Nyt sommeren – med solbriller!

PASSER PÅ: Pappa Fred Strønen passer på så sønnen Fredrik (1) er godt utstyrt i sola. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald

Med solbriller på nesa får også barna en bedre dag i sommersola.

Solskader
Dropper vi solbrillene, risikerer vi å få skader på øynene – på kort og lang sikt.


En dag med mye sol kan gi akutte skader på øyets overflate.

– Dette gir røde øyne og tåreflom. Det kan sammenlignes med snøblindhet og er ikke farlig, men svært plagsomt, sier professor Bjørn Nicolaissen.

Slike akutte smerter går over på et par dager. Men vi vet også at langvarig manglende beskyttelse av øynene mot sterkt sollys kan medvirke til forskjellige skader på sikt. Eksempler på dette er grå stær (øyets linse blir uklar) og aldersforandringer i øyets netthinne. Dette er to vanlige årsaker til redusert syn hos eldre mennesker.

– Solbriller beskytter ikke bare øyet, men også det rundt. Huden på øyelokkene er tynn og følsom, og er et område som er utsatt for hudkreft, sier Nicolaissen.

Enkelte typer antibiotika øker vår følsomhet for sollys generelt. Dette kan man få nærmere råd om av legen.

– Jeg har alt på det tørre!

Fred Strønen fisker fram et par blå solbriller i barnestørrelse fra lommen, og snart sitter de på nesa til sønnen Fredrik (1). Sola steker, men duoen har holdt seg i aktivitet i skyggen. Brillene er likevel med på tur og tas fram når det trengs.

Spørsmålet er kanskje heller hvor lett det er å få Fredrik til å beholde brillene på.

– Det varierer veldig, sier pappa Fred før han må løpe for å ta igjen ettåringen, som er aller mest opptatt av å komme i kontakt med parkduene.

Konsekvenser

– Vi går inn i en sesong med lys, sol og varme. Det er positivt og bra på mange måter, og på stranda er de fleste flinke til å beskytte seg selv og barna med solkrem. Men det samme er ikke tilfellet når det gjelder solbriller, sier professor Bjørn Nicolaissen ved Institutt for klinisk medisin ved Oslo universitetssykehus.

Dette bekreftes av fagsjef og optiker Olav Torgersen i Synsam.

– Det er nok litt uvant for oss å tenke på det. Da en del av oss var små, var jo ikke engang solkrem et tema, sier Torgersen.

Les også: Sidepupp er siste mote

Men det er viktig å putte solbriller på poden. Gjør vi ikke det, kan det få uheldige konsekvenser, forteller Nicolaissen, som også er forskningsleder ved Øyeavdelingen på sykehuset.

– Barns øyne er mer ømfintlige for sollys og skader enn det man kan tro, og også mer utsatt for skader enn voksne, sier han.

Utfordring

Men til mange foreldres fortvilelse hender det at lillegutt eller veslejenta slett ikke har lyst til å bruke solbriller.

– Barn river dem fort av seg, så de voksne må følge litt med. Det som er viktig, er at brillene er behagelige å ha på. De må sitte godt – og gjerne også være litt kule, sier Nicolaissen.

– Solbriller med Hello Kitty eller Lynet McQueen kan slå an blant de minste. Fire– femåringer kan også synes det er gøy å ha samme type briller som mamma og pappa, sier Torgersen i Synsam.

Les også: Dette er OL-klærne

Men brillenes fasong er heller ikke uviktig for hvor god beskyttelse de gir.

– Det er viktig å tenke på at det kommer betydelige mengder lys inn fra sidene på solbrillene. Glass i synsretningen kan derfor lure oss, sier professor Nicolaissen.

Komfort

Mens stive og harde briller fort kan skape misnøye hos bæreren, finnes det solbriller i mykere materialer der stengene kan bøyes til slik at brillene sitter godt. Du kan også gå innom en brillebutikk for å få tilpasset brillene.

– Noen velger så mørke briller som mulig fordi de tror det beskytter bedre, men det er ikke slik at mørke glass i seg selv har en beskyttende effekt. Det gjør heller brillene til noe fremmed for barna, som er vant til å ha det lyst, sier Torgersen.

Les også: Skjønn i alle aldre

På en solrik dag er det lett å skjønne at øynene bør beskyttes. Lettere er det å glemme at UV-strålene kjemper seg ned til oss selv om det er overskyet. Fred og sønnen Fredrik Strønen har for sikkerhets skyld solbrillene i beredskap uansett. Og de er glade for sol og sommer – for selv om sola er noe vi bør beskytte oss mot, gjør den oss også mye godt.

– Vi skal ikke glemme at sola har en rekke positive effekter, blant annet når det gjelder kroppens produksjon av vitamin D, sier Bjørn Nicolaissen. – Studier antyder også at dagslys og sollys er med på å regulere utviklingen og veksten av øynene, og reduserer utvikling av nærsynthet.

Les mer om mote

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden