Øl som passer til 17. maifesten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her finner du alt fra tropiske dufter til kaffe og sjokolade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er langt mellom plassene det er skikkelig vårstemning for tiden. Snøen ligger fra nord til sør og skiføret er til dels meget godt. Uansett så viser kalenderen at grunnlovsdagen nærmer seg. Vi har valgt ut noen øl som passer til de fleste temperaturer i vårt langstrakte land.

Bryggerhuset Tropical Red Ale

Det siste brygget vi har omtalt fra Brygghuset var en stout med kokosmakronsmak, og denne gangen leverer de enda et kokosøl. Men her er det masse annet godt i tillegg til kokos. I tillegg til spenstige humler som azacca og Bavaria Mandarina har byggeriet valgt å tilsette frukter som mango og pasjonsfrukt - og kokos. Her stemmer navnet på ølet veldig godt med innholdet. Dette smaker virkelig tropisk. Fargen er rødoransje og ølet er noe tåkete. Skummet har antydninger til brunt i seg og holder seg godt. Duften er preget av alle de tropiske elementene med et godt preg av kokos og mango. Litt honning og mandarin finner man også. Smaken er fyldig med mye frukt og et særpreget, men behagelig, kokospreg. Lang ettersmak med en fin dose bitterhet. Et veldig spesielt øl som fort kan bli en sommerfavoritt hos mange, spesielt hvis du liker kokos.
Bryggerhuset Tropical Red Ale - Alkohol 4,7 % - 0,33 l - Butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dansk festival-urin ga dejlig brygg

Nøgne Ø - Malmen Juniper Black Ale

Det Kompromissløse bryggeriet er tilbake med et spennende og smaksrikt øl. Denne gangen har de hentet inspirasjon fra historiske bryggemetoder og har benyttet både kveik og einer. Kveik er en gammel norsk variant av ølgjær som, takket være innsatsen til noen ildsjeler, nå har fått en liten renessanse. Fargen på ølet er nærmest sort og skummet er brunlig. Her er det mye duft av mørkbrent malt med klare kaffetoner og en god mengde med einer. Smaken i samme retning med kaffe, noe mørk sjokolade og einer. På tross av relativt lavt alkoholinnhold er dette er øl med mye fylde, og veldig mye smak. Et øl som passer utmerket innendørs på en regnfull og trist vårdag.
Nøgne Ø Malmen Juniper Black Ale - alkohol 4,5 % - 0,5 l - Butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Studie antyder at rødvin kan beskytte hjernen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aass IPA Premium

Aass sin IPA har vært tilgjengelig i butikkene en god stund. Nå kommer de med en egen versjon med litt mer trøkk i seg, beregnet for salg på Vinmonopolet. Ølet har lys kobberfarge og hvitt skum med godt hold. Duften er preget av tropiske frukter, sitrus og fersken, papaya og hint av honning og karamell. Smaken har godt humlepreg, middels sødme og en lang ettersmak med mye tropiske frukter og sitrus. Hint av røde bær og fersken. Aass IPA Premium er fint balansert og leskende. Et godt øl til grillretter og til generell nytelse i sommersolen. Denne er både snill og litt vill på samme tid. Smak nok, men samtidig ikke for krevende.
Aass IPA Premium - Alkohol 6,5 % - 0,33 l – kr 35,90

Les også: To øl kurerer smerten bedre enn piller

EGO Brygghus Ny Hornindal Pale Ale

Dette ølet er et samarbeid mellom mikrobryggeriene EGO brygghus og Eik & Tid. Også her er det brygget med den norske kveikgjæren Hornindal. Ølet er et såkalt “rå øl” som betyr at det ikke har blitt kokt etter meskingen. I tillegg har bryggeriet benyttet einerlåg. Dermed skulle alt ligge til rette for et skikkelig urnorskt tradisjonsøl, men EGO har tatt det hele litt lenger og har valgt å dundre på med den japanske humlen Sorachi Ace og Mosaic. Så her er det rett og slett en krysning mellom tradisjon og modernitet i en flaske. Fargen er oransjeaktig og ølet har hvitt skum med medium hold. Duften er preget av raus humling ned tropiske frukter, sitrus og einer. Smaken er veldig underfundig med nærmest et litt smoothieaktig preg med noe mango og aprikos - og et fint kornpreg. Lang ettersmak med humle og einer. Et artig og annerledes øl som absolutt skiller seg ut i mengden.
EGO Brygghus Ny Hornindal Pale Ale - Alkohol 4,5 % - 0,5 l - Butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: Litt alkohol knyttes til lavere risiko for noen hjerteproblemer

EGO brygghus Lidenskapelig Sommer

Surølentusiastene i EGO brygghus satser friskt med sin nye Gose med pasjonsfrukt. Dette er en ølsort som har sin opprinnelse i Goslar i Tyskland. Her har det karakteristiske ølet blitt brygget gjennom generasjoner. Etter mikrobryggerienes inntog har også dette klassiske ølet fått en liten renessanse. Lidenskapelig sommer er smaksatt med pasjonsfrukt og blandingen mellom det syrlige og det søte fungerer veldig godt. Fargen er oransjegul og tåkete. Skummet er hvitt og har medium hold. Duften er preget av syrlighet, appelsin, korn og gress. Smaken er fruktig og syrlig med en god dose korn og brød. Litt saltig og en markant ettersmak med ørlite hint av honning, fersken og litt blomster. Dette er en frisk og annerledes sommerøl som skiller seg ut i mengden. Liker du litt syre og frukt så er dette absolutt et øl som anbefales.
EGO brygghus Lidenskapelig Sommer - Alkohol 4,5 % - 0,5 l - Butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdinger Sommerweisse

Hveteølet fra Eridinger har en stor fanskare i Norge, og er utvilsomt noe som mange forbinder med sommer og sol. Nå lanserer bryggeriet et helt eget sommerhveteøl i butikkstyrke, noe som helt sikkert vil treffe nye og gamle hveteølelskere. Ølet er lyst gult og lett tåkete. Skummet er stort, hvitt og med et meget godt hold. Fint blomsterpreg i duften. Krydret og med hint av appelsin og banan. Myk munnfølelse med et fint etterpreg fra humlen. Appelsin, banan og hylleblomst. Ørlite karamell og god smak av humle. Et litt mer humlete hveteøl enn det man normalt forbinder med Erdinger. Sommerweisse er rett og slett et godt sommerøl.
Erdinger Sommerweisse - Alkohol 4,6 % - 0,33 l - Butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liefmans Yell’oh

Et fruktøl fra Liefmans er ingen nyhet. De har tidligere hatt stor suksess med kirsebær, blåbær, jordbær og annet i sine øl. I dette ølet har de presset eple, lime, hylleblomst og basilikum inn i flaskene. Fargen er lys gyllen og ølet har et fint hvitt skum med medium hold. Dufter godt av lime, hylleblomst og svakt av basilikum. Smaken er frisk med eple og lime i starten. Godt og markant preg av krydderurter i ettersmaken. En fin balanse mellom syrlighet og sødme. Dette er først og fremst et øl som nytes som en forfriskning, gjerne med isbiter. Yell’oh er et skikkelig sommerlig øl med masse friskhet. Svakt er det også.
Liefmans Yell’oh - Alkohol 3,8 % - 0,25 l - Butikkøl