Egg: Genial fingermat i påsken

<p>FINGERMAT: Djevleegg er både enkelt og velsmakende. Foto: Kim Holthe/egg.no</p>
FINGERMAT: Djevleegg er både enkelt og velsmakende. Foto: Kim Holthe/egg.no

Egg er ikke bare til frokost. Her er noen spennende tips og oppskrifter til fingermat.

Når vi tenker på egg, er nok ikke fingermat det første vi tenker på. Det er vel kokte egg, speilegg, eggerøre og omelett som ligger fremst i pannebrasken, og det er ingenting i veien med det.

Flere av disse variantene er nemlig involvert når vi nå skal gi oss i kast med å lage eggebasert fingermat.

Noen av de variantene vi presenterer nedenfor er veldig kjappe og enkle, og du hiver dem i hop på null komma niks, mens andre krever litt mer arbeid.

Les også: Dansker og svensker mer opptatt av egen mat

Enkelt og velsmakende

Den kanskje aller enkleste, eggebaserte fingermaten er såkalte djevelegg, eller deviled eggs, som det heter på engelsk. De er også uhyre velsmakende.

Hvordan djevelen er havnet oppi dette, har nok med at disse eggene er ganske spicy.

Hardkok egg, kjøl dem ned og skrell dem, og del dem i to på langs. Skrap ut eggeplommene og ha dem over i en bolle. Mos dem med gaffel og rør inn nok majones til du får en tykk krem.

Smak kremen til med litt dijon-sennep og tabasco eller cayennepepper. Ha kremen tilbake i hullene i eggehvitene.

Pynt gjerne med et florlett dryss av cayennepepper eller paprikapulver. Eller finhakket gressløk. Kan det bli enklere?

Forskjellige typer fyll

Dette hullet du får i eggehvitene når du fjerner eggeplommene, er en god idé vi skal ta med oss videre, for der kan du også legge andre godsaker, f.eks. tunfiskrøre.

Ta en boks med tunfisk, finhakk en liten sjalottløk og en halv stilk selleri og mos disse med gaffel sammen med nok majones til at det binder det hele sammen. Smak til med salt og pepper.

Ha røren i hullene på eggehvitene, og pynt gjerne med noen kapers. Noe annet som er godt å fylle i hullene, er tapenade.

Det er ikke bare hullene i eggehvitene som kan brukes som "oppbevaring".

Lag bløt eggerøre og ta vare på de halve eggeskallene. Der skal nemlig eggerøren oppi igjen.

Pynt med en skive chorizo, som kan brukes til å få eggerøren ut av skallet med.

Les også: 12,8 prosent av sprøytemidlene i EU er ulovlige

Nå blir det litt mer avansert

De følgende variantene av eggebasert fingermat krever litt mer arbeid, og du finner oppskrift på dem nederst i denne artikkelen.

Chilimarinerte egg innebærer at du legger hardkokte og skrelte egg ned på glass sammen med en lake av eddik, vann og diverse krydderier.

Disse eggene kan spises allerede etter et døgn, men varer også opptil en måned. De har en aldeles nydelig smak. Del dem i to på langs og server som fingermat.

En spanske potetomelett, noen kaller det en bondeomelett, kan også lages som fingermat hvis du deler den opp i store terninger og stikker en tannpirker i dem.

Drikke til fingermaten

Hva skal du drikke til eggebasert fingermat? Det gjøres ofte et nummer ut av hvor vanskelig det er å kombinere egg og vin, men da er det snakk om den rennende plommen, og vi har ikke noen rennende plomme noe sted her.

Da kan du drikke hva du vil, men siden dette er fingermat, kan det passe med bobler til. Om du velger champagne, cava, prosecco eller noe annet, gjør du som du vil med.

Les også: Spar penger og spis sunnere med matplan

Chilimarinerte egg

Chilimarinerte egg. Foto: Synøve Dreyer
Chilimarinerte egg. Foto: Synøve Dreyer

Marinerte egg har tradisjoner flere steder i verden, og er en spennende og annerledes måte å tilberede egg på. Te og soyasaus brukes i Kina, mens i England og USA brukes eddik med ulike urter og krydder.

Ingredienser:

4 dl hvitvinseddik, evt. eplesidereddik

4 dl vann

5 skiver ingefær, fersk

1 ss korianderfrø

1 stk chili, rød

12 stk hel pepper, grovknust

2 fedd hvitløk, grovhakket

12 stk egg, hardkokt

Slik gjør du det:

Kok opp ingrediensene til laken og la den småkoke i ca. 5 minutter. Skrell eggene og legg dem i et rent, varmt glass. Hell den varme laken over eggene. Dekk glasset med et rent klede og avkjøl før du skrur på lokket. Oppbevar mørkt og kaldt til servering. Eggene kan spises etter ett døgn, og er holdbare i minst en måned. Marinerte egg kan serveres som snacks eller appetittvekker, eller delt i to på en seng av salat sammen med hjemmelaget aïoli.

Tortilla española - spansk potetomelett

Spansk omelett
Spansk omelett

En tykk omelett, akkurat slik den blir laget i Spania. Omelett skåret i terninger med tannpirker er vanlig som tapas, skåret i "kakeskive" som lunsjrett.

Til 1 porsjon:

0,5 kg poteter

1 stk storløk

6 stk egg

1 ts salt

evt. litt revetmuskat

olivenolje

Slik gjør du det:

Visp sammen eggene med 1 ts salt. Tilsett litt revet muskat om ønskelig. Skrell potetene, og skjær dem i 1/2 cm tykke skiver. Stek skivene i middels stor stekepanne på middels til lav varme i rikelig med olivenolje. Skjær opp løk i ringer og stek den blank i olivenolje en annen panne.

Når potetskivene er gjennomstekt, knus dem lett med en gaffel. Tilsett den stekte løken og bland godt. Hell over eggeblandingen. Sørg for at den fordeles blant potetene - forsiktig, det skal ikke røres. Stek på lav temperatur. Bruk stekespaden til å runde kantene underveis.

Stek til omeletten stivner underst og på sidene. Snu ved å bruke et lokk. Stek noen minutter til. Juster kantene om nødvendig. Bruk igjen lokket til å få omeletten ned på en tallerken.

La omeletten kjøle av, og skjær den i snipper. Spis den lunken eller kald. Salat og brød smaker godt til. Eller server den som en av flere tapasretter.

Tips: Det beste er å steke omeletten i panne med slippbelegg. Dersom en ikke har det, bør en rengjøre pannen etter stekingen av potetskivene, og før en tilsetter eggeblandingen. Ellers har omeletten lett for å bli brenne seg fast.

Djevelegg (fylte egg)

Djevelegg. Foto: Kim Holthe
Djevelegg. Foto: Kim Holthe

Server fylte egg som små appetittvekkere eller la dem være en del av tapasbordet.

Til 6 porsjoner:

6 stk egg

FYLL

4 stk vårløk

2 ss majones

1 ts sitronsaft

noen dråpertabasco

oliven, sorte

Slik gjør du det:

Hardkok eggene og avkjøl dem i kaldt vann. Del eggene i to på langs. Ta ut plommene og bland dem med ingrediensene til fyllet. Smak til med krydder. Sett blandingen kaldt til det skal fylles tilbake i eggene. Pynt med oliven.

Bløt eggerøre med chorizopølse

Bløt eggerøre med chorizo. Foto: Astrid Hals
Bløt eggerøre med chorizo. Foto: Astrid Hals

Til 5 porsjoner:

5 stk egg

0,5 dl kremfløte

50 g kaldt, usaltet meierismør

salt og nykvernet pepper

5 skiver chorizopølse

Slik gjør du det:

Pisk egg og fløte sammen i en stålbolle (eventuelt annen bolle som tåler varme). Kok opp vann i en kjele og ha bollen over kjelen med kokende vann, reduser varmen. Rør til eggerøren begynner å stivne. Ha i kaldt smør i biter. Hvis du ikke bruker usaltet smør bør du smake til med salt etter du har hatt i smøret, ellers kan det lett bli for salt. Eggerøren skal være bløt. Fyll eggerøren i eggskallet. Sett det i litt grovsalt på tallerkenen. Ha på en skive chorizopølse og pynt med en frisk krydderurt.

Les også:

Joda, junk-mat kan faktisk være sunt

– Både sukker og fet mat gir en form for lykkefølelse. Helt til den dårlige samvittigheten kommer

Økning i salget av økologisk mat

Saken ble opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden