Meny

Den beste jakt- og fiskedrammen

Foto: Arne Lindbach

Skal du velge whisky, cognac, akevitt eller noe helt annet?

Hva er den beste drammen når du skal ut på fiske eller jakttur? Her finnes det nok like mange meninger som det finnes varianter av brennevin, men vi påtok oss oppgavene av å finne frem til den drammen som passer aller best ved leirbålet etter lange marsjer med tunge oppakninger – og endeløse timer ved ulike vann.

Bakgrunnen for denne testen kom da vi i vinter begynte planleggingen av årets fisketurer. Det meste av utstyr og områder vi ønsket å besøke ble relativt kjapt avklart, men når vi kom frem til hvilken dram som skulle med oppsto en del diskusjon. Skulle vi velge whisky, cognac, akevitt eller noe helt annet? Etter mye frem og tilbake kom vi frem til at vi måtte påta oss en nærmest umulig oppgave: vi tester alt så slipper vi å gjenta diskusjonen neste år.

Dermed var det bare å finne frem til ulike sorter. Kriteriene var relativt enkle. Det skulle helst være flasker under en halvliter, minst mulig vekt og en god dose med alkohol.

Sein vår gav startproblemer

Årets fiskesesong i Finnmark har vært preget av en meget sein vår, og til dels mye regn og vind. De første turene var rundt i Øst-Finnmark. Selv om det ikke ble storfisk på disse turene så ble det nok fangst til at man kunne nyte røye ved bålet på kvelden. Høydepunktet var et par dager på Laksefjordvidda hvor vi, på tross av dårlig bitt, fikk fine ørreter og en fantastisk turopplevelse i et område som er helt i toppklassen når det gjelder både natur og fiskemuligheter.

Hva kreves av en perfekt turdram?

Så etter mange flotte turer var vi klar til å konkludere med hva som passer best på tur. Et plusspoeng ble gitt til alle merkene som var i hendige plastflasker med skrukork. Disse er lettere og opplevdes tryggere under transport. Store tunge glassflasker fikk umiddelbart et minuspoeng. Flasker med kork er heller ikke helt hyggelig å ha i sekken når det er mye utstyr som skal inn og ut av sekken. Plutselig stinker det alkohol av hele sekken og det blir fort dårlig stemning ved leirbålet når flaska er tømt utover mat og sovepose.

Vi ønsket også at den beste drammen skulle være en all-rounder som passet både bart, i kaffen og som tilsetning til for eksempel multer og blåbær. I tillegg skulle det være en dram som man kunne belønne seg selv med når storfisken var tatt.

I testen har vi bare tatt utgangspunkt i hvor godt drikkevarene fungerer på tur. En del av disse hadde sikkert fått bedre terningkast hvis de ble testet under andre omstendigheter.

De utvalgte variantene vi tok med på turene var:

Fisk Speical Edition

Navnet var utslagsgivende for å ta denne med. Håpet var at den skulle gi fiskelykke og gi oss en god opplevelse ved bålet. Man trygt si at den feilet på begge deler.

Det står på flaska at dette sannsynligvis er det mest populære shotet i verden, men vi ble ikke overbevist i det hele tatt. Det smaker rett og slett Fishermans Friend oppløst i sprit. Flaska er i tillegg i glass og oppleves veldig tung og upraktisk på tur.

Fisk har sikkert en stor fanskare og kan kanskje fungere iskaldt ved en vanlig pilsner, men på våre fjellturer blir den ikke med flere ganger.
Fisk Speical Edition – Alkohol 20 % - 50 cl – kr 159,90

Les også: Kompisgjeng på villmarkseventyr havnet midt oppi ulvejakt

Løiten Tur Aquavit

Denne kommer i en fin og hendig plastflaske med skrukork som er perfekt for tur. Et fint og klassisk bålmotiv på etiketten gir oss trua på at dette kan være drammen vi er på jakt etter.

Ved bålet fungerer denne fint. Fint krydret med noe sødme og noe fatpreg. Innslag av lakris. Den er også meget god etter en sein røyemiddag når midnattssola skinner. Akevitt er ikke vår favoritt i kaffen!

Løiten har også noen andre varianter i hendige plastflasker. Sommerakevitten er godt valg hvis man ønsker en litt mildere smak.
Løiten Tur Aquavit – Alkohol 40 % - 50 cl – kr. 309,90

Les også: Best i test: Telt til mange turer

Balder

En norsk bitter kan kanskje være tingen på tur? Vi tok med denne siden den kom i en fin plastflaske med skrukork.

Prisen på denne er nokså hyggelig og alkoholinnholdet er greit. Her er det mye sødme, lakris og urter. Balder har mye sukker i seg og det faller virkelig i smak når kroppen er sliten og kaloribehovet er stort.

Dette er et greit valg på tur, men den passer best som en dram og egner seg mindre i kaffen eller sammen med moltebær.
Balder – Alkohol 35 % - 50 cl – kr 289,90

Les også: Fjellturen blir bedre med disse soveposene

Gammel Dansk Bitter

Dette er en velkjent og kjær drikke for mange. Den fungerer også på turbruk selv om den, i likhet med Balder, har et litt begrenset bruksområde.

Veldig god etter maten. Litt mindre søt enn Balder, men har fremdeles mye smak. Fin plastflaske trekker noe opp. Gammel dansk noe vi mener egner seg i kaffen.

Denne finnes også i en fin 20 cl flaske som har en kork som kan brukes som drammeglass.
Gammel Dansk Bitter – Alkohol 38 % - 50 cl – kr 299,90
Les også: Hvem i Europa drikker mest?

Koskenkorva Salmiakki

På vinmonopolet har de denne i en glassvariant i stor størrelse, men vi tok med oss en hendig halvliters plastflaske fra Finland på tur.

Salmiakki er svart som natten og smaker salt lakris. Høyt sukkerinnhold gjør denne til en ypperlig dram når kroppen er sliten. Masse smak. Denne ble en favoritt hos oss når vi vandret fra vann til vann. En ørliten knert ved hvert vann var akkurat passelig belønning til at motivasjonen ikke forsvant når fisken uteble. Ikke noe å ha i kaffen.

Siden den kommer i stor glassflaske i Norge så må vi gi den et lite trekk i poengsummen.
Koskenkorva Salmiakki – Alkohol 21 % - 70cl - kr 224,90

Les også: Asfalt, kunst og elefanter

Braastad V.S.O.P Réserve

Cognac er jo noe vi nordmenn setter stor pris på, og det passer sikkert like godt på tur som hjemme i godstolen.

Denne hendige varianten kommer i plastflaske med skrukork. Smaken er fin og rund med et behagelig fatpreg. God sødme trekker den opp til turbruk. Fabelaktig i kaffen og god med bær, men aller best for seg selv.

Ypperlig ved leirbålet. Denne kan vi fint ta med på en tur til.
Braastad V.S.O.P Réserve – Alkohol 40 % - 50 cl – kr 299,90

Les også: Denne fargen sikret eierne gratis solbriller

Cognac Leyrat Assemblage

Denne er virkelig god, men kommer dessverre i en glassflaske og med vanlig kork.

Størrelsen på flaska er fin og dekker fint behovet for en liten fiske- eller jakttur. Smaken er god og den fungerer selvfølgelig fint i kaffen og for seg selv ved bålet.

Passer nok best i en hytte hvor man slipper å frykte at flaska skal gå i stykker.
Cognac Leyrat Assemblage – Alkohol 40 % - 20 cl – kr 149,90

Les også: Voksne nordmenn er mer fysisk aktive enn før

Luxardo Sambuca dei Cesari

Kommer i en liten og hendig flaske, som dessverre er av glass. Har en genial kork for turbruk som kan brukes som drammeglass. I tillegg er korken knallrød, noe som gjør at man finner den hvis man er uheldig og mister den i lyngen.

Smaken er derimot ikke helt det vi var ute etter. Masse anis og mye sødme. Det siste er ikke så verst når kroppen skriker etter sukker, men det blir rett og slett for mye av det gode.

Dette er ikke drammen du drar frem ved leirbålet.
Luxardo Sambuca dei Cesari – Alkohol 38 % - 20 cl – 139,90

Les også: En både artig og velsmakende vri på Irish Coffe

Jura Superstition

En Whisky er ikke å forakte på fjellet. Dette er en fabelaktig god variant som kommer i en passelig størrelse.

Flaska er av glass og korken er også feil. Innholdet er derimot bortimot totalt perfekt til alt. Her er det så silkemykt og godt innhold at selv gnagsårene blir glemt. Med denne i hånda glemmer du nesten storfisken du mistet! Denne er rett og slett så god at vi gir blaffen i våre egne kriterier knyttet til flasker og korker.

Denne blir med på fjellet flere ganger. Vidunderlig for seg selv, vidunderlig i kaffen – og den kan du fint røre inn i litt multebær.
Jura Superstition – Alkohol 43 % - 20 cl – 199,90

Les også: Derfor smaker whiskeyen bedre med vann

Kyrö Napue Gin

En gin er kanskje ikke det første man tenker på når sekken pakkes. Denne finske varianten kommer i en liten glassflaske.

Innholdet er noe av det beste vi har smakt av gin. Her er det einerbær og sitrus i en herlig blanding. Prismessig er denne nokså kostbar i forhold til mengden. En frisk smak av skog og natur som faktisk fungerer godt ved bålet. Flaska er kun 10 cl og holder til en kort tur.

Denne drammen passer ikke til eller i kaffen.
Kyrö Napue Gin – Alkohol 46,3 % - 10 cl – kr 119,90

Les også: Halvparten av norske barn vil være mer ute

Braastad Créme Liqueuer au Cognac

Denne hadde vi dårlig tiltro til på forhånd. En sjokoladelikør på 17 % på tur? Nei, det kan da ikke fungere i det hele tatt. Erfaringen var at det faktisk var utrolig godt med denne blandingen av fløte, sjokolade og Cognac. Det er så mye næring i denne at det nesten er som å drikke sjokolademelk.

Riktignok var dette ikke helt det vi var ute etter, men det smaker aldeles nydelig med denne når man kommer til leiren etter en lang vandring mellom fiskevann.

Kommer i en plastflaske med skrukork.
Braastad Créme Liqueuer au Cognac – Alkohol 17 % - 50 cl – kr 199,90

Les også: Slik påvirker alkoholen kroppen

Koskenkorva Vodka

En god vodka i plastflaske er ikke å forakte. Denne passer til både kaffe og som en liten dram ved bålet.

Smaksmessig er vodka ikke det mest spennende, men det varmer godt i kroppen. Det er også en drikke som passer for de aller fleste. Greit hvis man er mange på tur og ikke blir helt enig om hvilken dram som passer best. Bålkaffen løfter seg også et hakk med en liten skvett vodka.

Et greit, sikkert og rimelig valg på tur.
Koskenkorva Vodka – Alkohol 37,5 % - 50 cl – kr 213,90

Den beste drammen for fiske- og jaktturer

Dette ble ingen enkel kåring. Erfaringen fra turene er at alt over halvliterstørrelse er meningsløst på de turene man vandrer langt med full oppakning. Man er rett og slett så sliten når kvelden kommer at noe mer enn en dram eller to klarer man ikke. Glass er tungt, men det er ikke til å komme unna at Jura Superstition ble en klar favoritt. Flaska er liten, men solid og innholdet er knallgodt. Hvis du ikke vil ha glass med så vil nok Braastad V.S.O.P være et absolutt godt alternativ.

Jura Superstition var rett og slett i en klasse for seg selv ved leirbålet. Denne vinner testen, på tross av at den kommer i glassflaske og med feil type kork. Foto: Arne Lindbach

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Sier ja til å droppe sommertid14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Siste nytt
14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenSier ja til å droppe sommertid14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer i anleggsmaskiner tatt av snøskred13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38Norge18-åring tiltalt for drap på jente (13)12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler fikk flertall i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død
Populært