Oslos nye sneglefare er ... deilig!

Lars Erik Nordland (til venstre) oppdaget en stor koloni vinbergsnegler på Ljabru. Han har spist snegler flere ganger, men selvplukkede har han ikke prøvd seg på ennå.
Lars Erik Nordland (til venstre) oppdaget en stor koloni vinbergsnegler på Ljabru. Han har spist snegler flere ganger, men selvplukkede har han ikke prøvd seg på ennå. Foto: Aslak Borgersrud
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem brunsnegla, Oslos nye inntrenger ser bedre ut, smaker bedre og ødelegger egentlig veldig lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslos huseiere, turgåere og skadedyrskontrollører har i flere år forbannet seg over «mordersneglen». Eller brunsneglen. Det irriterende slimkreket som ødelegger hager, er generelt ekkel så inni hampen vanskelig å bli kvitt. Men nå åler altså en ny snegle seg inn i byen.

Men slapp av, folkens! Vinbergsneglen er ikke på langt nær like plagsom som vår brune hageskurk. Dessuten kan denne spises.

Les også: Brunsnegleeksperten

Oslo sør

– Disse oppdaget vi på forsommeren, forteller Lars Erik Nordland. Han er arkitekt, og jobber med en utbygging av Ljabru skole, som ligger idyllisk til mellom Ljabruelva og en liten skog et godt stykke sør i Oslo.

Når vi er på besøk, en solfylt formiddag denne uka, ligger det vinbergsnegler og soler seg midt på grusstien, og når vi kikker litt nøyere etter finner vi en masse av de slimete bløtdyrene i skogbunnen. Men Nordland forteller at det er mye verre på litt våtere dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er det så tett at du kan se et femtitalls snegler bare ved å se deg rundt, sier han.

– Det kan gjerne være grupper på over tjue snegler. Det er veldig tett her, legger han til.

Vinbergsneglene er store. Mye større enn sånne vanlige små snegler med sneglehus. Så de er lette å se.

– Er de plagsomme? Ekle?

Nordland trekker på det.

– Det er sikkert noen som synes det. Men de er store, så du ser dem lett. Og så holder de seg gjerne unna gangveier og hager. De er mest interessert i vissent løv, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen krise

Men altså. Har vi en ny sneglekrise på gang? Best å ringe en snegle-ekspert. Litt leiting fører meg til Artsdatabankens og Sabimas sneglesjef Magne Flåten.

– Magne Flåten.

– Hei! Det er Dagsavisen her. Jeg hører du er snegle-orakel?

– Ja, nei, altså ...

– Det er observert vinbergsnegle i Oslo! Hvorfor det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunnen til at den er her er at folk har tatt den med seg fra Syden. Og så kryper den av gårde og parer seg.

– Illegal innvandring?

– Ja, men det er bestand flere steder. Rundt Oslo, på Tjøme. På Nesodden er det en fast bestand ...

– Ahh. Så den er ikke ny i Oslo?

– Det er flere steder rundt Oslo hvor den har vært. Folk tar de med seg hjem fra ferie, og setter dem ut i hagen. De går, og så treffer de kanskje en annen snegle, og så finner de kanskje et sted hvor de trives veldig godt. Da kan det plutselig bli ganske mange.

– Så ... ingen sjokk-invasjon av Oslo denne sommeren?

– Det øker nok. Men ikke noe sjokkpreget økning. Men de er jo god mat. La dem gå inne og spise salat en ukes tid.

– Må de spise god mat for å bli til god mat?

– Nei da. Det er bare for å tømme tarmen for ting som vi synes er ekkelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ewww.

– Brunsneglene er mer uappetittlig. De er mer slimete, og så går de jo på ... altså, hvis bikkja har gjort fra seg, så er det jo fort fullt av brunsnegler rundt. Vinbergsneglene spiser mest ok mat.

Spiselig

– Betryggende. Er det mange andre vesener vi bør spise for å bli kvitt dem?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stillehavsøsters er nok det viktigste. De bør vi holde nede før badestrendene våre blir helt ubrukelige. Og det er aldeles ypperlig, helt eksellent mat.

– Ok, men tilbake til vinbergsnegla. Er den velkommen i Norge?

– Nei, de er jo svartelista. Men grunnen er at de ikke har kommet hit sjøl. Da vil vi ikke ha dem her. Spredning av dyr fra ett sted til et annet, det blir nesten bare problemer, det er alltid en fare for at de kan fortrenge det dyrelivet vi har.

– Så mest av prinsipp?

– Den er på svartelista, men den blir ikke nødvendigvis en veldig stor plage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi bør spise dem, men må ikke, altså?

– Det er jo flott å spise fiendene våre. Men så er det jo tydeligvis en del som vil ha dem her. Folk gjør jo som de vil.

– Tror du folk har importert dem med vilje?

– Ja. Folk vil spise dem, og de er jo veldig store og flotte. Kanskje folk tar dem med seg fra sør-europa for å ha dem gående i kjelleren, og så har de kanskje blitt lei og sluppet dem ut.

– Det er et litt pussig kjæledyr, da.

– Nei da, det er mange som liker snegler.

Europeisk

Tilbake i skogen har vi greid å finne en sju-åtte snegler i løpet av noen få minutter.

– Det er rart ikke Sylvi Listhaug har kastet seg over dem. De kommer jo langveis fra, sier Lars Erik Nordland.

Lars Erik Nordland har spist vinbergsneglen flere ganger. Han anbefaler å skylle dem og ta vekk innvoller først. Så kan du slenge sneglene rett i en kokende blanding av én del vann og to deler hvitvin. Kok gjerne i tre-fire timer. Krydre med timian sleng dem tilbake oppi sneglehusene før servering (bare husk å skylle dem først)

Saken ble først publiser på dagsavisen.no.