Slik får du perfekt kokte egg

Få plommen i egget slik du vil ha den til frokosten ved å følge våre råd. Foto: istockphoto
Få plommen i egget slik du vil ha den til frokosten ved å følge våre råd. Foto: istockphoto

Kok egg som en ekspert!

Å koke egg er kanskje det mest fundamentale. Man tager vann og egg. Det er ikke vanskelig.

Men å få egget kokt slik man vil og med samme resultat fra gang til gang, det er langt fra noen selvfølge. De aller fleste av oss har vært ute for sprukne egg med halve innholdet utenfor - og for gummiaktig hvit og grønn rand rundt plommen. For eksempel.

For at du skal unngå sure miner ved frokostbordet, har vi derfor sammenfattet en del «eggkoketeorier» som forhåpentligvis kan være til nytte.

TIPS 1: Bruk tempererte egg

Egg eldes saktere i kjøleskap. Men de kan med fordel stå i romtemperatur i minst et par timer for å unngå at de sprekker under koking. Det gjør også eggene lettere å skrelle etter koking, dette er spesielt viktig for helt ferske egg som ikke har fått den tynne membranen skilt fra selve egget.

TIPS 2: Ikke prikk

Teorien er at prikking i den butte enden av egget hvor luftlommen ligger, frigjør oksygen som kan skape trykk og kanskje knas under kokingen. Men forsking viser at prikkingen kan skape tynne sprekker som svekker skallet, noe som gjør at det virker mot sin hensikt. Men kanskje den estetiske opplevelsen er nok til å fortsette rutinen med prikking?

Les også: Genialt egg-triks du må kunne

(Saken fortsetter under)

Det er skrevet mange bøker om kunsten å koke egg på riktig måte. Foto: Colourbox.com
Det er skrevet mange bøker om kunsten å koke egg på riktig måte. Foto: Colourbox.com

TIPS 3: Kaldt eller kokende vann?

Sprekkefaren er utvilsomt størst om eggene legges direkte i kokende vann. Faren øker om eggene er kjøleskapskalde. Ved å legge egget i kaldt vann fra start, venner det seg gradvis til høyere temperatur og sprekker ikke så lett. Men: Utfordringen er at det finnes ulike kokeplater med ulik effekt, slik at oppvarmingstiden til kokepunktet kan variere mye. Her må det utprøving til.

SLIK GJØR DU: Start ved legge eggene i kjele med vann som dekker godt. Skru på høy varme og legg på lokk til vannet fosskoker. Så snart vannet har kokt opp, skru ned til lav varme. Kontinuerlig fosskoking gjør eggene gummiaktige. Følgende tider er regnet etter at vannet begynner å koke:

  • Bløtkokte egg, så vidt stivnet hvite og rennende plomme: cirka 1 minutt
  • Bløtkokte egg, litt fastere hvite, rennende plommer: omkring 1 ½ minutt
  • Bløtkokte egg, enda fastere hvite, litt fastere plomme: rundt 2 minutter
  • Smilende egg (dvs stivnet plomme i kantene): cirka 3 minutter
  • Hardkokte egg, med smøraktig plomme: cirka 6 minutter
  • Hardkokte egg med hard, lysegul plomme: omkring 9 minutter

Tidene er for tempererte og middels store egg (53-62 gram). Pluss på 1-2 minutter for dagsferske og ekstra store egg. Om du ønsker å legge eggene direkte i kokende vann, så pluss på koketiden med 1-3 minutter.

Les også: Slik skreller du egg raskt

(Saken fortsetter under)

Kokt egg er for mange et must på frokostbordet. Foto: Colourbox.com
Kokt egg er for mange et must på frokostbordet. Foto: Colourbox.com

TIPS 4: Kutt ut salt i kokevannet

Salt i kokevannet gjør at egget flyter i mindre grad ut i kokevannet dersom det skulle sprekke. En god grunn til å kutte ut saltet er at kokepunktet for vannet øker med salt i (med cirka to grader), noe som kan gjøre eggehviten gummiaktig. Et annet alternativ er eddik, kokepunktet for vann tilsatt eddik er bare litt høyere enn for rent vann.

TIPS 5: I kaldt vann til slutt

Selv om du tar egget ut av det kokende vannet, vil kokingen fortsette under skallet på egget. Dersom du skal spise og kakke egget som frokostegg straks, trenger du ikke å legge det i kaldt vann. Men dersom frokosten drøyer, så legg eggene er det lurt. Det samme gjør du med hardkokte egg som skal skrelles helt. Skrell ved å begynne å den butte ender hvor luftboblen sitter og under rennende kaldt vann for å bevare egget mest mulig helt.

Les også: Rema 1000-egg ble til kylling

(Saken fortsetter under)

Djevelegg med tabasco. Foto: Kim Holthe/egg.no
Djevelegg med tabasco. Foto: Kim Holthe/egg.no

Andre tips

Har du åpnet et egg som er for bløtt etter din smak, så sett på «lokket» og vent noen få minutter.

Server bløtkokte egg med havsalt og nykvernet pepper. Du kan variere med topping som for eksempel kaviar, en klatt smør, avrente kapers fra glass, hakkede oliven, bitte små brødkrutonger, finhakkede urter, eller revet parmesanost.

Prøv også rødbetmarinerte egg , vårgrønne påskeegg og djevelegg - alle oppskrifter med hele kokte egg.

Vil du ha egg med gult skall? Ha rikelig med gurkemeie i kokevannet.

Kokte egg lagt i rødbetlake er et flott syn på frokostbordet. Foto: Synøve Dreyer/egg.no
Kokte egg lagt i rødbetlake er et flott syn på frokostbordet. Foto: Synøve Dreyer/egg.no

Les også:

Tidenes største pizzatest

Tilbehøret som gjør kalkunen perfekt

Hvilken sjokolade er det?

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden