Slik blir tacoen bedre
Med noen enkle tips kan du løfte fredagstacoen flere hakk.
For barnefamilier (og mange andre, vil vi tro) er det ingenting som sier så klart fra om at helgen er her, som taco. Det er blitt et fast fredagsrituale, gjerne i kombinasjon med gullrekka på NRK.
De fleste baserer seg på taco-kits du får kjøpt i de aller fleste butikker, gjerne El Paso eller Santa Maria, som er de to ledende merkene. Men det går an å løfte taco-smakene betydelig med veldig lite ekstra arbeid.
Om du velger harde tacoskjell eller myke tortillalefser, blir det kanskje litt vel mye styr å bake disse selv, og de ferdigkjøpte smaker faktisk ikke så verst, så gå for dem.
Biff istedenfor kjøttdeig
Krydret kjøttdeig er en av hovedingrediensene i taco, og krydderet skal vi komme til om et øyeblikk. Men har du prøvd å skifte ut kjøttdeigen med biff i terninger eller strimler? Det er riktignok litt dyrere enn kjøttdeig, men bedre på smak. Du kan også variere med strimler av kyllingbryst, eller hvorfor ikke prøve fisk, f.eks. breiflabb eller laks?
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Denne maten forlenger livet
Mer aromatisk krydder
Krydderet du får i et taco-kit er greit nok, men du får noe mye mer aromatisk og spennende om du lager det selv. Du kan også variere styrkegraden, så du får det passe «hot» for både store og små.
Om du synes det høres strevsomt ut å lage ditt eget tacokrydder, husk på at du kan lage mye på én gang, så har du i flere uker fremover. Husk bare på å ha krydderet i en lufttett boks og sett den et sted som er mørkt og tørt. Oppskrift på tacokrydder finner du nederst i denne artikkelen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: Nye smaker – meksikansk bølge og nordisk trend
Mer smaksrik ost
Det er lettvint å kjøpe poser med ferdigrevet ost, men det smaker ikke noe særlig. Du bør rive osten selv, og sørg for å bruke en ost med litt smak i. Mange mener cheddar er førstevalget til meksikansk mat, og der er vi helt enige. Om de ikke har cheddar på butikken din, kan du se om de ikke har de vellagrede variantene av Norvegia og Jarlsberg.
Artikkelen fortsetter under annonsenVariasjoner over tilbehør
Det varierer litt hva folk pleier å ha i salaten på tacoen. Salatblader, tomat, rødløk og maiskorn pleier å være vanlig, men du kan også variere med bønner, vårløk, paprika og koriander. Rømme er også standard tilbehør til taco, og her er det bare å kjøpe den på butikken.
Les også: De som handler mye og sjelden, kaster mer mat
Der hvor du kanskje får det aller største smaksmessige løftet til tacoen din, er ved å lage din egen salsa og guacamole. De ferdigkjøpte variantene pleier nemlig å være ganske så triste. Vi har lagt ved oppskrifter på knallgod salsa og guacamole nedenfor, og da skulle du være velskodd til neste tacofredag:
Taco-krydder
Du kan lage ditt egen tacokrydder. Dette er et utgangspunkt som du kan justere selv etter hva du liker.
Ingredienser:
- 1 ts Chilipulver
- 1 knivsodd Løkpulver
- 1 knivsodd Hvitløkpulver
- 1 knivsodd Chili
- 1 knivsodd Oregano, tørket
- 0.5 ts Paprikapulver
- 1.5 ts Spisskum
- 1 ts Salt
- 1 ts Pepper
- 0.5 ts Cayennepepper
- 1 ts Korianderpulver
Guacamole
Dette er oppskriften på en klassisk guacamole.
Ingredienser:
- 2 stk Avokado
- 2 ts Limesaft
- 1 stk Sjalottløk
- 2 stk Cherrytomat
- 2 ss Koriander, frisk, hakket
- 1 cm Chili
- Salt og pepper
Chili-salsa
Denne svært anvendelige salsaen kan du bruke til taco/tortilla-retter, oksekjøtt, kylling og hvit fisk og som dip til snacks.
Til 4 porsjoner
- 1 potte Koriander, frisk, hakket
- 4 stk Tomat i terninger
- 1 stk Rødløk
- 1 stk Grønn paprika
- 2 stk Rød chili
- 1.5 stk Lime
- 3 ss Olivenolje, extra virgin
Les også:
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no