Sushirestauranten Sabi Omakase får ny Michelin-stjerne

Her får Sabi Omkase en Michelin-stjerne. Se opptak av hele pressekonferansen nederst.

Sushirestauranten Sabi Omakase har fått en ny Michelin-stjerne i årets nordiske Michelin-guide. Maaemo beholder tre.

Fakta om Michelin-guiden

  • Verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide.
  • Første gang utgitt i 1900 i Frankrike av brødrene André og Edouard Michelin for å hjelpe bilister med å finne veien, få service til bilen og et hotell å sove på.
  • I begynnelsen dominerte derfor bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder Michelin-guiden, men etter hvert dreide den mer mot restauranter og hoteller.
  • I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.
  • Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er "verdt å reise til".
  • To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er "verdt å ta en omvei for".
  • En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er "veldig god i sin kategori".

* "Bib Gourmand" er nivået under stjerne og gis til restauranter som serverer god mat til en anstendig pris.

* I 2015 kom Michelin for første gang med en egen guide for Norden: "Guide Michelin Nordic Cities".

* I 2016 fikk Oslo-restauranten Maaemo tre tre stjerner i Norden-guide, mens Kontrast, Statholdergaarden og Fauna i Oslo og Re-Naa i Stavanger fikk én stjerne hver. Smalhans og Restaurant Eik i Oslo fikk "Bib Gourmand"-utmerkelsen.

Den første restauranten som fikk ny stjerne under pressekonferansen i Stockholm var ikke uventet Sabi Omakaase i Stavanger.

– Jeg er virkelig overveldet av denne anerkjennelsen. Dette gir ny giv til å videreutvikle nordisk edomae. Jeg ønsker å være til inspirasjon og fremme bruken av den unike, norske sjømaten, sier sushikokk Roger Asakil Joya, som er medeier i restauranten.

I forkant av pressekonferansen ble det spekulert i om Sabi Omakaase kom til å få én eller to stjerner.

Nye stjerner (en stjerne):

  • Sabi Omakase, Stavanger
  • Sture, Stockholm
  • 108, København
  • Ti Trin Ned, Fredericia i Danmark
  • Slotskøkkenet, som ligger utenfor København
  • Koks, Færøyene
  • Domestic, Aarhus
  • Dill, Reykjavik
  • Imouto, Stockholm

Maaemo beholdt sine tre stjerner, noe som er ansett som veldig prestisjefylt.

– Å få tre Michelin-stjerner er som å finne den hellige gral, sier kjøkkensjef ved Maaemo, Esben Holmboe Bang.

Bent Stiansen beholdt sin Michelin-stjerne for Statholdergaarden i Oslo, og har nå fått 20 stjerner på rad. Re-Naa i Stavanger, som fikk sin første stjerne i fjor, beholdt også denne i år. Det gjorde også Oslo-restauranten Kontrast.

Michelin-inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen:

  • Kvaliteten på råvarene
  • Håndverket - altså smaken og tilberedningen
  • Personligheten - hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk
  • Valuta for pengene
  • Kvalitet over tid - opplevelsen skal være den samme uansett når du besøker restauranten

Michelin-inspektørene har en solid grunnutdannelse. I tillegg gjennomgår de en seks måneder lang internopplæring slik at bedømmingen skal være den samme uavhengig av hvilken inspektør som besøker restauranten. Michelin-inspektørene er anonyme slik at de får samme behandling som hvilken som helst annen gjest, og Michelin-inspektørene betaler alltid regningen sin.

Kilde: Michelin

VIDEO: Se hele pressekonferansen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden