Norsk på catwalken

ØYE FOR MODELLER: Eivor Øvrebø, daglig leder i TEAM Modeller, har veggen full av håpefulle ansikter. Noen kommer vi aldri til å høre om, mens andre vil ta steget opp til de gode jobbene i bransjen. (FOTO: Stian Lysberg Solum / Scanpix)

Modeller er ikke Norges største eksportvare, men hvert år setter ferske modellhåp sine bein på en internasjonal catwalk.

Ti på topp

Her er noen av de mest populære modellene denne sesongen, i henhold til Models.coms anerkjente modellrangering:

Lara Stone, 28 år (Nederland)

Natasha Poly, 26 år (Russland)

Freja Beha Erichsen, 24 år (Danmark)

Anja Rubik, 28 år (Polen)

Karlie Kloss, 19 år (USA)

Sasha Pivovarova, 27 år (Russland)

Joan Smalls, 23 år (Puerto Rico)

Abbey Lee Kershaw, 24 år (Australia)

Arizona Muse, 23 år (USA)

Constance Jablonski, 21 år (Frankrike)

(Kilde: Costume)

– Sett i lys av det lille markedet de har å bygge seg opp på i Norge, synes jeg norske modeller gjør det bra i utlandet, sier daglig leder Eivor Øvrebø i TEAM Modeller.

Bak henne er veggen fylt med bilder av unge fjes som kanskje håper på å bli den nye Anette Stai, Synne Myrebø, Sunniva Stordal eller Iselin Steiro.

Ett av ansiktene på veggen er Hanna Sørheim (18). Når vi snakker med henne, har hun nettopp kommet hjem fra London Fashion Week. Moteuka i Paris, med intensiv jobbing fra morgen til kveld, står for tur. Det hadde hun ikke trodd for tre år siden.

Uventet

– Jeg hadde vel nettopp fylt 15 da jeg var på Oslo Fashion Week og en fotograf spurte hvilket byrå jeg var der med. Jeg visste ikke engang hva et byrå var, og hadde aldri vurdert å bli modell. Jeg tenkte at det var for de litt overjordiske, ikke for vanlige folk, sier Sørheim, som nå er i stallen til TEAM Modeller.

Sørheim er fortsatt et nytt fjes i utlandet, og hvor langt hun kan nå, er det foreløpig ingen som vet.

– Utseendet hennes er i tiden, men også klassisk nok til å kunne vare i mange år ennå, mener Øvrebø.

I Paris ble Sørheim presentert i fjor sommer, og når årets sommerferie starter, setter modellen seg på flyet til New York. «Sommerfugler» kaller Øvrebø de unge modellene som flyr ut av landet for å prøve lykken i sommerferien. For når modelljobbing skal kombineres med skolegang, er det først og fremst da det må skje.

– Jeg vil utnytte mulighetene jeg har, men vil samtidig fullføre videregående. Jeg vet at denne karrieren ikke er noe som varer, men vil bli så stor og gjøre så mye som jeg kan nå, sier Sørheim.

Suksess

TEAM Modeller har omkring 50 modeller som jobber jevnlig, og rundt 30 av disse jobber også i utlandet, forklarer Øvrebø.

– Det er utlandet som er muligheten hvis man vil leve av det, det er der pengene er, sier Øvrebø.

Motevisninger er det det skrives mest om. Men noen modeller finner sitt levebrød i reklame, andre i moteserier på glosset papir. De beste gjør alt.

– Man må være forberedt på lite søvn. Det er mye reising mellom tidssoner, arbeidsdagene er lange og begynner ofte veldig tidlig. Klærne fotograferes gjerne på feil årstid – utendørs. Du må også klare deg veldig mye alene, sier Iselin Steiro (26) om noen av modellyrkets utfordringer.

Steiro reiste ut av Norge som 17-åring og har siden opplevd en eventyrlig suksess i motemetropolene New York, Paris, Milano og London. I dag prioriterer hun studier og har trappet ned modelljobbingen.

Hard jobbing

For å lykkes i modellyrket kreves knallhard jobbing, understreker Øvrebø. Trening og godt kosthold er alfa omega i en bransje med strenge krav til kropp og utseende.

– Det vil alltid være et press, men det største presset er kanskje det du legger på deg selv. Da er det viktig å ha et bra byrå i ryggen som også sier ifra hvis du blir for tynn, mener Sørheim.

Men god folkeskikk er også noe som kan hjelpe deg fram, påpeker Steiro.

– Det er ingen vits å ha divanykker. Bransjen er et eneste stort nettverk, og det vil komme tilbake til deg. Jeg har nok kommet langt med å være samarbeidsvillig og hyggelig, sier hun.

– Fordelen med dette yrket er at du blir fløyet rundt i verden og møter mange nye og forskjellige folk. Noen ganger bor du på fine hoteller og bare koser deg på fotoshoot, sier Hanna Sørheim.

– Andre ganger føler du deg liten, sitter alene på et hotellrom og savner familien og ditt vanlige liv. Men poenget er vel at du må gjøre det uglamorøse for å oppleve det glamorøse også.

Strenge krav

– For å bli modell må man først og fremst ha den riktige høyden og være slank og fotogen. Men man må også ha tålmodighet med hensyn til at det tar tid å komme seg opp og fram, sier Eivor Øvrebø i TEAM Modeller.

Selv i tider med få oppdrag forventes det at modellene er «shipshape» og klare for jobb hele tiden. Da må det trenes og spises sunt. Bedagelige dager med kaféturer og kos må modellene holde seg unna, mener Øvrebø.

– Modellene kommer til å få tilbud om både fester og stoff, men på det området er heller ikke Norge noe unntak. Får vi høre at modellene ikke tar arbeidet seriøst, får de beskjed om å komme hjem, sier Øvrebø.

Navn for framtida

I tillegg til Hanna Sørheim er Erjona Ala (16) og Frida Aasen (17) norske modeller som har fått en god start på utenlandskarrieren.

Erjona Ala er blitt trukket fram som en av de mest spennende nykommerne i moteverdenen. Hun har vært på forsiden av motemagasinet Dazed & Confused og vist mote for blant andre Marc Jacobs, Alexander Wang, Louis Vuitton, Chanel, Yves Saint Laurent og Thakoon. 2012 kan bli et svært bra år for modellen fra Kristiansand.

Frida Aasen har gått visninger for både Louis Vuitton, Loewe og Prada. Hun har også figurert i magasiner som Vanity Fair, Vogue og Flair.

Ifølge Eivor Øvrebø i TEAM Modeller er både Helene Sørem, Karoline Bjørnelykke, Marie Riis-Christensen, Margrethe Hemstad og Sophia Gundersen navn verdt å merke seg for framtida. På den mannlige siden er Andreas Eriksen, Hans Kristian Tjønnås og Ketil Målbakken modeller som kan ha lysende karrierer foran seg.

(Kilde: Elle, TEAM Modeller, Supermodels.nl)

Les flere saker om mote

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden