Tips: Øl og vin til påskelam

For første gang holder vinmonopolet åpne dører på påskeaften. Dermed er det gode muligheter til å sikre seg både vin og øl som passer til påskelammet, for de som har glemt det.

Her følger noen tips til både øl og vin som passer godt til lammekjøtt.

Amaranta Montepulciano d'Abruzzo

Amaranta Montepulciano d'Abruzzo
Amaranta Montepulciano d'Abruzzo

Denne vinen fra Abruzzo har dyp rubinrød farge. Duften er svært aromatisk med hint av tørkede blomster, krydder, lakris og røde bær. Vinen fremstår som veldig fyldig og myk med masse smak. Tydelig fatpreg med mye vanilje. God sødme og mye tørkede frukter. Et fint tanninnivå som balanserer det relativt høye alkoholnivået. Amaranta Montepulciano d'Abruzzo er en vin som er lett å like. Kraftig nok til å matche både vilt og lam, og dundrende god for seg selv.
Amaranta Montepulciano d'Abruzzo – Alkohol 14 % - 0,75 l – kr. 209,90

Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella

Amaranta Montepulciano d'Abruzzo
Amaranta Montepulciano d'Abruzzo

Denne vinen har en dyp rubinrød farge som er en tanke lettere i fargen enn Amarantavinen over. Duften har tydelig bærpreg og en god dose pepper og rosiner. Smaken er elegant med kirsebær, pepper og vanilje. I produksjonen av denne vinen har den blitt kjørt gjennom drueskallet etter Amarone-produksjonen før den har blitt lagret på eikefat i 15 måneder. En vin som takler både vilt og lam, og vil matche modne oster.
Tommasi Il Sestante Ripasso Valpolicella – Alkohol 13 % - 0,75 l – kr. 189,90

Smart Dog 2015

Smart Dog 2015
Smart Dog 2015

Opprinnelsen til denne vinen skyldes en hund på vidvanke. Etter å ha stukket fra sin eier ble den funnet på marken til en naboeiendom mens den gravde etter et bein dypt nede i jorden. Når eieren fant hunden oppdaget han at jordsmonnet var glimrende til dyrking av syrah-druer. Dermed kjøpte han opp det han kunne av eiendommen. Resultatet av dette finnes altså i denne pappboksen. Duften er preget av vanilje, skogsbær, lær og hint av honning. Fyldig og god med tydelig preg av krydder. Ettersom nordmenn også har lagt sin elsk på pappvinene så vil nok denne være et flott valg for de aller fleste i påsken. Her får man mye god vin for en rimelig penge. Vinen finnes selvfølgelig også på flaske hvis 3 liter blir litt mye.
Smart Dog 2015 – Alkohol 14 % - 3 l – kr. 399,-

Brooklyn Sorachi Ace

Brooklyn Sorachi Ace
Brooklyn Sorachi Ace

Dette amerikanske bryggeriet feirer til neste år sitt 30-årsjubileum. Med en bryggestil som henter inspirasjon fra hele verden og et høyt kvalitetsnivå er ølet de lager både spennende og trygt på samme tid. I dette ølet har de tatt utgangspunkt i en saison og humlet det med den spennende japanske humlen Sorachi Ace. En forunderlig og sær humle som er kjent for sitt preg av sitrus og dill. Fargen er gyllen og ølet er tåkete, siden det er ufiltrert. Skummet er hvitt og har godt hold. Duften er preget av blomstereng og mandariner. Ølet er svært aromatisk og sødmefylt med mye mykhet. God munnfølelse. Her finner man alt fra mentol, furu og sitron til brød og honning. Et veldig godt og smaksfylt øl. Lang ettersmak med tydelig humlekarakter uten at det blir for bittert.
Brooklyn Sorachi Ace – Alkohol 7,2 % - 0,35 l – kr 49,90

Brooklyn Brown Ale

Brooklyn Sorachi Ace
Brooklyn Sorachi Ace

En god Brown Ale er ofte et trygt valg til kjøttretter. Brooklyn sin variant er både smaksrik og kraftig nok til å takle det meste av kjøttretter du velger å sette på bordet. Samtidig er det et øl som er lett å like. Fargen er rødbrun og ølet har et litt brunlig skum med medium hold. Dufter av kaffe, sjokolade, plommer og noe krydder. Smaken har en god dose karamell, litt kaffe, hint av sjokolade og ørlite sitrus. Lang ettersmak med lett krydret avslutning. Brooklyn Brown Ale er rett og slett et veldig godt matøl.
Brooklyn Brown Ale -Alkohol 5,6 % - 0,35 l – kr 49,90

Brooklyn Triple Burner

Brooklyn Triple Burner
Brooklyn Triple Burner

Dette er heftige greier. Ut fra etiketten er det ikke så lett å se om dette er en stor flaske helsedrikke eller et øl. Triple Burner har hentet inspirasjon fra noe mystiske eldgamle kinesiske helseteorier, kombinert det med et sabla sterkt øl som inneholder lakrisrot og lagret det hele på hvitvinstønner. En særdeles uvanlig kombinasjon som fungerer utrolig godt. Ølet er rett og slett noe helt for seg selv. Fargen er gyllen og litt tåkete. Skummet holder seg godt og duften er preget av gress, blomster, hvitvin og krydder. Smaken har mye krydder i seg. Her finner du alt fra koriander til lakrisrot i krydderblandingen. Mye sødme fra maltbunnen med fersken, banan og noe karamell. Tydelig preg fra hvitvinsfat. Et øl som forundrer og fascinerer. Trenger litt tid i glasset før det virkelig åpner seg. På tross av alle disse smakene er dette faktisk et øl som vil kunne løfte en lammeskank opp til nye høyder. Denne bør prøves.
Brooklyn Triple Burner – Alkohol 10,6 % - 0,75 l

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden