Klikker seg inn i butikken

BUTIKKEN I VESKEN: Regine Lundevall Bergersen (19) går ikke til butikken. Hun har den seg i vesken. (FOTO: Krister Sørbø / NTB scanpix)
BUTIKKEN I VESKEN: Regine Lundevall Bergersen (19) går ikke til butikken. Hun har den seg i vesken. (FOTO: Krister Sørbø / NTB scanpix)

Nordmenn elsker å handle på nett. Mange butikker vil forsvinne, sier innovasjonsforsker.

FAKTA

Her er dine nettrettigheter

* Kjøper du en vare i en nettbutikk, gjelder angrerettloven og forbrukerkjøpsloven.

*Angrerettloven sikrer at du kan få pengene tilbake dersom du angrer på nettkjøpet. For at loven skal gjelde, må nettbutikken ha beskjed senest 14 dager etter at du har mottatt varen, i EU-land er fristen minst sju dager. Merk deg at du selv må betale returfrakten. Har du bestilt en spesialtilpasset vare, må du betale for materialer og utført arbeid.

* Leveres varen med vesentlig forsinket, skal selger gi deg beskjed om dette og om at du kan ha rett til å trekke bestillingen.

* Hvis varen har feil eller mangler, kan du kreve at selgeren gir deg en ny vare eller at han retter på mangelen. Reparasjon skal skje uten at det er til ulempe for deg som kjøper.

* Oppdager du feil og mangler, må du melde fra til selger så snart som mulig. Det er to og fem års garanti, avhengig av hvor lenge varen er ment å vare.

(Kilde: Forbrukerrådet)


Unngå kjøpetrøbbel

* Sjekk nettbutikken, og vær skeptisk til tilbud som er for gode til å være sanne.

*Det skal være lett å komme i kontakt med selger.

* Bruk antivirus- og antispionprogram på datamaskinen.

* Vær forsiktig med å gi fra deg personlige opplysninger, nettbutikken trenger kun adressen din for å få sendt varen.

* Sjekk kjøps- og leveringsbetingelser. Virker de urimelige, bør du droppe handelen.

* Sjekk referansene gjennom for eksempel å søke på butikken i Google.

* Selv om butikken ser ut til å være norsk, kan den ligge i utlandet, noe som har betydning for dine reklamasjonsrettigheter.

(Kilder: Nettvett.no, Forbrukerportalen.no)

Sikker betaling

Det er ikke så mange nettbutikker som bruker faktura og postoppkrav lenger. Netthandel er likevel relativt trygt – hvis du følger forbrukermyndighetenes sikkerhetsråd.

* Kontroller at nettbutikken er beskyttet. De fleste seriøse nettbutikker vil være verifisert av VISA eller MasterCard. De vil også ha en kryptert nettside, https:// i stedet for http://, noe som sikrer og skjuler informasjonen du sender. I noen tilfeller vil det også være et hengelåssymbol i nettleseren.

* Unngå å bruke betalingsoverføring i banken til å betale for varen.

* Finansavtaleloven sikrer at bank og kortselskap dekker tapet ditt dersom du blir svindlet, såfremt du har fulgt alle sikkerhetsprosedyrer.

* Kreditt- eller debetkort? Du har ifølge Forbrukerombudet bedre kjøpsbeskyttelse når du bruker et kredittkort når du handler på nett. Hvis du likevel bruker vanlig debetkort, skal du være oppmerksom på at dersom nettbutikken trekker pengene fra kontoen din før du har fått varen, har du forskuddsbetalt.

* Sjekk alltid totalsum, leveringstid og ordrebekreftelse. Ta vare på dokumentene og følg med på kontoutskriften.

* Forbruker Europa har utviklet den digitale shoppingassistenten Howard. Søk på butikkens navn, assistenten vil sjekke om butikken er sikker. http://no.theshoppingassistant.com

(Kilder: Nettvett, Forbruker Europa, Forbrukerombudet)

Toll og merverdiavgift

Husk at du må betale merverdiavgift på alle varekjøp over 200 kroner, med unntak av bøker, når du handler i nettbutikker i utlandet. Du må også betale toll på enkelte varer. Det beregnes toll- og merverdiavgift av både varen og fraktkostnad, det kan dermed bli dyrt å handle fra utenlandske nettbutikker. På www.toll.no finner du fortollings- og merverdiavgiftskalkulator hvor du kan regne ut totalsum.

Regine Lundevall Bergersen (19) klikker seg inn i butikkene. Hun handler det meste på nett: Klær, sminke, musikk, film og vintagefunn. Blant annet.

– Det er billigere og større utvalg. Vesken min er kjøpt på nett, for eksempel, sier Bergersen.

– Jeg begynte å handle på nett da jeg fikk mitt første bankkort. Det var fordi jeg måtte kjøpe en lærebok. I en britisk nettbutikk kostet den halvparten av hva den gjorde i bokhandelen.

Les også: Tilbake til batikken

Flere og flere til nettbutikkene

Hun er ikke alene. Hele 73 prosent av den norske befolkningen handlet på nett i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Vi kjøper spesielt reiser, innkvartering og billetter til arrangementer, går det fram av en undersøkelse rådgivningsselskapet Metronet har gjennomført.

Til sammen handlet nordmenn for 48 milliarder kroner på nettet, rapporterer betalingsleverandøren DIBS. Dermed plasserer nordmenn seg i verdenstoppen hva netthandel angår.

– Bare japanerne er raskere enn nordmenn til å ta i bruk nye løsninger, sier førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved BI.

Les også: De beste interiørbloggene

Butikkene må forandre seg

Om tre til fem år vil handelsnæringen se annerledes ut. Mange forretninger vil forsvinne, mener Furseth.

– For eksempel vil nok mange bokhandler forsvinne. Du får et større utvalg til en lavere pris bøker på Amazon. Og der er enkelt og komfortabelt at varen kommer rett i postkassen din.

Han ser for seg at butikkene må skape meropplevelse utover salget av produkter.

– Bokhandlere må for eksempel hente inn forfattere. En sportsforretning som selger sykler, må skape interesse rundt opplevelsen utover selve sykkelkjøpet, for eksempel gå sammen med lokale foreninger om å skape miljø og aktiviteter. De må skape interessegrupper, gjerne på Facebook. Butikkene må rett og slett tenke nytt, sier han og peker på det britiske leksikonverket Encyclopædia Britannica som fra i og med i år kun finnes på nett:

– Digitalisering er en megatrend.

Nye muligheter

Furseth sier også at nettet gir mange nye kundegrupper. Det har innehaver av Spekehuset.no, John Karsten Hustveit, opplevd. Han startet nettbutikken www.spekehuset.no i tilknytning til sin butikk på Etne i Hordaland allerede i 2000:

– Nettet er positivt for Distrikts-Norge. Du når hele landet hjemmefra, og du er ikke avhengig av verken god plassering eller parkeringsplasser. Vi har mange kunder på Østlandet som ellers ikke ville fått tak i produktene våre.

Hustveit sier at det er mange muligheter for å drive med matvaresalg på nett:

– Mange er så travle, de har ikke tid til å handle mat og lage mat. Derfor vil det være et marked for mat som er ferdig målt og veid, ikke bare hjemme, men også på hyttene. Det kan være gode sidenæringer for matprodusenter i distriktene.

Selv planlegger spekematprodusenten å pakke mat som hyttegjestene kan hente på vei opp til hyttene sine.

Regine Lundevall Bergersen er ikke bekymret for butikkenes fremtid:

– Hvis de vil ha meg som kunde, må de tilby like lav pris og samme utvalg som på nett, sier hun og klikker seg videre ned den digitale handlegata.

– Jeg skjønner ikke at ikke flere eldre gjør det, det er jo så deilig å få ting levert på døren.

Flere pakker for Posten

Posten noterte at det ble sendt 38,5 millioner pakker i Norge 2011. Det var to millioner flere enn året før.

– Dette er en følge av at folk handler mer på nett, sier kommunikasjonsdirektør i Posten, Elisabeth Gjølme.

Les mer om mote på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

NULL BUTIKKLOKALE: Kathrine Larsen Clough driver nettbutikken Flamingo.no. Det føles trygt fordi butikken trenger ikke trenger å betale dyr husleie for å få vist fram varene sine. (FOTO: Tri Nguyen / NTB scanpix)NULL BUTIKKLOKALE: Kathrine Larsen Clough driver nettbutikken Flamingo.no. Det føles trygt fordi butikken trenger ikke trenger å betale dyr husleie for å få vist fram varene sine. (FOTO: Tri Nguyen / NTB scanpix)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Massegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 – De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Forskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan
Siste nytt
11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15PolitikkDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30PolitikkSanders mest populær på Stortinget01:31PengerVirus fører til høy laksedødelighet00:49KulturA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13KulturRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11VerdenMassegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23Verden– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenForskere anslår i ny studie hvor mye havett vil stige i framtiden.12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan