Vinmesteren

– Hvem som helst kan bli god til å smake vin. det er en treningssak, sier Aina Mee Myhre om sin nye tittel, Master of Wine. Foto: Siv Dolmen
– Hvem som helst kan bli god til å smake vin. det er en treningssak, sier Aina Mee Myhre om sin nye tittel, Master of Wine. Foto: Siv Dolmen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aina Mee Myhre (37) har prestert noe kun tre nordmenn har klart før henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenk deg at du sitter med 12 vinflasker foran deg, og via en blindsmaking blir bedt om å besvare spørsmål om druetyper, vinens opprinnelse (område og land), årgang, alkoholprosent og produksjonsmetode. Du må begrunne svarene dine, og får 11 minutter på hver vin. Denne øvelsen må du gjøre tre ganger, altså med 36 ulike viner. Og svarene bør være riktige, for ellers er du ute.

Aina Mee Myhre klarte blindsmakingen. Hun besto også fem teoretiske eksamener innen ulike vintemaer i 2016, og skrev i våres en masteroppgave. Nylig fikk hun vite at hun hadde bestått studiet, og kunne kalle seg Master of Wine. Kun tre nordmenn før henne har klart å oppnå denne tittelen: Arne Ronold (1993), May Tjemsland (2009) og Sebastian Bredal (2010). Verden over finnes det kun 369 mennesker med denne tittelen.

Høy strykprosent

Aina Mee Myhre (37)

  • Bachelor i International Marketing, BI, 2004.
  • Jobbet 10 år i restaurantbransjen og deltid på Vinmonopolet under studietiden.
  • Vinkelner/sommelier, Kulinarisk Akademi, 2006.
  • WSET Diploma, Wine and Spirits Education Trust, 2009.
  • Master of Wine, Institute of Masters of Wine, 2017.
  • Key Account Manager i vinimportøren Brand Partners, 2005-200.
  • Brand Manager i vinimportøren Stenberg & Blom, 2007-2011.
  • Produktsjef i vinimportøren Moestue Grape Selections, 2011-2015.
  • Daglig leder i vinimportøren Heyday Wines, 2015-

– Det var et krevende studium. Strykprosenten er utrolig høy. Det er 340 personer på studiet akkurat nå, og i år var vi 14 personer verden over som besto, forteller Myhre, som skrev sin masteroppgave om vin på PET (flasker laget av plast), toppselgerne blant disse og Vinmonopolets rolle i salget av vin på plastflaske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med PET-flasker reduseres transportkostnadene, og man får en miljøgevinst ved mindre utslipp på grunn av lavere vekt, forklarer Myhre.

– Hvilken del av studiet var den mest krevende?

– For meg var teoridelen mest krevende. Man skal dekke absolutt alle deler av vin, man kan studere hvert tema i det uendelige og ingen forteller deg hvor grensen går med hensyn til kunnskap og hvor mye man skal lese. Det er ingen god kombinasjon når man er perfeksjonist. Så jeg studerte nok litt i meste laget på teoridelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Glem penger - dette gjør deg mer lykkelig

(Saken fortsetter under)

– Det er bare meg her i Heyday Wines, så det er viktig med en liten og kompakt portefølje med høy omsetning, sier Aina Mee Myhre. Foto: Siv Dolmen
– Det er bare meg her i Heyday Wines, så det er viktig med en liten og kompakt portefølje med høy omsetning, sier Aina Mee Myhre. Foto: Siv Dolmen

Smaksvurdering på 11 minutter

Myhre har jobbet i vinbransjen siden 2005. I dag er hun daglig leder i vinimportøren Heyday Wines, der hun eier 30 prosent av aksjene. Resten eies av Arcus. Selskapet ble etablert i august 2015, og Myhre har siden reist rundt og plukket opp produsenter som ikke var representert i Norge fra før. Hun har til nå fått 14 produsenter inn i selskapet portefølje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare meg her i Heyday Wines, så det er viktig med en liten og kompakt portefølje med høy omsetning, forteller Myhre, som kunne notere en omsetning på 6,7 millioner kroner i årets første halvår.

– Reiser du mye?

– Ikke så mye som tidligere, for nå gjør jeg så å si alle oppgaver i selskapet, men jeg har cirka 50 reisedager i året. Og det blir nok mer det kommende året, nå som selskapet er oppe og står.

– Hva ser du etter når du plukker ut viner til Heydays portefølje?

– For det første må det være en vin markedet trenger; noe som tilbyr noe nytt, enten i form av vinstil, pris eller design. For det andre må det være noe jeg selv liker. Jeg må kunne gå god for produktene mine. Og så må vinen ha en god kvalitet i sin prisklasse, sier Myhre.

– Blindsmakingene på Master of Wine var veldig nyttige for meg. Vi fikk jo kun bruke 11 minutter på hver vin, så jeg lærte meg å hurtig vurdere en vins kvalitet, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor er du alltid trøtt og sliten

Tror på økt salg av spansk vin

Blant vinene hun har plukket ut til å inngå i Heyday Wines’ portefølje kan nevnes Fredag Rødvin (Vinmonopolets nest mest solgte franske vin på flaske for øyeblikket), cavaen Pedregosa og La Cavera fra Rioja.

– I november kommer vi til å ha 11 basislisteføringer på Vinmonopolet, altså 11 produkter i polets hyller, fordelt på 14 produsenter. Det er et bra nøkkeltall, mener Myhre.

– Du har mange spanske viner i porteføljen. Betyr det at du venter en spansk vinbølge i Norge?

– Spania var tidligere kjent for fatlagrede og kraftige viner. I dag finnes det en ny generasjon spanske vinmakere som satser på spennende, moderne og mer fruktige vinstiler med mindre eik. Spania har både jordsmonn, klima og kompetanse til å levere gode viner, så ja, jeg tror at salget av spansk vin vil fortsette å øke i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge statistikk fra Vinmonopolet sank salget av svakvin med 1,8 prosent i årets første halvår. I samme periode økte spansk rødvin med 7 prosent.

Les også: Denne maten forlenger livet

Trenger ikke være født med særevner

Hvilken type vin er din egen favoritt?

– Jeg drikker mye musserende vin, som champagne og god cava. Av hvite viner er jeg glad i riesling. Barolo fra Piemonte er en favoritt blant røde viner, og så drikker jeg gjerne naturvin, sier Myhre.

– Kan hvem som helst oppnå tittelen Master of Wine, eller må man være født med spesielle evner hva gjelder duft og smak?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvem som helst kan bli god til å smake vin. Det er en treningssak. Jeg ble ikke født med spesielle evner på dette feltet. For meg var det rett og slett hard jobbing som måtte til. For å ta Master of Wine trenger man ikke være et naturtalent, men må man være utrolig dedikert med hensyn til tid og disiplin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge fikk ytterligere en Master of Wine i år. Julie Chéné Nyheim kom gjennom nåløyet samtidig med Aina Mee Myhre. Nyheim jobber til daglig som Business Development Director i Altia Norway.

Les også:

Du trenger ikke stor plass for å ha vinproduksjon

Vintyver brukte Paris' katakomber

Studie antyder at rødvin kan beskytte hjernen

De beste rødvinene under 200 kroner

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen