Rester av sju plantevernmidler funnet i norske jordbær

Av norske produkter var det tre prøver av jordbær med rester av sju ulike plantevernmidler. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Av norske produkter var det tre prøver av jordbær med rester av sju ulike plantevernmidler. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet fant rester av sju ulike plantevernmidler i norske jordbær. Beregninger viser at det ikke er farlig å spise bær med de målte nivåene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynets årlige kontroll med plantevernrester i mat i 2016 tilsier at maten i Norge er trygg å spise.

Mengden plantevernmidler i mat er lav, og det er få funn over grenseverdiene, viser Mattilsynets prøver. Men antallet overskridelser er høyere enn på flere år.

1.326 prøver av ferske, fryste eller bearbeidede matvarer er analysert, og Mattilsynet fant overskridelser i 2,1 prosent (28 prøver).

– Antall overskridelser er høyere i 2016 enn de siste årene, men en viss variasjon fra år til år anses å være normalt. Mattilsynet vil likevel følge utviklingen for å se om økningen fra 2015 til 2016 er av tilfeldig karakter, sier seniorrådgiver Hanne Marit Gran i Mattilsynet.

Les også: Mattilsynet fant mangler hos seks av ti sjømatprodusenter

For frukt og bær ble det påvist rester av plantevernmidler i henholdsvis 81 og 78 prosent av prøvene, men bare 2,9 og 1,7 prosent var overskridelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 35 prosent av prøvene var det rester av flere enn ett plantevernmiddel. Tre prøver av norske jordbær viste rester av sju ulike plantevernmidler. Beregninger viser at det ikke er farlig å spise bær med de målte nivåene, ifølge Mattilsynet.

I to prøver av norske jordbær ble det påvist overskridelse av tolyfluanid. Begge disse prøvene var av bær produsert på samme gård, og det viste seg at plantevernmidlet var brukt ulovlig. Dette førte til at lisensen for å bruke sprøytemidler ble trukket tilbake for to år for denne gården.

I en rosinprøve fra Iran var det rester av 13 ulike plantevernmidler.

I prøver av barnemat og i prøver av animalsk opprinnelse ble det ikke påvist rester av plantevernmidler.

Les også:

Disse matrestene bør du styre unna

Forbannet over ny ølregel: – Ulovlig

Vil ha forbud mot tegneseriefigurer på usunn mat