Norsk sommerlam og villkveite til gull

Departementsråd Leif Forsell og Charles Tjessem delte ut prisen Årets kjøtt til Gilde Nortura SA Oslo for årets ferske sommerlam – grillribbe naturell. Foto: Bitmap
Departementsråd Leif Forsell og Charles Tjessem delte ut prisen Årets kjøtt til Gilde Nortura SA Oslo for årets ferske sommerlam – grillribbe naturell. Foto: Bitmap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Trøndelag og Rogaland toppet pallen med tre priser hver under årets utdeling av Det norske måltid, beskrevet som landets viktigste kåring av kvalitetsprodukter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2008 har Det norske måltid (DNM) kåret de beste matproduktene i Norge og er med tiden blitt landets mest prestisjefylte prisutdeling når det kommer til mat og drikke.

Forrige uke ble vinnerne ropt opp under en seremoni i Stavanger, der blant annet departementsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdepartementet som sammen med Charles Tjessem delte ut prisen til Årets kjøtt. Prisen gikk til Gilde Nortura SA Oslo for årets ferske sommerlam – grillribbe naturell.

– Det norske måltid er en konkurranse som setter norsk mat på spisekartet og kartet for øvrig. Det var en glede å dele ut prisen for Årets kjøtt til Gilde Nortura SA. Prisen er en anerkjennelse av kvalitetsarbeidet i norsk landbruk over tid og evnen til å svare på forbrukernes krav og preferanser, sier departementsråd Forsell i en egen pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vegetarmaten som gjør deg god og mett

(Saken fortsetter under)

DNBs publikumspris gikk til Grønvik Eplemost - Summerred fra Grønvik Gard i Rogaland. Foto: Bitmap
DNBs publikumspris gikk til Grønvik Eplemost - Summerred fra Grønvik Gard i Rogaland. Foto: Bitmap

Årets finalejury bestod av juryleder Einar Risvik (Nofima), Tom Victor Gausdal (Strand), Wenche Andersen (TV2), Kari Innerå (BA53), Frode Selvaag (Ryfylkekokken), Roar Hildonen (To Rom og Kjøkken), og Gunnar Nagell Dahl (Fylkesmannen i Hordaland).
Her er en komplett oversikt over prisvinnerne:

Årets det grønne foredlet:

Grønvik Eplemost – Summerred fra Grønvik Gard (Rogaland)

Juryens begrunnelse:

«Med sin nydelige farge og komplekse aroma gir dette produktet vann i munnen lenge før man får smakt det. Lange sommerdager her langt mot nord og solid pleie legger grunnlaget for kvaliteten til råvaren som er brukt. Fint samstemt med godt håndverk resulterer dette i et friskt og velbalansert produkt med tydelig råvarepreg.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stor interesse for grønnere mat – og kjøtt

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Prisen for årets grønne foredlet ble Grønvik Eplemost – Summerred fra Grønvik Gard. Foto: Bitmap
Prisen for årets grønne foredlet ble Grønvik Eplemost – Summerred fra Grønvik Gard. Foto: Bitmap

Årets det grønne naturelle:

Rosettkål fra Vang Gård (Oppland)

Juryens begrunnelse:
«Årets vinner arbeider for at norske forbrukere skal få flere fristende produkter å velge mellom i grønnsaksavdelingen. Produktet har et delikat og fristende utseende og en ren og god smak. Vinneren er et resultat av nitidig innovasjonsarbeid, kombinert med unik norsk stedlighet og en stolt bonde som tør å satse på nye produkter til den norske forbrukeren.»

Årets godbit:

Bringebærsorbet fra Reins Kloster AS (Sør-Trøndelag)

Juryens begrunnelse:
«Årets vinner satser på kvalitet i alle ledd, noe som gjenspeiler seg tydelig i egenskapene til produktet – fra den flotte emballasjen til det fristende utseende og produktets intense smak. Produsenten satser stolt på lokale råvarer og videreforedler disse til en skikkelig godbit.»

Årets meieriprodukt, foredlet:

Økologisk Cottage Cheese, fra Rørosmeieriet AS (Sør-Trøndelag)

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har laget et svært godt produkt og er dyktig og tydelig i sin kommunikasjon rundt produktet og sitt verdigrunnlag gjennom produktets emballasje. Produktet i seg selv har en ren, men samtidig kompleks smak, og har en fyldighet som skiller det fra andre produkter i samme kategori. Dette viser at vinneren er et premium-produkt, der råvare og produksjon spiller på lag.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor bør du legge flasken i fryseren

(Saken fortsetter under)

Prisen for årets foredlede meieriprodukt gikk til Økologisk Cottage Cheese, laget av Rørosmeieriet AS. Foto: Bitmap
Prisen for årets foredlede meieriprodukt gikk til Økologisk Cottage Cheese, laget av Rørosmeieriet AS. Foto: Bitmap

Årets kjøtt:

Årets ferske sommerlam – grillribbe naturell, Gilde Nortura SA (Oslo)

Juryens begrunnelse:
«Vinnerkjøttet er svært saftig og mørt, med en ren, delikat og råvaretypisk smak.
Den gode smaken og høye kvaliteten vitner om en ressurs Norge kan være stolt over. Norsk beite mellom fjord og fjell legger grunnlaget, men kontroll og presisjon i videreforedlingen er også helt sentrale faktorer for gode produkter til forbrukeren.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets kjøtt foredlet:

Villsauskank Frøya, fra Dalpro Gårdsmat (Sør-Trøndelag)

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har laget et fortreffelig produkt med en tydelig geografisk tilhørighet, der denne tilhørigheten gjenspeiler seg både i historiefortellingen rundt produktet, råvarene som er brukt og ikke minst i smaken.

Vinnerproduktet er et eksempel på hvordan en spenstig idé og god innsats fra produsentens side kan gi forbrukeren moderne og brukervennlige produkter, med unik smak basert på tradisjonsrike råvarer.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets ost:

Lille Aske, fra Bo Jensen (Rogaland)

Juryens begrunnelse:
«Med sitt innbydende utseende er vinneren en ost som appellerer til osteelskere. Melkekvalitet er et nøkkelord for produsenten, som yster av upasteurisert melk. Osten er frisk og kompleks på smak, og smelter som fløyel i munnen. Dette er en ost vi kan være stolte av at er produsert i Norge, siden kvaliteten er på internasjonalt nivå og fordi dette produktet utvider det norske osteutvalget.»

Årets sider:

Balholm Handverkcider med humle fra Balholm AS (Sogn og Fjordane)

Juryens begrunnelse:
«Vinneren har en frisk og gyllen farge og er floral og kompleks på duft, der preg av råstoffet kommer tydelig fram. Smaken er frisk og balansert. Vinnerproduktet gir et svært godt inntrykk allerede når man får flasken i hendene, siden den oser av kvalitet.

Produsenten berømmes for sitt arbeid med å få norsk sider ut på markedet og for å vise at det i denne prosessen også er mulig å leke seg med spennende smakskombinasjoner.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Karritriksene som gjør maten super

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Balholms Handverk cider med humle ble kåret til årets sider, som er en ny pris av i år. Foto: Bitmap
Balholms Handverk cider med humle ble kåret til årets sider, som er en ny pris av i år. Foto: Bitmap

Årets sjømat foredlet:

Halvors Boknafisk Loin fra Halvors Tradisjonsfisk AS (Troms)

Juryens begrunnelse:

«Med utgangspunkt i en lang tradisjon, har vinneren laget et kvalitetsprodukt basert på en ettertraktet og eksklusiv råvare. Dommerne uttaler at produktet har et svært delikat utseende og en ren, typeriktig smak. Nøkkelen til den unike smaken ligger i råvarekvaliteten i kombinasjon med en finstemt konserveringsteknikk.»

Årets sjømat oppdrett:

SALMABRG fra Salmon Brands AS (Oslo/Hordaland)

Juryens begrunnelse:
«Årets vinner viser hvordan nytenkning og råvarekvalitet kan kombineres på en forbilledlig måte og komme forbrukeren til gode. Årets vinner er kjent for sin satsning på kvalitet og forbrukervennlige produkter, og har satt standarden i bransjen for hvordan fersk fisk kan foredles og selges.

I årets vinnerprodukt utvider vinneren sin portefølje med et produkt som gjør det enklere for forbrukerne å velge fisk, og viser samtidig hvordan råvaren kan utnyttes til fulle.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets sjømat villfanget:

Villkveite filet fra Domstein Sjømat AS (Rogaland)

Juryen uttaler:

«Produsenten tilbyr med årets vinnerprodukt kvalitetsråvarer fra norske farvann til folket. Produsenten gir med dette produktet forbrukerne anledning til å tilberede herremåltid i hverdagen, og viser hvor viktig ressurs havet er. Produktet har et delikat utseende og smaker rent og ferskt.»

Les også: Her er tegnene på hvor fersk fisken din er

(Saken fortsetter under)

Villkveite filet fra Domstein Sjømat AS ble kåret til beste i kategorien Sjømat fanget. Foto: Bitmap
Villkveite filet fra Domstein Sjømat AS ble kåret til beste i kategorien Sjømat fanget. Foto: Bitmap

Årets tradisjonsøl:

Norsk Høst fra Nøgne Ø Det Kompromissløse Bryggeri AS (Aust-Agder)

Juryen uttaler:

«Vinnerølet er et uklart øl med delikat farge, en fruktig nese og god konsentrasjon i smaksbildet, kombinert med en kremet og frisk munnfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Produsenten har siden oppstarten vært med å på å sette Norge på ølkartet og har vært en viktig driver i håndverksølutviklingen i Norge. Selv om Norge har svært lange bryggetradisjoner, er vinnerølet et sjeldent produkt, i ordenes rette betydning, siden dette er et øl som utelukkende er brygget på norske råvarer.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryens spesialpris:

Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS (Møre og Romsdal)

Juryens begrunnelse:

«Ikke alle produktene vi får inn til Det Norske Måltid passer som fot i hose i sin kategori. Det kan likevel være snakk om fantastiske produkter som fortjener heder og ære. Dommerne i de ulike juryene i år ble så begeistret for dette produktet at de valgte å gi det en egen pris, som vi har kalt «Juryens utvalgte».

Prisvinneren er et svært delikat produkt, og representerer en tradisjon som ikke har blitt holdt i hevd i Norge i senere tid. Det er derfor svært gledelig at noen satser på en slik produksjon. Man kan kalle dette produktet både et «helt rent naturprodukt» og et produkt som viser norsk stedlighet på svært konkret vis.»

Juryens spesialpris gikk til Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS. Foto: Bitmap
Juryens spesialpris gikk til Havsnø Flaksalt fra North Sea Salt Works AS. Foto: Bitmap

Les også:

Politiet lagde middag til ensomt ektepar

Slik sikrer du deg kvalitetsskrei til middag

Styr unna brødkurven og ta på saus selv