Derfor smaker whiskeyen bedre med vann

Foto: NTB scanpix.
Foto: NTB scanpix.

Vannet er med på å få frem smaken.

Det virker kanskje merkelig å vanne ut en god whiskey. Men faktisk er vannet med på å få frem smaken av whiskey, viser en ny studie, ifølge CNN.

Forklaringen er som følger: Whiskey er laget av korn og vann, som går gjennom en spesiell prosess. Men fra et kjemisk ståsted, består whiskey av en kompleks variasjon av molekyler, som alle bidrar til den unike smaken. En av disse er guaiacol, som gir whiskyen sin røyksmak.

Guaiacol er molekylet forskerne fra Sverige har fokusert på i sin studie, som ble publisert i Scientific Reports.

Les også: Lar du dette ødelegge nattesøvnen?

Det forskerne kom frem til, er at guaiacol-molekylet er mest tilstedeværende på overflaten av destillert whiskey. Det er derfor whiskey med litt ekstra vann smaker bedre - smaksmolekylene dras mot toppen av glasset.

- Fra et molekylært perspektiv, mikser ikke alkoholen og vannet seg helt. I stedet ser vi at grupper av vannmolekyler og alkoholmolekyler. Når whiskeyen blir destillert, dras alkoholen til toppen, og mange av smaksmolekylene følger etter fordi de liker å være i et litt mindre fuktig miljø.

Smaken blir derfor forsterket. Men det er en grense. Hvis vi destillerer whiskyen for mye, da reduseres konsentrasjonen av smaksmolekyler, og drinken vil bli utvannet, forklarer medforfatter av studien, Ran Friedman. Det er imidlertid viktig å merke seg at dette kun gjelder whiskey på flaske, som har lavere alkoholinnhold enn whiskey på tønne.

Forskerne tror funnet deres også er relevant for annen type sprit, som brandy, rom og tequila, siden de har like oppløsning, smaksmolekyler og alkoholinnhold.

Les også:
Nei, litt whisky er ikke den beste medisin Whisky on the rocks
Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy