bake Faux Glo (kr 249). © FOTO: Produsent

Kan fjernes ved behandling

Om verken sminke, spray-tan eller strømpebukser hjelper, og du fortsatt plages av blodårene, finnes det behandlingsalternativer. En av de vanligste er metodene kalles skleroterapi.

- Ved skleroterapi injiseres et stoff inn i åreveggene slik at åreveggen går i stykker, forklarer Stang.

Nålen som brukes er såpass tynn at det er lite ubehag ved behandlingen, og en trenger ikke sykemelding etterpå. Huden kan bli rød og irritert rett etter behandling.

Etter en uke blir blodkarene mørkere, men dette er et godt tegn på at de forsvinner. Mellom en til to måneder etter behandling vil årene være redusert eller borte.

Laserbehandling - Endovenøs laser

Denne metoden erstatter såkalt "stripping" av blodåren i låret. Laserfiber føres inn i åren, og ved hjelp av varme ødelegges årens funksjonalitet.

Det fine med denne metoden er at laseren gjør at en slipper kutting i huden og dermed også sting og arr.

Det vil med andre ord ta kort tid før en kommer seg etter inngrepet.

Åreknuter

Åreknuter er en uskyldig sykdom som rammer cirka 20 prosent av befolkningen, og som oftest kvinner. Det er ikke farlig, men den kan virke kosmetisk sjenerende.

Åreknuter er knuter på årene som sees som blå knuter, og som ofte opptrer nedenfor lysken og på beina.

Årsaken til at åreknutene oppstår er ofte genetisk, men det finnes også andre grunner til at de dukker opp.

- Graviditet og yrker hvor man står mye er eksempler som kan utløse knutene, sier Henning Stang, klinikksjef ved Derma hud-og åreknutsenter.

For å forebygge åreknuter er det lurt å bruke kompresjonsstrømper, dette gjelder særlig om opphopning i åreknutene ligger i familien.

I de fleste tilfeller av åreknuter tilknyttet graviditet, vil de bli mindre synlige etter endt svangerskap, men dessverre blir de sjelden helt borte.

Oppretthold sirkulasjonen

Det finnes flere enkle triks for å forebygge åreknuter, og det er veldig viktig å opprettholde blodsirkulasjonen.

- Unngå å sitte med beina i kors, dette er veldig viktig for å hjelpe blodsirkulasjonen i beina. Hemmes blodsirkulasjonen sprenger det på årene og utposinger oppstår, forklarer Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole.

Jevnlig trening er med på å opprettholde en god blodsirkulasjon. Det trenger ikke være harde runder på tredemølla, det hjelper også med gåturer. Det viktigste er å få blodet til å strømme i årene.

Unngå røyking da dette hemmer blodsirkulasjonen.

Behandlingsalternativer

Om forebygging er for sent, eller om ingen av tipsene ovenfor hjelper, finnes det hjelp å få.

- Skulle man plages av åreknutene, finnes det i dag moderne behandlinger som gir rask rekonvalesens og et godt resultat, sier Stang.

Under finner du noen av de vanligste og mest effektive behandlingene som skal hjelpe deg i kampen mot åreknutene.

Steam

Dette er en ny metode med lite smerte og ingen arr.

- Vi benytter steam-behandling hos oss, og har god erfaring med dette, sier Stang.

Behandlingen foregår ved at et kateter føres inn i åren, og karet ødelegges ved vanndamp. Hovedprinsippet er det samme som ved laser, men behandlingen gir indre ubehag etterpå.

- Dette skjer i lokalbedøvelse, og pasienten forlater lokalene raskt etterpå, men man må ha på kompresjonsstrømper i en uke etterpå, forklarer Stang.

Heklenålteknikk

Heklenålsteknikken er en teknikk som ikke krever sting, og derfor medfører ikke dette inngrepet arr i etterkant. I tillegg vil åreknutene som er synlige på beina bli borte samme dag som inngrepet tas.

- Heklenålsteknikker er en behandling hvor de aktuelle åresegmentene lokalbedøves, for deretter å løsnes og fjernes, sier Stang.

Navnet på denne behandlingen kommer av at inngrepet utføres ved et lite instrument som ligner en heklenål.

Slik får du fine bein

KOMPLEKSER: Mange har komplekser for beina sine, men det finnes heldigvis råd for de fleste av oss. © FOTO: Colourbox

Skjemmende arr

De fleste av oss har arr på kroppen. Arr oppstår ved at bindevev erstatter hudvev, og den enkeltes vev bestemmer hvordan arret blir. For noen kan arrene være såpass store eller på andre måter skjemmende at det går utover selvfølelsen.

Hvordan arr skal behandles, kommer veldig an på hva slags arr det er. Ser du at dette kan bli et skjemmende arr, anbefales det å oppsøke enten lege eller hudpleier for en profesjonell oppfatning av hva du bør foreta deg. Enkelte arr bør behandles tidlig, andre bør man vente med.

Det er også viktig å holde huden rundt arrene myke og smidig, for å unngå sprekkdannelser og at de blir større.

Den vanligste behandlingsformen for arr er laser, og de nye metodene er både effektive og med kort tilhelingstid.

De håpløse cellulittene

Cellulitter er en tilstand i bindevevet i underhuden, og kan sees som små bulker i huden. Cellulitter kalles også appelsinhud, på grunn av at huden kan se ut som appelsinskall, og finnes ofte på lår eller legger.

Årsaken til at cellulittene oppstår antas å være en blanding av arv, hormonelle forhold og livsstil.

Det viktigste for å unngå og forebygge cellulitter er å holde sirkulasjonen i gang. Hjemme er det lurt å trene jevnlig og samtidig bruke en kroppspeeling eller hampvott på området to til tre ganger i uka.

Hudpleier kan hjelpe

Hos hudpleier finnes egne massasjer mot cellulitter, som setter i gang sirkulasjonen i omådet, og drenerer avfallsstoffene ut i lymfeknutene og deretter ut gjennom urin og svette.

Lymfedrenasje har også vist seg å kunne ha effekt på cellulitter. Denne behandlingen fungerer akkurat som massasje mot cellulitter, bare at en bruker sugekopper i stedet for hendene.

Det finnes også egne kremer som skal virke mot cellulitter, disse inneholder ofte vanndrivende ingredienser som skal fjerne avfallsstoffer. Disse kan du få kjøpt både i hudpleiesalong og på parfymeri. Kremen alene gir sjelden store resultater, men sammen med massasje, peeling og lymfedrenasje kan det hjelpe.

Sjenerende strekkmerker

Strekkmerker er linjer i huden, som i starten er rødlilla, men etter hvert blir hvite. Mange kvinner får strekkmerker i puberteten eller under fødselen, og derfor regner en med at hormonelle forhold har betydning for utviklingen av strekkmerkene. Hurtig og ekstrem vektøkning kan også være en årsak.

Strekkmerkene oppstår ved at fibrene i huden svekkes, og oftest blir de også ødelagt for alltid. For å unngå dette er det veldig viktig å holde huden myk og smidig ved å bruke fuktighetskrem daglig, og peele huden to til tre ganger i uken.

Det er ikke mye å gjøre når strekkmerkene først har kommet, men vitamin A-syre har vist resultater på noen.

Om man vi ha hjelpe til å skjule strekkmerkene finnes det kroppskremer med farge, som virker som foundation på kroppen. Dette vil dekke til strekkmerkene. Spray-tan vil også dekke til linjene.

Dermaroller kan hjelpe

En behandling som har vist seg å være effektiv på strekkmerker er såkalte Dermaroller. Dette er en rulle meg små nåler som rulles over huden, og lurer den til å tro at den har fått en skade.

Når huden tror den er skadet vil den frigjøre veksthormoner slik at hudens fornyes.

Denne behandlingen utføres av flere klinikker i Norge, og kan også brukes på cellulitter og arr.

Kilde: Hudpleieren 1 og 3 av Liv Karin Larsen

Monika Tøraasen: Artikkelforfatteren er utdannet motekonsulent, hudpleier og journalist. Artikkelen er opprinnelig skrevet for klikk.no.

Les også:

Du kan faktisk bli kvitt pigmentflekkene

Dette gir deg hvitere tenner

Topp 10 skjønnhetskupp

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden